Заглавната страница е входната врата на Вашия уеб сайт

Заглавната страница е входната врата на Вашия уеб сайт

Няма коментари за Заглавната страница е входната врата на Вашия уеб сайт

Заглавна страница

Има една поговорка, която гласи, че „първото впечатление е и последно, и никога няма да имаш втори шанс да направиш първо впечатление„. Това е една от причините, поради която заглавната страница (Home page) да е изключително важна за цялостното представяне на Вашия уеб сайт. Тя представлява своеобразна входна врата и лице на бизнесa Ви в уеб пространството.

Това е така, защото, когато интернет потребителите посетят Вашия уеб сайт и не харесат това, което виждат, тяхната естествена реакция е да натиснат „хикса“ горе в дясно (или в ляво в зависимост от операционната система) и да напуснат сайта Ви.

Въпреки че не е особено разумно „да се съди за книгата по корицата“, много хора го правят и затова е добре да се съобразите с този факт. В тази връзка много фирми, които имат или искат да имат свои корпоративни и фирмени сайтове, задават въпроса: „Как да се сдобием с перфектната заглавна страница?“. Отговорът на този въпрос не е особено труден – няма такова нещо като перфектна начална страница, защото хората са различни и харесват различни неща.

Това, което е важно, когато даден потребител посети Вашия уеб сайт, е да види една добре изглеждаща и най-вече, добре работеща заглавна страница, която да „подтиква“ към следващо действие. Ето и няколко съвета как да постигнете тази успешна комбинация:

  • Началната страница трябва да дава бързи и ясни отговори на следните въпроси: Кои сме ние?, Какво правим? и Какво може да направят посетителите на нашия уеб сайт?.  Всичко това трябва да се случи бързо, защото вниманието на интернет потребителите се губи за секунди.
  • Ясно определете целевата си аудитория (таргет) и насочете усилията си към нейното привличане. Използвайте език, който е разбираем от посетителите, които желаете да привлечете на Вашия сайт, и създайте заглавна страница, която би им се харесала и би отговорила на техните очакванията.
  • Бъдете ценни за Вашите посетители. Когато интернет потребителите посетят сайта Ви, те очакват да видят с какво можете да им бъдете полезни и каква полза могат да извлекат от Вас. За да не ги разочаровате, направете им ценно предложение, така че те да имат интерес да останат на сайта Ви, без да се налага да търсят алтернатива при конкурентите. Онлайн потребителите обичат или поне имат особен афинитет към думичката „безплатно“. За това направете, така че да им „дадете“ нещо безплатно и нека то да е на първата Ви страница, ясно открояващо се от всичко останало.
  • Лесна за употреба и навигация. Началната страница трябва да е добре подредена, за да може всяко нещо, което се намира на нея, да е лесно за откриване. Добавете карта на сайта (Sitemap), блога и т.н. Вече е ясно, че търсачки като Google не си „падат“ по флаш изпълнения, така че си спестете всички ненужни флаш банери, анимации, pop-up, които могат да забавят прекалено много отварянето на Вашата уеб страница.
  • Да има риспонсив дизайн. Всички сме наясно, че мобилните телефони все повече променят начина, по който използваме интернет и това е тенденция от няколко години насам. В тази връзка е силно препоръчително да имате добре оптимизиран сайт за мобилни устройства, за да може да улесните всички притежатели на смартфони, таблети и т.н. да посетят Вашия уеб сайт.
  • Да има призиви за действие (CTAs). Изключително важно е  да има поне един призив за действие (call to action), който да подтиква посетителите към следващата логична стъпка от техния престой на сайта Ви. Може да използвате различни призиви в зависимост какво искате да направят Вашите посетители. Ето и няколко примера: Купи сега, Абонирай се за блога ни, Научете повече, Заявете безплатна консултация и т.н. Идеята е да призовете потребителите да задълбочат вниманието си и да прекарат възможно повече време на уеб сайта Ви, запознавайки се, с колкото може по-голяма част от съдържанието му. Всичко това трябва да доведе до осъществяване на основната цел – генерирането на продажби (в случай че сте организация със стопанска цел).
  • Винаги променяйте и подобрявайте. Една истински добра начална страница трябва да се променя и нагажда спрямо нуждите, проблемите и въпросите на потребителите, за да може да им осигури възможно най-добро преживяване.
  • Добре изглеждащ дизайн. Добрият дизайн „хваща окото“ и е изключително важен за привличането на внимание, изграждането на доверие, комуникация и насочването на посетителите към следващата стъпка.

Това бяха част от съветите, които подготвихме за изработка на успешна заглавна страница на уеб сайт. За да получите допълнително информация, можете да ни пишете тук или да се абонирате за нашия блог. По този начин ще получавате най-новите ни публикации на теми, свързани с онлайн маркетинг и реклама.

 

За автора:

Казвам се Иван Иванов и съм основател на онлайн маркетинг агенция OnliSeO. Имам висше образование в областта на маркетинга и трудов стаж в сферата на дигиталните комуникации и интернет рекламата. Харесвам си работата. Много от интересите и хобитата ми са свързани с нея. Пиша статии и снимам видеа на теми, свързани с бранд журналистика, видео маркетинг, управление на онлайн репутация, маркетинг чрез социални медии, копирайтинг, уеб оптимизация и изработка на уеб сайтове.

Няма коментари за Заглавната страница е входната врата на Вашия уеб сайт
Бързо и лесно открийте съдържанието, което търсите в нашия уеб сайт, като напишете ключовата дума, за която желаете да получите информация, в полето „Търсене“.

Социални медии

В случай че желаете, можете да ни последвате в любимите ни социални медии Facebook, Youtube, Linkedin, Twitter и Pinterest, както и да добавите RSS емисии за нашето авторско съдържание.

Нови статии

Попълнете имейл адреса си и натиснете бутона „Искам“, за да получите най-новите ни статии на теми, свързани с онлайн маркетинг и реклама. Абонирането за нашия блог е безплатно.

Back to Top