5 неписани правила за поддържане на фен страница във Facebook

5 неписани правила за поддържане на фен страница във Facebook

Няма коментари за 5 неписани правила за поддържане на фен страница във Facebook

Facebook

Няколко съвета за поддръжка на Фейсбук страница

Каквото и да се каже за Facebook, ще бъде малко. С нарастването на популярността на тази социална мрежа нараства и нейното значение за бизнеса. Следвайки успешните примери и практики на големите американски и западноевропейски корпорации, все повече български компании се ориентират към използване на тази социална медия за осъществяване на своите онлайн маркетинг активности. Това е нормално и съвсем естествено явление, имайки предвид многото възможности и ползи, които предоставя за бизнеса най-голямата социална мрежа в света.

Въпреки факта, че Facebook е масово използван в България, много малки и средни компании изпитват трудности с правилното му използване за целите на своя бизнес. В желанието си да подпомогнем тези организации, ще представим няколко съвета, които ще улеснят тяхното присъствие в социалната мрежа.

След като отделите време за проучване и анализиране на присъствието на конкуренцията и големите фирми във Facebook, ще установите, че макар и да няма точна рецепта за бърз успех в социалните медии, има няколко неписани принципа и правила, които можете да приложите като за начало.

Ще забележите, че успешните брандове в най-голямата социална мрежа не се опитват да продават, а да се „обвързват“ със своите фенове. С времето и различните експерименти, ще разберете кой е правилният подход към Вашата аудитория и от какво се нуждае тя. Дотогава обаче можете да използвате следните „неписани правила“ за поддържане на Вашата фен страница.

Бъдете активни – споделяйте съдържание често

Публикувайте съдържание всеки ден. Това може да Ви се стори прекалено трудоемко и ненужно, но си заслужа усилията. Спазвайки това правило, ще имате възможност, по-често да достигате до феновете, предлагайки им нови неща, които да привликат вниманието и да удължат времето им, прекарано на Вашата фен страница.

Резултатите от проучване, направено в тази връзка, сочат, че за да разполагате с добре работеща фен страница е желателно да публикувате съдържание между един и три  пъти на ден. Ако си мислите, че през събота и неделя можете да  да си починете, не забравяйте, че през уикенда много хора използват Facebook, така че дерзайте.

Разнообразявайте публикациите и следете статистиките, за да можете да установите какво работи за Вашата аудитория и какво не.

Обвържете се с Вашата целева аудитория

Насочете услията си към обвързване с Вашата аудитория. Опитайте се да изградите връзка с Вашата общност. Поддържайте тази връзка – старайте се да следите публикациите и отговаряйте на въпроси и коментари от страна на потребители, пишещи на Вашата „стена“. Задавайте въпроси, публикувайте полезни съвети, поставяйте линкове към публикации, които Вашата аудитория ще „хареса“, „коментира“ и „сподели“.

Използвайте призиви за действие

Включете призиви за действие (call to actions) в самата публикация. Кажете на Вашите фенове да „харесват“, „споделят“ или да коментират съдържанието, което сте публикували. Призовете ги да изгледат Ваш видео клип или да посетят уеб сайта Ви.

Прилагайте правилото 80-20 при публикуване на съдържание

Използвайте правилото „80-20“ за публикуваното от Вас съдържание – публикации за осъществяване на връзка с феновете срещу маркетинговите послания с цел продажба. С други думи, ако решите да публикувате пет пъти седмично, една от публикациите е желателно да има за цел осъществяване на продажба, а останалите 4 публикации трябва да бъдат насочени към предоставяне на полезно и/или забавно съдържание за Вашата общност.

Забавлявайте се!

Забавлявайте се! Не забравяйте, че Facebook е социална мрежа – общност и, че хората са там, за да се забавляват. Останете верни на бранда си и на прокламираните от него мисия и ценности, но мислете и за весели, забвани, оригинални и интресни неща, с които да развеселите аудиторията си.

Това са част от съветите, с които можете да започнете да поддържате Вашата фен страница във Facebook. За да бъдете наистина успешни в това свое начинание, бъдете верни на себе си, експерементирайте; импровизирайте и следете, кое работи, и кое не за Вашата общност от фенове. Бедете смели и не забравяйте, че няма точна рецепта как да правите всичко правилно.

Ако публикацията, която прочетохте току-що, Ви е била интересна и полезна, можете да я харесате и споделите, за да могат и Вашите приятели да последват примера Ви.

За автора:

Казвам се Иван Иванов и съм основател на онлайн маркетинг агенция OnliSeO. Имам висше образование в областта на маркетинга и трудов стаж в сферата на дигиталните комуникации и интернет рекламата. Харесвам си работата. Много от интересите и хобитата ми са свързани с нея. Пиша статии и снимам видеа на теми, свързани с бранд журналистика, видео маркетинг, управление на онлайн репутация, маркетинг чрез социални медии, копирайтинг, уеб оптимизация и изработка на уеб сайтове.

Няма коментари за 5 неписани правила за поддържане на фен страница във Facebook
Бързо и лесно открийте съдържанието, което търсите в нашия уеб сайт, като напишете ключовата дума, за която желаете да получите информация, в полето „Търсене“.

Социални медии

В случай че желаете, можете да ни последвате в любимите ни социални медии Facebook, Youtube, Linkedin, Twitter и Pinterest, както и да добавите RSS емисии за нашето авторско съдържание.

Нови статии

Попълнете имейл адреса си и натиснете бутона „Искам“, за да получите най-новите ни статии на теми, свързани с онлайн маркетинг и реклама. Абонирането за нашия блог е безплатно.

Back to Top