Маркетинг чрез социални медии – обвързвай и владей

Маркетинг чрез социални медии – обвързвай и владей

4 коментара за Маркетинг чрез социални медии – обвързвай и владей

Маркетинг чрез социални медии - Обвързвай и владейМаркетингът чрез социалните медии е нова стъпка в развитието на маркетинга и е мощен инструмент за директно обвързване на потребителите с бранда (марката). Вече не е тайна, че социалните медии промениха не само скоростта, но и начина, по който хората комуникират.

Спецификата на всяка една социална медия определя и типа хора, които могат да бъдат намерени в нея. За разлика от така наречените традиционни медии, социалните мрежи и всички други форми на онлайн общуване изискват активно участие в тях. Те заставят специалистите по комуникации не просто да подхвърлят теми за размисъл, а да участват активно в дискусиите, които се провеждат на тези места.

Успехът в социалните мрежи изисква адекватно съдържание, стратегия за популяризирането на контента и бърза „обратна връзка“ от потребителите. Инструментите на маркетинга чрез социалните медии са много и най-разнообразни, в зависимост от целевата аудитория, общата комуникационна стратегия на бранда, спецификата на самата медия, както и особеностите на всеки един от нейните членове.

Тази нова медия е уникална с възможностите, които предоставя на своите потребители активно да участват в комуникационния процес, изземвайки от части функциите на маркетинговите специалисти. Разбира се, това не е единственият подвиг на социалните медии.

Тъй като те са идеална платформа за провеждане на маркетинг „от уста на уста”или вирусен маркетинг, социалните медии придобиват все по-голяма важност в процеса на вземане на решение за покупка, подпомагайки потребителите да изберат подходящата за тях стока или услуга.

За нарасналото влияние на социалните медии говори и фактът, че те все повече изместват традиционната реклама, като сигурен и надежден източник на информация, на който потребителите могат да се доверят. Доказано е, че потребителите се нуждаят от чуждо мнение преди да закупят продукт или да се възползват от услуга.

Всъщност 78% от потребителите в световен мащаб заявяват, че се доверяват и вярват на препоръките на хората повече, отколкото на която и да било традиционна медия.

За да намерят тези чужди мнения, потребителите използват социалните медии. Членовете на тези социални медии изпълняват едновременно две роли, те имат възможност както да консумират, така и да доставят съдържание.

Създателите на съдържание, обикновено са високо ангажирани, в резултат на което, са и доста влиятелни. Ако тези влиятелни публицисти бъдат достигнати със съобщение, което потребителите намерят за ценно, то става „вирусно”.

Това е от особено голямо значение за маркетолозите, тъй като подобно разпространение на информация не би подразнило потребителите. Нещо повече, те ще гледат на това съобщение като на сигурна и надеждна информация от приятел.

Социалните медии са полезни и с това тяхно качество да изваждат частното от общото. Или с други думи казано, социалните медии знаят интересите и предпочитанията на всеки един от своите членове.

Маркетингът умело използва тази способност на социалните медии, предлагайки на точния човек онова, от което има нужда и това – от което би се възползвал, използвайки прийомите на интерактивния маркетинг.

Тук придобивката за маркетинга чрез социални медии се явява възможността за таргетиране на потенциалните клиенти, както и възможността за изграждане на взаимоотношения с потребителите.

Да, разбира се, като всяко ново нещо, така и социалните медии имат своите критици и скептици. По-важното в случая е не дали има критика, а дали тази критика е основателна и градивна, за да се отстранят недостатъците и да се увеличат ползите от маркетинга чрез социалните медии.

За автора:

Казвам се Иван Иванов и съм основател на онлайн маркетинг агенция OnliSeO. Имам висше образование в областта на маркетинга и трудов стаж в сферата на дигиталните комуникации и интернет рекламата. Харесвам си работата. Много от интересите и хобитата ми са свързани с нея. Пиша статии и снимам видеа на теми, свързани с бранд журналистика, видео маркетинг, управление на онлайн репутация, маркетинг чрез социални медии, копирайтинг, уеб оптимизация и изработка на уеб сайтове.

Свързани публикации

4 коментара за Маркетинг чрез социални медии – обвързвай и владей
Бързо и лесно открийте съдържанието, което търсите в нашия уеб сайт, като напишете ключовата дума, за която желаете да получите информация, в полето „Търсене“.

Социални медии

В случай че желаете, можете да ни последвате в любимите ни социални медии Facebook, Youtube, Linkedin, Twitter и Pinterest, както и да добавите RSS емисии за нашето авторско съдържание.

Нови статии

Попълнете имейл адреса си и натиснете бутона „Искам“, за да получите най-новите ни статии на теми, свързани с онлайн маркетинг и реклама. Абонирането за нашия блог е безплатно.

Back to Top