Ползи от маркетинг чрез социални медии

Ползи от маркетинг чрез социални медии

4 коментара за Ползи от маркетинг чрез социални медии

Ползи от маркетинга чрез социални медии

Възходът на социалните медии продължава с нестихваща сила, напускайки рамките на личната комуникация. Те се превърнаха в мощен маркетингов инструмент. Установено е, че две трети от всички бизнес потребители използват социални мрежи. Пет от десетте най-популярни сайта са от семейството на социалните медии.

Доскоро те бяха използвани главно по лични причини, а бизнесът бе доста скептичен към тяхната употреба. В наши дни обаче, те се преобразяват в търговски мрежи за съвременно мислещи хора, тъй като възможностите, които предоставят, не са за пренебрегване.

Чрез тяхната употреба маркетинговите специалисти отвориха още един комуникационен канал, свързващ потребителите с техните любими брандове. Канал, чието значение тепърва ще нараства и ще се налага като фактор в маркетинговите комуникации, защото възможностите, които предоставят социалните медии са много и най-разнообразни.

От този факт се възползва и бизнесът, който започва да отделя все по-голямо внимание и ресурси за онлайн маркетингови активности.

Това е така, защото социалните медии разполагат с огромен потенциал и предоставят ползи, от които бизнесът все повече желае да се възползва. Част от тези ползи са:

– популяризиране на марката и на стоките/услугите, предлагани от нея;

– увеличаване на уеб трафика;

– подобряване на оптимизацията в Google и другите търсачки (SEO);

– повишаване на потребителската лоялност;

– успешно лансиране на нови продукти.

Популяризиране на марката и на предлаганите от нея продукти

Маркетингът чрез социални медии ще спомогне за популяризацията на марката и на предлаганите от нея продукти и услуги, като подобри онлайн присъствието им.

Скорошно изследване разкри, че 48% от маркетинговите специалисти правят публикации в социалните мрежи с цел увеличаване на уеб трафика и популяризиране на марката (бранда). С публикуването на информация за даден бранд, потребителите имат възможност да се запознаят с него (бранда).

Нещо повече, ако потребителите харесат публикацията за марката, както и предлаганите от нея продукти или услуги, те могат да ги предложат на техните роднини, близки и приятели (вирусен маркетинг – за повече информация натиснете тук). По този начин ще се подобри осведомеността за марката, както и за нейните продукти/услуги.

Увеличаване на уеб трафика

Общуването между членовете, споделянето на мнения, даването на препоръки и всякакви други публикации в социалните мрежи обикновено съдържат уеб линкове. Ако в дадена публикация е споменато името на компания и към публикацията има линк, водещ към сайта на въпросната компания, това води до увеличаване на уеб трафика към фирмения й сайт и до нарастване на нейната популярност в интернет.

Подобряване на оптимизацията в Google и другите търсачки

Както вече беше споменато, когато компанията и/или нейните продукти биват обсъждани в уеб пространството, съдържанието на текста обикновено е придружено с линк към уеб страницата й. Колкото повече качествени линкове има към един текст, толкова по-добър ранг получава при търсене, в резултат на което повече хора ще достигнат до текста и ще го прочетат.

С други думи казано, колкото повече нараства значението на SEO, толкова по-голяма роля ще играят социалните медии за бизнеса, за това как компаниите и техните продукти ще бъдат „видени“ от интернет потребителите.

Повишаване на потребителската лоялност

Броят на „печелившите“ потребители, които една марка привлича е от съществено значение за растежа и печалбата на компанията. Не по-малко важна обаче е и лоялността на клиентите. Нещо повече, повишаването на лоялността на клиентите към бранда би трябвало да е основна цел на всеки мениджър в днешната все по-конкурентна среда.

Лоялните клиенти са клиенти на фирмата не защото няма от къде да закупят същия или сходен продукт или услуга, а защото са доволни от отношението към тях. Основната причина клиентът да продължи да бъде клиент на фирмата, са не толкова промоциите и отстъпките, колкото изграденото доверие между търговеца и клиента. Това доверие може да бъде изградено и поддържано чрез социалните медии.

Създаването на взаимоотношения на доверие и уважение е изключително важна предпоставка за изграждане на стабилни партньорски взаимоотношения с клиентите, и е абсолютно необходимо условие за успешен бизнес. Доверието, само по себе си, може да бъде изградено, ако компанията е честна със своите клиенти, предоставя им полезна информация и има личен подход към тях.

Успешно лансиране на нови продукти

Социалните мрежи предоставят уникална възможност за проучване на нуждите и желанията на определена група от хора, споделящи общи интереси. Това може да бъде много ценно за маркетолозите, които чрез тези проучвания ще се сдобият с важна информация относно потребителските предпочитания и съответно ще могат да произведат продукти, които биха се харесали на определена група от хора – тяхната целева аудитория.

Тази група от хора може не само да участва в процеса на разработване на даден продукт, но и да го ръководи. Това, от своя страна, ще повиши потребителската лоялност и ще гарантира успеха при „пускане“ на нов продукт на пазара.

В заключение може да се каже, че социалните медии започват бавно, но сигурно да си пробиват път, налагайки се като все по-актуален маркетингов инструмент.

Ползите са многобройни, а ограниченията при употребата им за маректингови цели биват поставени само и единствено от човешкото въображение. Всичко това прави социалните медии изключително предпочитана добавка към промоционалния микс. А защо не и основен стълб на маркетинговите комуникации?

За автора:

Казвам се Иван Иванов и съм основател на онлайн маркетинг агенция OnliSeO. Имам висше образование в областта на маркетинга и трудов стаж в сферата на дигиталните комуникации и интернет рекламата. Харесвам си работата. Много от интересите и хобитата ми са свързани с нея. Пиша статии и снимам видеа на теми, свързани с бранд журналистика, видео маркетинг, управление на онлайн репутация, маркетинг чрез социални медии, копирайтинг, уеб оптимизация и изработка на уеб сайтове.

Свързани публикации

4 коментара за Ползи от маркетинг чрез социални медии
Бързо и лесно открийте съдържанието, което търсите в нашия уеб сайт, като напишете ключовата дума, за която желаете да получите информация, в полето „Търсене“.

Социални медии

В случай че желаете, можете да ни последвате в любимите ни социални медии Facebook, Youtube, Linkedin, Twitter и Pinterest, както и да добавите RSS емисии за нашето авторско съдържание.

Нови статии

Попълнете имейл адреса си и натиснете бутона „Искам“, за да получите най-новите ни статии на теми, свързани с онлайн маркетинг и реклама. Абонирането за нашия блог е безплатно.

Back to Top