Бранд журналистика за корпоративен имидж и репутация

Бранд журналистика за корпоративен имидж и репутация

Коментарите са изключени за Бранд журналистика за корпоративен имидж и репутация

Управление на имидж и репутация чрез Бранд журналистика

Бранд журналистиката (Brand journalism) е съвременен и интелигентен начин за правене на маркетинг чрез съдържание (Content Marketing). Тя е ефективна техника за промотиране и популяризиране, която обединява в себе си използването на прийомите и инструментите на маркетинга, журналистиката и връзките с обществеността (PR).

Основната й цел е представянето на брандовете, тяхната същност и идентичност по интересен за потребителите начин чрез използването на различни видове контент: текст, видео, снимков материал и други. Идеята е това да стане посредством разказване на интересни, образователни, обвързващи и увлекателни истории за фирмите, техните ръководни представители, служители, продукти, услуги и клиенти.

Ефективност, креативност и достоверност са три от най-значимите характерни черти на бранд журналистиката, поради които тази техника за контент маркетинг се утвърждава и налага като удачно и предпочитано решение за изграждането, поддържането и управлението на корпоративен имидж и фирмена репутация в онлайн пространството (ORM) и извън него.

Разлика между имидж и репутация

Имиджът и репутацията са две актуални и доста често използвани понятия от специалистите по маркетингови комуникации, бранд мениджмънта и връзки с обществеността (PR). Те са изключително важни за компаниите, които желаят да изградят и поддържат успешни и разпознаваеми брандове в уеб пространството и извън него.

Всъщност, макар и доста тънка и неясна, съществува разлика между тези два термина. Тя е трудно доловима дори и за експертите по бизнес комуникации. За да демонстрираме различието помежду им в тази публикация, ще представим двете понятия по отделно, а също така ще дадем идеи и съвети за използването на бранд журналистиката за тяхното изграждане, управление и развитие.

Определение за корпоративен имидж

В буквален превод от английски език думата имидж (image) означава образ, изображение. Като понятие, използвано в бизнес комуникациите, се определя, като представа на обществото за дадена публична личност или организация.

Той е онова, за което потребителите се сещат или си представят, когато стане дума за дадена услуга, продукт или фирма – видимото, външното, онова, което се възприема от сетивата, а не от разума, лъскавата опаковка, в която не винаги се крие качествен продукт.

Възприемането му е емоционално преживяване, което се свързва с „харесването“ или „нехаресването“ на дадена компания, продукт или услуга от потребителя. Чрез него се цели създаване и поддържане на определено впечатление за знаменитостите, бизнес организациите, продуктите и услугите пред аудиторията.

Например, ако дадена фирма желае да си създаде имидж на компания, загрижена за своите клиенти, тя може да планира и осъществи различни PR кампании и маркетингови инициативи като: организиране на събития, игри с потребителите във Фейсбук и останалите социални мрежи, предлагане на специални цени и бонуси – промоции, лансиране на различни рекламни кампании.

С други думи, чрез добре замислена, организирана и проведена имиджмейкърска кампания, включваща PR инициативи, събития и реклама, брандовете се опитват да изградят и наложат идеалния образ за себе си пред обществото, който обаче не винаги отговаря на действителността.

Какво представлява фирмената репутация

Фирмената репутация е цялостната оценка, общото схващане, мнението, което битува в съзнанието на потребителите за дадена компания, продукт или услуга. Тя е действителното публично оценяване на обществените личности и организации.

Възприемането и въздействието й пораждат поведение за избиране на даден продукт или за отказ от него. Става дума за доверие или недоверие към даден бранд, за обща оценка и мнение за бизнес организацията, които, от своя страна, имат решаващо значение при покупка. Залага се на въздействие на разума, а не на емоциите.

Най-общо казано, корпоративният имидж е впечатлението, което желаем да създадем за бранда, а фирмената репутация е действителното схващане и мнение на потребителите за него. Това е основната разлика между тези две понятия.

А това, което ги обединява, са целите им – стимулиране на целевите потребители да предприемат определени действия, изграждане и поддържане на потребителското доверие, нарастване на подкрепата за дадена бизнес организация, налагането и диференцирането й от конкурентите, увеличаване обема на продажбите.

Всъщност, дейностите по създаване и поддържане на образ и репутация често се пресичат. В идеалния случай, те се препокриват и допълват помежду си.

Създаване и поддържане на корпоративен образ и ORM чрез бранд журналистика

Представянето на брандовете посредством разказването на истории за тях, за техните продукти, услуги, клиенти, както и за стопанския/нестопанския сектор, в които оперират, е добре работещ начин за комуникиране с потребителите и за спечелването на тяхната симпатия и доверие.

Изграждането и поддържането на положителен корпоративен имидж чрез използването на бранд журналистика се осъществят с платени репортажи и публикации за фирмите, които желаят да бъдат представени по определен начин пред обществото.

Нашият съвет към Вас е да не прекалявате със саморекламата и никога, ама никога да не подвеждате аудиторията с некоректна информация за Вашата компания и предлаганите от Вас продукти/услуги, защото това, рано или късно, ще се обърне срещу Вас – ще се получи разминаване между желания образ и действителността.

Освен това, никой не харесва крещящи и евтини реклами, както и фирми, които се опитват да убеждават потребителите, че техните продукти/услуги са най-качествени и най-евтини.

Фирмената репутация, от своя страна, въздейства и си служи основно с примери от действителността, с факти, с представяне на взаимоотношенията между организациите и аудиторията.

С други думи казано, формирането и управлението на репутацията в онлайн пространството – ORM посредством прийомите на бранд журналистиката се реализират, като се направят репортажи, представящи същността на бизнес организацията, нейната визия и идентичност. Всичко това се представя с лесно доказуеми факти.

Интервютата с доволни клиенти и партньори също са добра практика. Тук не става дума за явна реклама. Всъщност рекламата при бранд журналистиката е като „тънката засада“ във футбола – има я, но е трудно доловима и почти незабележима.

Въпросите, зададени от почитателите (феновете) на Вашата компания в социалните мрежи, също представляват добри възможности за формирането и поддържането на доброто мнение за Вас. Идеята е следната: ръководен представител или служител на Вашата фирма отговаря на въпрос, зададен от фен във Фейсбук или друга социална медия, под формата на видео клип, включващ директно и лично обръщение към него (фена).

Всички тези дейности и инициативи са насочени към спечелване на доверието на потребителите – към стимулирането им да предприемат желано от Вас действие.

Това са само част от нашите идеи, чрез които можете да изградите и поддържате корпоративен образ и фирмена репутация в онлайн пространството (ORM) посредством използването на бранд журналистиката.

В случай че желаете да се възползвате от тях, можем да Ви помогнем с тяхното реализиране. Ние пишем статии, създаваме снимков материал и снимаме видео клипове за брандове, така че можете да ни гласувате доверие и да се свържете с нас.

Благодарим Ви, че прочетохте нашата статия! Ако смятате публикацията ни за полезна и интересна, можете да я споделите във Фейсбук и останалите социални мрежи.

Не пропускайте възможността да се абонирате и за нашия блог за интернет маркетинг, където ще намерите полезни съвети как да изградите, поддържате и управлявате корпоративен имидж и фирмена репутация чрез използването на бранд журналистиката (Brand Journalism).

За автора:

Казвам се Иван Иванов и съм основател на онлайн маркетинг агенция OnliSeO. Имам висше образование в областта на маркетинга и трудов стаж в сферата на дигиталните комуникации и интернет рекламата. Харесвам си работата. Много от интересите и хобитата ми са свързани с нея. Пиша статии и снимам видеа на теми, свързани с бранд журналистика, видео маркетинг, управление на онлайн репутация, маркетинг чрез социални медии, копирайтинг, уеб оптимизация и изработка на уеб сайтове.

Свързани публикации

Коментарите са изключени за Бранд журналистика за корпоративен имидж и репутация
Бързо и лесно открийте съдържанието, което търсите в нашия уеб сайт, като напишете ключовата дума, за която желаете да получите информация, в полето „Търсене“.

Социални медии

В случай че желаете, можете да ни последвате в любимите ни социални медии Facebook, Youtube, Linkedin, Twitter и Pinterest, както и да добавите RSS емисии за нашето авторско съдържание.

Нови статии

Попълнете имейл адреса си и натиснете бутона „Искам“, за да получите най-новите ни статии на теми, свързани с онлайн маркетинг и реклама. Абонирането за нашия блог е безплатно.

Back to Top