Бранд журналистика – Брандът говори

Бранд журналистика – Брандът говори

15 коментара за Бранд журналистика – Брандът говори

Бранд журналистика - Брандът говори

Бранд журналистиката все още не е достатъчно позната в България. Причината е проста – тя е ново явление не само за българските географски ширини, но и за целия останал свят. Това, разбира се, се променя с всеки изминал ден, защото тази нова маркетингова техника определено има какво да предложи на бизнеса.

Историята й започва с Лари Лайт. Той е шеф на маркетинга в Макдоналдс (Chief Marketing Officer) и е първият човек, който говори за Бранд журналистика (Brand Journalism). Годината е 2004, а Лари Лайт заявява, че традиционният, масов маркетинг вече не работи и че „Никоя реклама не може да разкаже цялата история“ („No single ad tells the whole story“). Макдоналдс, казва той, създаде нова маркетингова техника: “ Бранд журналистика“.

Лайт определя Бранд журналистиката като техника за отразяване какво се случва с даден бранд по света и същевременно, като начин за създаване на комуникационна реклама, която е в състояние по всяко време да разкаже цялата история на даден бранд (марка).

Една от популярните дефиниции, която разкрива колко различен е този нов комуникационен свят, идва от CreativeAgencySecrets, според която, за да разберем какво представлява Бранд журналистиката, трябва да си представим „Свят, в който брандовете казват истината, рекламистите действат като публицисти, а цялата комуникация се извършва в реално време“.

Тази нова маркетингова техника може да се опише и като употреба на надеждността и влиянието на новините за разказване на корпоративни истории. Целта е да се постигне открояване от конкуренцията, т.нар. диференциация. Бранд журналистиката означава прозрачност, оценяване на истинската полза от новините, както и загриженост за аудиторията и нейните страхове, и опасения.

Тя включва пълния мултимедиен арсенал (видео клипове, снимки, текстов материал – информативни статии, брандирани новини) и представя по подходящ начин истории, които са действителни, балансирани, добре проучени, увлекателни и завладяващи публиката.

Разказвайки истории, тя подканва към двустранна комуникация между потребителите и техните любими брандове. Благодарение на социалните медии, това ново явление в контент маркетинга разполага с идеалната платформа тази комуникация да се случи.

Тази иновативна маркетингова техника обединява в себе си прийомите на традиционната журналистика, ключовите елементи на стратегическия PR и маркетинговите комуникации.

С нейното прилагане се цели както да се разкажат истории за успехи, така и да се представят на публиката трудностите и предизвикателствата, с които се сблъсква бранда по време на своето съществуване. Крайният резултат е обвързване на потребителите с миналото, настоящето и бъдещето на марката.

Бранд журналистиката може да превърне Вашата организация в надежден, авторитетен и достоверен глас, в който да се вслушват всички в индустрията, в която оперирате. Това може да доведе до количествено изменение на резултати, засягащи стратегическите цели на Вашата организация.

В заключение може да се каже, че бранд журналистиката добавя стойност, възвръща инвестицията (ефикасност и измеримост на резултатите) си и може да се използва като техника за защита на Вашата онлайн репутация. Ето защо тази нова комуникационна техника с всички възможности, които предоставя за промотиране и популяризиране на бизнеса, определено ще бъде все по-актуална тема и за в бъдеще.

За автора:

Казвам се Иван Иванов и съм основател на онлайн маркетинг агенция OnliSeO. Имам висше образование в областта на маркетинга и трудов стаж в сферата на дигиталните комуникации и интернет рекламата. Харесвам си работата. Много от интересите и хобитата ми са свързани с нея. Пиша статии и снимам видеа на теми, свързани с бранд журналистика, видео маркетинг, управление на онлайн репутация, маркетинг чрез социални медии, копирайтинг, уеб оптимизация и изработка на уеб сайтове.

Свързани публикации

15 коментара за Бранд журналистика – Брандът говори
Бързо и лесно открийте съдържанието, което търсите в нашия уеб сайт, като напишете ключовата дума, за която желаете да получите информация, в полето „Търсене“.

Социални медии

В случай че желаете, можете да ни последвате в любимите ни социални медии Facebook, Youtube, Linkedin, Twitter и Pinterest, както и да добавите RSS емисии за нашето авторско съдържание.

Нови статии

Попълнете имейл адреса си и натиснете бутона „Искам“, за да получите най-новите ни статии на теми, свързани с онлайн маркетинг и реклама. Абонирането за нашия блог е безплатно.

Back to Top