Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/onliseoc/public_html/wp-content/plugins/seo-ultimate/modules/class.su-module.php on line 1195
Кратко представяне на външната оптимизация за търсачки - off-page SEO

Няколко думи за външна оптимизация (off-page SEO)

Няколко думи за външна оптимизация (off-page SEO)

1 коментар за Няколко думи за външна оптимизация (off-page SEO)

Външна оптимизация за търсачки

Уеб оптимизацията за търсачки се подразделя на два основни вида: вътрешна (on-page) и външна (off-page). След като в предходната статия стана дума за вътрешно оптимизиране за търсачки, в тази публикация ще представим с няколко думи какво представлява off-page SEO, както и как се осъществява този вид оптимизация.

Външната оптимизация може да се определи като изграждането на онлайн авторитетдоверие и репутация на даден сайт. Авторитетът се установява, когато другите уеб сайтове поставят връзки (линове) към Вашия сайт. Ето защо, някой SEO специалисти (оптимизатори) определят Off-page SEO като синоним на изграждане или привличане на входящи линкове.

С други думи, този вид оптимизиране представлява количеството качествени и релевантни (уместни) входящи линкове към вашия уеб сайт, които, от своя страна, градят авторитета на сайта и подпомагат класирането му в търсачките.

Логиката е следната: щом като повече хора слагат линкове към Вашия уеб сайт, това означава, че съдържанието на сайта Ви е полезно и за другите потребители, а търсачките като Google „ценят“ именно това – качественото и полезно съдържание.

Поради изключителното влияние на входящите линкове за цялостния процес на оптимизацията за търсачки, много оптимизатори започнаха да злоупотребяват и да си купуват линкове „на кило“, без да се интересуват от техния произход. Хората от Google отвърнаха на предизвикателството и промениха алгоритмите на своята търсачка.

След като Пингвинът започна да наказва сайтове, към които сочат линкове от съмнителни източници, стана ясно, че не само количеството, а и качеството на линковете е важно. Линковете към Вашия уеб сайт следва да идват от сигурни, надеждни сайтове, чието съдържание е качествено, полезно, интересно и  свързано тематично с контента на  сайта Ви.

Тези промени в алгоритмите на най-голямата търсачка в света – Google се отразиха на понятия като „изграждане на входящи линкове“ (link building). То еволюира в „спечелване на линкове“ (earning links).

И наистина с рисковете, които крият входящите линкове за цялостния процес на оптимизация, става все по-трудно за всички оптимизатори да осигурят и спечелят качествени линкове за уеб сайтовете си. Това е доказателство, че Off-page SEO зависи до голяма степен от вътрешната оптимизация.

Без съдържание ще е трудно да се спечелят входящи линкове, защото най-добрият начин да се сдобиете с тях е, като създавате уникално и полезно съдържание, което веднъж публикувано в интернет, може да стане изключително популярно, особено сред Вашата целева аудитория.

Контентът (текстове, видео, аудио клипове, снимки) е желателно да е интересен и насочен към таргета Ви.  Трябва да е автентичен и уникален, даващ отговор на въпроси на целевата Ви аудитория. Всичко това в комбинация с най-добрите практики на вътрешната оптимизация за търсачки създава перфектната „стръв“ за качествени входящи линкове (link bait).

За да се сдобиете с качествени, релеватни и свързани тематично с Вашето съдържание линкове, можете да използвате прийомите на Маркетинга на сътрудничеството (Co-Marketing).

Социалните медии също разкриват много възможности, да се сдобиете с линкове, сочещи към Вашия сайт. За това е добре да им обърнете внимание, защото колкото повече нараства значението на оптимизацията за търсачки, толкова по-голяма важност ще придобиват и  социалните медии (за повече информация натиснете тук).

С цел подобряване на външната оптимизация за търсачки можете да използвате различни техники от PR (става дума за Public Relations, а не за Page Rank). Добре планираният и приложен PR може да бъде изключително полезен за цялостния процес на оптимизиране на Вашия сайт. За да бъде ефективна кампанията, тя следва да включва приобщаване на блогъри, лидери на обществено мнение, както и влиятелни представители на конкретната индустрия, в която оперирате.

Като цяло off-page SEO е трудена, сложена, а в наши дни и доста рискована дейност, но същевременно има изключително значение за цялостната уеб оптимизация на Вашия сайт.

С това нашата кратка статия за външната оптимизация приключи. Ако желаете да получите допълнителна информация за оптимизиране на уеб сайт, както и за останалите аспекти на онлайн маркетинга, можете да се абонирате за нашия блог.

За автора:

Казвам се Иван Иванов и съм основател на онлайн маркетинг агенция OnliSeO. Имам висше образование в областта на маркетинга и трудов стаж в сферата на дигиталните комуникации и интернет рекламата. Харесвам си работата. Много от интересите и хобитата ми са свързани с нея. Пиша статии и снимам видеа на теми, свързани с бранд журналистика, видео маркетинг, управление на онлайн репутация, маркетинг чрез социални медии, копирайтинг, уеб оптимизация и изработка на уеб сайтове.

Свързани публикации

1 коментар за Няколко думи за външна оптимизация (off-page SEO)
Бързо и лесно открийте съдържанието, което търсите в нашия уеб сайт, като напишете ключовата дума, за която желаете да получите информация, в полето „Търсене“.

Социални медии

В случай че желаете, можете да ни последвате в любимите ни социални медии Facebook, Youtube, Linkedin, Twitter и Pinterest, както и да добавите RSS емисии за нашето авторско съдържание.

Нови статии

Попълнете имейл адреса си и натиснете бутона „Искам“, за да получите най-новите ни статии на теми, свързани с онлайн маркетинг и реклама. Абонирането за нашия блог е безплатно.

Back to Top