Редизайн – за добро или за лошо

Редизайн – за добро или за лошо

1 коментар за Редизайн – за добро или за лошо

Редизайн на уеб сайт

Вече имате уеб сайт (в случай че нямате, натиснете тук), но поради една или друга причина искате да промените архитектурата, функционалността и дизайна му (графичното оформление). При това положение, имате нужда от редизайн. Редизайнът като процес протича в седем основни фази. Първата от тези седем фази е стратегията. Тя е от изключително важно значение, защото без нея останалите 6 фази просто се обезсмислят. Всяка стратегия е желателно да включва:

-ясни критерии за оценка;

-поставяне на реалистични цели;

-работете по налагането на бранда си;

-определяне на Вашата целевата аудитория (таргет);

-селектиране на подходящи ключови думи;

-установяване на конкуренция и пазарни възможности;

пълна инвентаризация на всички активи на съдържанието на уеб сайта Ви.

В идеалния случай ще сте запознати с всичко това преди да започнете редизайна на Вашия уеб сайт, защото всеки един от изброените елементите може да повлияе на цялостния процес.

Метрики и критерии за оценка на постигнатите резултати

Нека започнем с определянето на метриките (измерители на представянето на уеб сайта Ви). Преди да пристъпите към редизайн е желателно да документирате различните индикатори и измерители (метрики) за текущото представянето на уеб сайта Ви. Анализирайте цялостното представяне на Вашия сайт по следните критерии:

брой посещения/посетители/уникални посетители;
-степен на отпадане (Bounce Rate);
време, прекарано от потребителите на Вашия уеб сайта ;
-текущо класиране на уеб сайта Ви по ключови думи (SEO rankings);
авторитет на домейна;
брой на потенциални клиенти, достигнати посредством страниците на уеб сайта. Това са така наречените лийдове (leads);
брой на осъществените продажби, осъществени чрез сайта Ви.

Ако не разполагате с информация за тези метрики, използвайте инструменти от типа на Google Analytics за по-добро проследяване на цялостното представяне на Вашия уеб сайт.

Важно е да запомните какви инструменти за измерване на различните метрики сте използвали преди редизайна, за да използвате същите, след като приключите промените по графичния дизайн. Целта, в случая, е да се направи точна съпоставка между резултатите преди и след редизайна.

Цели на редизайна

Следващата важна стъпка, която е добре да направите преди да престъпите към редизайн, е да определите целите, които желаете да постигнете. Преди да извършите, каквито и да било графични корекции по уеб сайта си, трябва да имате добра причина, за да предприемете подобна инициатива.

Едни от най-често изтъкваните причини от собствениците, желаещи да променят дизайна на сайтовете си, са: “Отдавна не сме правили промени по сайта“; „Искам чрез сайта ми бизнеса ми да изглежда по-голям“, „На конкуренцията сайтовете имат повече ефекти и шарения, даже и музичка пускат“. Сами преценете, дали това са достатъчно добри аргументи. Истината е, че външният вид не е най-важното нещо, по-важно е как работи уеб сайтът – функционалност, потребителско преживяване и удобство на упротреба през различни устройства (десктопи, лаптопи, таблети, смартфони и други).

Трябва да сте наясно, защо Ви е необходим редизайн и защо искате да промените графичното оформление на уеб сайта си. Разбира се, вземете предвид и измеримите резултати (брой посещения/посетители; степен на отпадане (bounce rate); време прекарано от потребителя на уеб сайта; авторитет на домейна; брой на потенциални клиенти (leads); общ брой продажби, генерирани чрез сайта, и текущо класиране по ключови думи (SEO rankings). Много от тези измерители са в пряка зависимост помежду си.

Например за да реализирате повече продажби, ще Ви е необходим по-висок трафик и да намалите степента на отпадане (bounce rate).

Работете за налагането на бранда си

Определете бранда си и с какво точно се занимавате, и какво предлагате. Преди да съставите, каквото и да е съдържание, трябва да сте наясно с цялостния си брандинг и дали той съответства с уеб сайта Ви. Всеки потребител трябва да има възможност, непосредствено щом посети сайта Ви, да разбере с какво се занимавате и дали това, което предлагате би могло да му е от полза, и защо трябва да остане на уеб сайта Ви, а не да потърси алтернатива при Вашите конкуренти.

Определете Вашата целева аудитория

След като определите бранда, определете и профилите на Вашите купувачи. С други думи казано, направете сегментиране на клиентите си, като разделите клиентите си на различни групи. Изградите профила на идеалния клиент, към чието привличане да насочите усилията си. Това е важно, защото след като знаете кой е Вашия клиент и сте наясно с какво се характеризира профилът му, какво харесва и какво не харесва, ще знаете дали и какво точно трябва да промените по Вашия уеб сайт.

Изключително важно е да запазите добре оптимизираните си уеб страници. Лесното намиране на уеб сайта Ви от потребителите е от съществено значение за подобряването на основните измерители на  сайта Ви. Ако никой не го посещава, как тогава ще увеличите броя на Вашите клиенти.

Ето няколко съвета как да запазите най-ценните страници от оптимизационна гледна точка.

Определете кои са най-ценните уеб страници

Определете кои са най-ценните уеб страници. Това става, като установите кои от тях получават най-много трафик, входящи линкове, покриват най-важните теми и генерират най-много клиенти.

Използвайте подходящи редиректи

Използвайте подходящ рeдирект – пренасочване (301 redirect). Това е важно от гледна точка на запазването на ценността на линка и трафика, свързани с уеб страницата.

Направете анализ на уеб сайта по ключови думи

Направете анализ на уеб сайта си по ключови думи. За всяка страница изберете една ключова дума и се фокусирайте върху нея. След като определите ключовите думи, използвайте най-добрите практики от така нареченото on-page SEO и оптимизирайте въпросните страници.

Следете и анализирайте конкуренцията

Следете и анализирайте конкуренцията. Разгледайте сайтовете на конкурентите и си отбележете какво Ви харесва. Това, разбира се, не значи, че трябва да копирате конкуренцията. Това се прави, за да сте „в час“ с развитието и нивото на конкуренцията, а от там и на индустрията като цяло. Можете да почерпите наготово и някои нови идеи и добре работещи практики – няма лошо, всички го правят.

Направете инвентаризация на съдържанието

Направете пълна инвентаризация на всички активи на съдържанието на Вашия уеб сайт. Контетът винаги е от значение за доброто представяне на уеб ресурсите в онлайн пространството.

Редизайнът може да бъде доста добър начин за подобряване на резултатите на уеб сайта Ви, но има и своите недостатъци. Вашият уеб сайт съдържа активи, които сте изградили с времето и загубата им, в резултат на редизайна, може да увреди Вашия онлайн маркетинг.

Част от тези активи са: най-често споделяно и видяно съдържание; най-посещавани страници; най-добре представящи се ключови думи, както и свързаните с тях уеб страници; броя на входящите линкове към индивидуалните страници. Например ако премахнете страница, която има по-голям брой входящи линкове, можете да загубите много SEO кредит, което ще затрудни намирането на уеб сайта Ви.

В случай, че редизайнът на уеб сайта Ви е наложителен, просто минете през всяка една от изброените фази. Потърсете помощ, ако е необходимо.

За автора:

Казвам се Иван Иванов и съм основател на онлайн маркетинг агенция OnliSeO. Имам висше образование в областта на маркетинга и трудов стаж в сферата на дигиталните комуникации и интернет рекламата. Харесвам си работата. Много от интересите и хобитата ми са свързани с нея. Пиша статии и снимам видеа на теми, свързани с бранд журналистика, видео маркетинг, управление на онлайн репутация, маркетинг чрез социални медии, копирайтинг, уеб оптимизация и изработка на уеб сайтове.

Свързани публикации

1 коментар за Редизайн – за добро или за лошо
Бързо и лесно открийте съдържанието, което търсите в нашия уеб сайт, като напишете ключовата дума, за която желаете да получите информация, в полето „Търсене“.

Социални медии

В случай че желаете, можете да ни последвате в любимите ни социални медии Facebook, Youtube, Linkedin, Twitter и Pinterest, както и да добавите RSS емисии за нашето авторско съдържание.

Нови статии

Попълнете имейл адреса си и натиснете бутона „Искам“, за да получите най-новите ни статии на теми, свързани с онлайн маркетинг и реклама. Абонирането за нашия блог е безплатно.

Back to Top