Няколко признака за немарлив SEO специалист

Няколко признака за немарлив SEO специалист

3 коментара за Няколко признака за немарлив SEO специалист

SEO специалист

Black hat и white hat SEO. „Черна“ или „бяла“ уеб оптимизацията непрекъснато се развива – клише, което в случая е вярно. SEO специалистите, на свои ред също, се променят. Именно способността за еволюция и адаптация към новостите в динамичния дигитален свят отличава добрите експерти от останалите представители на бранша. Преди всичко е желанието, усърдието и старанието, а заедно с тях идват опитът, знанията и уменията.

Тази публикация е посветена на SEO специалистите, които попадат в графата „останалите представители на бранша“. Ето и няколко признака, по които да ги разпознаете:

1) Прекаляват с употребата и повторенията на определени ключови думи с цел постигане на по-добро класиране в търсачките. Естествено, гъстота е необходима, но да „наблъскаш“ дадена дума във всяко изречение на текста определено не е добра практика.

Съвет: Бъдете естествени и пишете така, че текстът да е разбираем, смислен и да се чете с удоволствие. Пръпоръчително е повторенията на ключова дума да не надвишава 1% от целия текст (не повече от десет повторения). Използвайте синоними и тясно свързани със семантичното ядро термини и фрази. 

2) Не се стремят да създават качествено съдържание, което да е интересно за аудиторията. Обикновено използват текстове наготово – откраднати или силно взаимствани от други уеб сайтове.

СъветБъдете уникални и използвате собствено съдържание. Това, естествено, не означава, че не трябва да четете и да черпите нови знания, опит и вдъхновение от чужди източници.

3) „Страницата не е намерена“ (404), „счупените“ линкове са грозна гледка и разкриват мързела на SEO специалиста. От маркетингова и уеб оптимизационна гледна точка поддръжката и обновяването на съдържанието на страницата е от изключително важно значение за успеха на даден уеб сайт.

Съвет: Поддръжка му е майката. Експериментирайте, пренасочвайте „ненамерените“ към актуални уеб ресурси (редиректи за справяне с 404 грешките), подобрявайте, актуализирайте, слагайте ново съдържание, обогатявайте и помнете, че всяко усилие рано или късно се отплаща.

4) Привличат голямо количество некачествени входящи линкове. Google е особен „критик“ в това отношение. Добрата новина е, че ако сте „слушкали“ и не сте използвали прийомите на т. нар. „черна шапка“ (например, да сте си купували линкове), тогава сте начисто.

Съвет: Качественото съдържание привлича качествени входящи линкове. Ако все пак някога сте били „кривнали“ от правия път и сега се разкайвате, и искате да се „пречистите“, можете да използвате инструмент на Google, който ще Ви помогне да изчистите Вашата онлайн репутация и да подобрите дигиталното си присъствие .

5) Известни са с това, че създават сайт след сайт повечето, от които се състоят от една страница и чиито съдържание почти никога не се обновява и се използват като „сателити“ (вече стана дума за мързела на някои SEO „специалисти“).

Съвет: Опитайте се, ако е възможно, да държите цялото си съдържание на един основен и авторитетен уеб сайт – входящите линкове ще дойдат от само себе си.

6) Не полагат усилия да подобрят потребителското преживяване.

Съвет: Направете уеб сайта си удобен за позлване от страна на потребителите. За целта поставете важните компоненти и връзките между тях на видими, логични и леснодостъпни места – информационна структура и архитектура за добра навигация.

Използвайте подходящ уеб дизайн, шрифтове, цветове и подберете удачни видове съдържание – текст, видео, снимки.

Постарайте се да намалите до минимум времето за зареждане на Вашия уеб сайт и го направете възможно най-отзивчив за интернет потребителите, използващи различни устройства за сърфиране в Мрежата (смартфони, таблети, лаптопи, десктопи, телевизори).

7) Не следят от какви източници идват входящите линкове към поверените им уеб ресурси.

Съвет: Линковете от неавотиритетни и оспамени уеб сайтове са по-скоро вредни, така че подобни връзки следва да бъдат отказвани и премахвани.

8) Не защитават авторското съдържание – често се случва даден сайт да открадне текст, снимка или видео от друг уеб базирн източник на информация.

Съвет: Когато откриете уеб сайт, който използва Ваше съдържание без разрешението Ви, имате следните опции – свързвате се с администратора на въпросния сайт или подавате жалба до Google (DMCA).

9) Не осигуряват защита на данните на интернет потребителите.

Съвет: Осигуряването на криптирана връзка и миграцията от HTTP към HTTPS понякога може да бъде трудоемка, но усилията си заслужават, защото сигурността в интернет става все по-важна и изискуема както от уеб потребителите, така и от Google.

10) Не желаят да се учат и да се развиват, а разчитат на остарели техники и похвати.

Съвет: Не спирайте да учете и да се развивайте като добри уеб оптимизатори, защото SEO е една от най-динамичните и непрекъснато променящите се професионални сфери.

В заключение искам да споделя идеята за създаването на тази публикация и да отправя личното си послание. Знам, че звучи примамливо да класираш страницата си на първа позиция и да генерираш много трафик, но преди всичко си задайте въпроса каква е цената на това удоволствие и струва ли си риска. SEO трябва да е насочено към удовлетворяването на т.нар. „потребителско преживяване“.

Вече не става дума само за оптимизиране на самия уеб ресурс и съдържанието на него (on-page SEO) или пък за привличане на входящи линкове (off-page SEO). Google иска да създаваме най-доброто възможно преживяване за посетителите на нашите уеб сайтове. Само си представете, че „кликате“ на някой от резултатите в търсачката и откриете точно това, което сте се надявали да откриете – супер, нали? Това желае и Google. Ето защо трябва да насочим усилията си в тази насока – постигане на добро потребителско преживяване.

Видео за специалистите по уеб оптимизация и останалите представители на SEO бранша

За автора:

Казвам се Иван Иванов и съм основател на онлайн маркетинг агенция OnliSeO. Имам висше образование в областта на маркетинга и трудов стаж в сферата на дигиталните комуникации и интернет рекламата. Харесвам си работата. Много от интересите и хобитата ми са свързани с нея. Пиша статии и снимам видеа на теми, свързани с бранд журналистика, видео маркетинг, управление на онлайн репутация, маркетинг чрез социални медии, копирайтинг, уеб оптимизация и изработка на уеб сайтове.

Свързани публикации

3 коментара за Няколко признака за немарлив SEO специалист
Бързо и лесно открийте съдържанието, което търсите в нашия уеб сайт, като напишете ключовата дума, за която желаете да получите информация, в полето „Търсене“.

Социални медии

В случай че желаете, можете да ни последвате в любимите ни социални медии Facebook, Youtube, Linkedin, Twitter и Pinterest, както и да добавите RSS емисии за нашето авторско съдържание.

Нови статии

Попълнете имейл адреса си и натиснете бутона „Искам“, за да получите най-новите ни статии на теми, свързани с онлайн маркетинг и реклама. Абонирането за нашия блог е безплатно.

Back to Top