Как и защо да правим артикъл маркетинг

Как и защо да правим артикъл маркетинг

Коментарите са изключени за Как и защо да правим артикъл маркетинг

Артикъл маркетинг Един от най-ефективните начини за изграждане на авторитет и подобряване на присъствието в онлайн пространството е чрез внедряване и прилагане на прийомите на артикъл маркетинга (Article marketing). За да се убедите в правотата на това твърдение, прочетете цялата публикация, за да научите какво представлява, как се прави, какви канали за разпространение да използвате и как да измервате резултатите от инициативите, свързани с тази маркетингова разновидност.

Същност на артикъл маркетинга

Артикъл маркетингът или правенето на маркетинг чрез писане на статии принадлежи към семейството на контент маркетинга. Както подсказва и самото наименование – тази маркетингова техника включва писане на информативни и полезни за потребителите статии и тяхното разпространение на различни места в интернет пространството – блогoве, артикъл директории, специализирани уеб сайтове, социални мрежи и други.

Целта на писането на статии не е да рекламирате директно Вашия бранд, както и предлаганите от Вас продукти и услуги, а да предоставяте безплатно знания на Вашата аудитория.

Идеята е, че колкото повече надеждна и полезна информация предлагате, толкова повече хората ще гледат на Вас като на експерти в областта, в която оперирате.

Когато същите тези хора, които сте впечатлили с написаното във Вашите статии, имат нужда от това, което предлагате, то тогава вероятността да станат Ваши клиенти нараства. С други думи, за да вземеш, първо трябва да дадеш съдържание.

Как да правим маркетинг чрез писане на статии

Правенето на маркетинг чрез писане и разпространение на статии в уеб пространството е специфичен процес, който изисква изготвянето и прилагането на специален план. Този план включва точки, през които е желателно да преминете, за да можете успешно да използвате този вид маркетинг за целите на Вашия бизнес. Ето основните точки, които можете да включите във Вашия план:

1. Определяне на целите

Като първа точка в този план можете да отбележите – определянето на целите, които желаете да постигнете. Тези цели ще Ви помогнат да подберете типа на съдържанието, което ще създавате и разпространявате в интернет, под формата на статии (публикации).

Артикъл маркетингът може да Ви помогне в начинанията, свързани с обвързването на интернет потребителите с Вашия бранд, както и с популяризирането му в уеб пространството (увеличаване на потребителската осведоменост).

Освен това, тази маркетингова техника може значително да повиши потребителската лоялност, да увеличи броя на потенциалните Ви клиенти и да Ви наложи като лидери на мнение.

Добре написаната статия може да бъде полезна и от оптимизационна гледна точка – повишаване на трафика към Вашите уеб ресурси, както и подобряване на тяхното класиране в търсачките.

След като набележите целите, следва да подберете и типа съдържание, чрез което да ги постигнете. Ако обвързването на интернет потребителите с бранда е основният Ви приоритет, тогава можете да помислите за евентуални въпроси, които потребителите биха имали по отношение на Вашите продукти, услуги, бизнес организация, както и индустрията, в която оперирате.

Например, ако сте онлайн маркетингова агенция, която е специализирана в предоставянето на надеждни seo услуги, можете да пишете статии с полезни и безплатни съвети за оптимизация на уеб сайтове.

2. Избиране на подходящи канали за разпространение на статии

Интернет предоставя голямо разнообразие от възможности за разпространение на съдържание. Когато настъпи момента да избирате къде да публикувате статии в онлайн пространството, започнете с Вашия блог. Блогът е много мощен инструмент за популяризиране на бизнеса Ви в интернет. Ето защо статиите, които публикувате в него, трябва да са най-добрите, които можете да напишете.

Заложете на полезно, уникално, интересно, добре написано съдържание, което може да спечели вниманието, доверието и уважението на интернет потребителите и да ги превърне във Ваши редовни читатели и почитатели.

Друг полезен канал за разпространение на Вашите статии са артикъл директориите. Преди да започнете да публикувате Вашето съдържание там, е желателно да се запознаете с техните правила и политики по отношение на материалите, които ще се публикуват на тях. Подберете няколко надеждни – неоспамени директории и ги имплементирайте във Вашата стратегия за разпространение на съдържание.

Обърнете внимание и на социалните мрежи, чиято масова употреба от страна на интернет потребителите ги превърна в задължителен атрибут на дистрибуцията на маркетингови материали в онлайн пространството.

Добавете към Вашия дистрибуционен арсенал и форумите, и изпращането на имейли, за да може Вашите статии да достигнат до повече хора.

3. Направете си календар за писане

Един от фактори, гарантиращи успех на Вашите артикълмаркетингови инициативи е съставянето на календар за писане на статии. Изработването на график за публикуване на съдържание и неговото спазване са две дейности, които са изключително важни за създаването на нов и свеж контент, който се цени високо от търсачките, като Google.

Определянето на дните и темите за писане са важни предпоставки за успешното Ви представяне в областта на артикъл маркетинга.

4. Пишете статии

Писането на статии представлява процес, който изисква предварителна подготовка. Силно препоръчително е преди да започнете да пишете по дадена тема, да се запознаете с различните гледни точки, мнения и чужд опит. За тази цел е желателно да прочете колкото се може повече тематична литература, за да може да придобиете допълнително компетентност.

Разбира се, тук не става дума за копиране и преразказване на даден източник на информация. Целта е да се запознаете с различните мнения и гледни точки. Това ще Ви позволи да изградите собственото си мнение, доразвивайки и обогатявайки темата, за която пишете.

След като обстойно проучите темата, за която възнамерявате да пишете, преминете към подбора на ключовите думи (полезна информация по темата има тук), които желаете да включите във Вашата публикация.

За да селектирате подходящите думи, които да използвате във Вашата публикация, можете да използвате инструмента Google Keyword Tool.

Когато приключите с избора на ключови думи, можете да преминете към най-важното начинание в артикъл маркетинга – писането на статии. Пишете полезно и информативно съдържание, пишете за хората (полезни съвети как да го направите има тук).

5. Измерване на ефективността на Артикъл маркетинг

След като съставите плана си и започнете да го прилагате, съблюдавайте и анализирате отделните точки, които сте заложили в него, за да можете да измерите ефективността на дейностите, свързани с този вид маркетинг.

В дигиталния свят измерването на резултатите се извършва в реално време. Благодарение на инструменти като Google Analytics имате възможност, във всеки един момент, да проверите какво е представянето на Вашия блог.

Подробните статистики, предоставени от социалните медии, също могат да Ви помогнат да добиете представа, дали и кои Ваши статии привличат интереса и предизвикват симпатиите на интернет потребителите.

Друг начин да измерите ефективността на дейностите, свързани с артикъл маркетинга, е чрез показателя ROI (return on investment), известен на български като възвращаемост на инвестициите. Ето и две формули, с които да измерите възвращаемостта на инвестициите, вложени в писането и разпространението на статии:

ROI (%) = (Ефект от инвестицията / Инвестицията) х 100

ROI = (Брутна печалба – Маркетингови инвестиции) / Маркетингови инвестиции

Високите стойности на показателя ROI дават отговор на въпроса: защо писането и разпространението на статии в интернет е смятан за един от най-ефективните начини за правене на онлайн маркетинг.

Ако публикацията, посветена на артикъл маркетинга, Ви е била полезна, можете да ни подкрепите, като се абонирате (безплатно) за нашия блог, където ще намерите полезна информация на теми, свързани с дигиталния маркетинг.

За автора:

Казвам се Иван Иванов и съм основател на онлайн маркетинг агенция OnliSeO. Имам висше образование в областта на маркетинга и трудов стаж в сферата на дигиталните комуникации и интернет рекламата. Харесвам си работата. Много от интересите и хобитата ми са свързани с нея. Пиша статии и снимам видеа на теми, свързани с бранд журналистика, видео маркетинг, управление на онлайн репутация, маркетинг чрез социални медии, копирайтинг, уеб оптимизация и изработка на уеб сайтове.

Свързани публикации

Коментарите са изключени за Как и защо да правим артикъл маркетинг
Бързо и лесно открийте съдържанието, което търсите в нашия уеб сайт, като напишете ключовата дума, за която желаете да получите информация, в полето „Търсене“.

Социални медии

В случай че желаете, можете да ни последвате в любимите ни социални медии Facebook, Youtube, Linkedin, Twitter и Pinterest, както и да добавите RSS емисии за нашето авторско съдържание.

Нови статии

Попълнете имейл адреса си и натиснете бутона „Искам“, за да получите най-новите ни статии на теми, свързани с онлайн маркетинг и реклама. Абонирането за нашия блог е безплатно.

Back to Top