Значение на ключовите думи за цялостния процес на SEO

Значение на ключовите думи за цялостния процес на SEO

4 коментара за Значение на ключовите думи за цялостния процес на SEO

Ключови думи

До скоро онлайн маркетинговите специалисти отдаваха твърде голямо значение на „ключовите думи“ (keywords) и на тяхната роля за подобряването на цялостното онлайн присъствие на поверените им уеб активи и ранка им в търсачките. Но с времето нещата се променят. Това правило, разбира се, важи в пълна сила и за оптимизацията на търсачките – SEO.

Както вече е известно, хората от Google промениха алгоритмите на търсачката си, и всичките усилия, положени от онлайн маркетинг специалистите за проучването и селектиране на „подходящи“ ключови думи, сега се равнява на 25% от цялостното им представяне в SERP. Само 25%, а къде са останалите 75%? Отговорът е off page SEO, но проблемът е, че не можеш да се сдобиеш със тези 75 %, без да си овладял основите – on-page SEO.

Какво представляват „ключовите думи“ и „ключовите фрази“? Както повечето от Вас знаят, това са думите, термините, които всеки от нас въвежда в търсачки като Google, Yahoo, Bing, когато се нуждаем от определена информация.

Тяхната честа употреба, от страна на потребителите, налага да им обърнем задълбочено внимание. За начало е добре да изготвим списък с около десетина ключови думи, които са свързани с продуктите и/или услугите, които предлагаме. Взимаме тези десетина думи и ги слагаме в Google Keyword, за да подберем най-подходящите от тях за нашия бизнес.

От всичките метрики отдайте най-голяма тежест на конкуренцията (competition), местни търсения месечно (search volume) и средна цена на клик (CPC) на ключовите думи, и смело ги „атакувайте“.

Съветът ми е поне в началото да подберете не повече от 4-5 ключови думи, върху които да концентрирате усилията си. Анализирайте и адаптирайте всяка една от тях и с времето, ако е необходимо, заменете или добавете нови към списъка си. След като изберете кои ключови думи желаете да включите във онлайн маркетинг стратегията си, следете тяхното развитие и се уверете, че възвръщат средствата и усилията, вложени в тях.

Ключовите думи и изобщо текстът са изключително важни за On-page SEO. А какво всъщност е On-Page SEO? Най-общо казано, on-page SEO представлява всичко, от което се състои един сайт – текстът, снимки, видео, код (повече информация).

В исторически план търсачките определят ранга на съдържанието на сайтовете ни, взимайки предвид два основни фактора: авторитет и уместност (значението) на контента, което се намира на тях.

Така че, когато оптимизирате уеб сайта си, обърнете внимание на съдържанието и ключовите думи, които биха се търсили от потребителите.

Това, всъщност, е и едно от основните правила на on-page SEO – да се мисли какви ключови думи се използват от Вашите таргетирани потребители в опита им да намерят информация в търсачките. Усилията в тази насока неминуемо ще увеличат вероятността потребителите да достигнат до Вас и Вашия сайт всеки път, когато използват Google, Bing или Yahoo.

Според стария подход On-Page SEO

Алгоритмите на търсачките вземат предвид множество фактори при определяне на ранка на различните уеб страници. Едно от основните схващания е, че дадена уеб страница ще се появи в резултатите при търсене в търсачките, ако същата тази страница съдържа ключовата дума, която се търси от потребителите.

Разбира се, много оптимизатори, в желанието си да се класират уеб сайтовете си на челни позиции по определени ключови думи, използват едни и същи думи многократнo (тук са посочени част от лошите практики за SEO). Обикновено тези думи се натъпкват на всевъзможни места като:

мета тагове;

– текста на уебстраницата;

– заглавия на самата страница H1-6.

Това пресищане с ключови думи обикновено завършва с безинтересни текстове и до неособено добро преживяване за потребителите.

Според новия подход On-Page SEO

Маркетолозите, разбира се, ще трябва да продължат да използват ключови думи, все пак те са в основата на оптимизацията за търсачки. Но за разлика от преди, вече не е нужно да заливат уеб страниците си с тях.

Те по-скоро ще трябва да помислят дали използваните от тях ключови думи отговарят на целите, които са си поставили, и какви ползи могат да извлекат от тях. И вместо да повтарят едни и същи термини и фрази в съдържанието си, ще се наложи да използват различни, но свързани по значение думи Използвайте сходни по значение понятия и синоними.

Като цяло съдържанието е от изключително важно значение за on-page SEO, защото чрез него „роботите“ на търсачките асоциират уеб страницата с ключовете думи и/или ключовите фрази. Без него, работите няма как да разберат за какво е страницата и какво има на нея.

Един съвет, когато създавате страниците на Вашия уеб сайт, нека съдържанието на тях да бъде повече – да е достатъчно за роботите да прочетат и разберат, за какво става дума на тях.

Важно е, също така, въпросното съдържанието да не е изпълнено с определени ключови думи, защото има доста наказани сайтове от Google именно поради тази причина. Вместо това се отпуснете и пишете за продуктите и/или услугите си естествено. Ще бъдете приятно изненадани колко добре се справяте с описанието за Вашия бизнес, използвайки много и най-разнообразни думи, термини и определения.

В случай, че не разполагате със свободно време и ресурс, можем да Ви помогнем, като създадем правилното съдържание за Вашия бизнес.

За автора:

Казвам се Иван Иванов и съм основател на онлайн маркетинг агенция OnliSeO. Имам висше образование в областта на маркетинга и трудов стаж в сферата на дигиталните комуникации и интернет рекламата. Харесвам си работата. Много от интересите и хобитата ми са свързани с нея. Пиша статии и снимам видеа на теми, свързани с бранд журналистика, видео маркетинг, управление на онлайн репутация, маркетинг чрез социални медии, копирайтинг, уеб оптимизация и изработка на уеб сайтове.

Свързани публикации

4 коментара за Значение на ключовите думи за цялостния процес на SEO
Бързо и лесно открийте съдържанието, което търсите в нашия уеб сайт, като напишете ключовата дума, за която желаете да получите информация, в полето „Търсене“.

Социални медии

В случай че желаете, можете да ни последвате в любимите ни социални медии Facebook, Youtube, Linkedin, Twitter и Pinterest, както и да добавите RSS емисии за нашето авторско съдържание.

Нови статии

Попълнете имейл адреса си и натиснете бутона „Искам“, за да получите най-новите ни статии на теми, свързани с онлайн маркетинг и реклама. Абонирането за нашия блог е безплатно.

Back to Top