Брандиран Youtube канал или как да представите бизнеса си чрез фирмен влог

Брандиран Youtube канал или как да представите бизнеса си чрез фирмен влог

Няма коментари за Брандиран Youtube канал или как да представите бизнеса си чрез фирмен влог

Видео влоговете в социалните медии могат да се използват за бранджурналистически цели

 

Текстовото съдържание винаги ще бъде на мода, защото четенето е полезно. То развива когнитивната ни функционалност, развива въображението, обогатява речника ни и подобрява писмената ни култура, чрез него придобиваме нови знания и умения.

С появата на видеото обаче имаме възможност да усвоим по-бързо, по-лесно и по-голям обем информация. Ето защо този вид аудио-визуален контент става все по-използван и предпочитан от интернет потребителите в световен мащаб.

Масовата употреба на видеа в онлайн пространството е тенденция, чиято възходяща градация привлича вниманието на бизнеса. В тази връзка все повече организации отделят средства от своите рекламни бюджети за тяхното имплементиране в маркетинговите си комуникации – типичен пример за нараснало търсене, което води след себе си до засилено предлагане.

Комбинираното използване на бранд журналистиката, като техника за промотиране и разгласа, видеото, като вид съдържание, и социалната медия Youtube, като комуникационна платформа, намира израз в създаването и поддържането на фирмени влогове. Те дават възможност на различните по вид и дейност организации да се превърнат в медии, които създават и разпространяват полезна и интересна информация, популяризираща дейността им.

Какво представляват Youtube влоговете

 

Влоговете (на англ. video logs – vlogs), известни още като видео канали, наподобяват блоговете с тази разлика, че вместо текст, в тях се публикува аудио-визуално съдържание. Социалните медии, от типа на Youtube, са сред най-популярните и предпочитани платформи за тяхното създаване и поддържане. Ето защо в практиката съществува термин – брандиран Ютюб канал/влог.

Защо видео каналите са полезни за бизнеса

 

Публикуваните в тях видеа имат широко приложение в сферата на видео маркетинга, бранд журналистиката, уеб оптимизацията, контент маркетинга, връзките с обществеността, управлението на онлайн репутация, маркетинга чрез социалните медии и рекламата.

Част от ползите и придобивките, които можете да извлечете от тях за целите на Вашия бизнес, са:

 • Подобряване на потребителското преживяване

Чрез влоговете ползвателите на интернет получат бързо, лесно и удобно информация – какво и от кого да закупят, за да задоволят своите нужди.

 • Управление на онлайн репутация – ORM

Могат да се използват за изграждане и управление на онлайн репутация – ORM. Повече информация по темата има тук.

 • Придаване на човешки облик на бранда

Видео интервютата с ръководните представители и служителите придават човешки облик на организацията.

 • Повишава потребителското доверие в марката

Заснемането и публикуването на продуктови ревюта, демонстрации/дегустации, фирмени репортажи и интервюта със служители, партньори и клиенти повишават доверието в марката.

 • Подпомагане на уеб оптимизацията – SEO

Youtube е собственост на Google и поради тази причина се ползва с привилегии и толеранс при класирането в резултат на търсене по ключови думи и фрази в интернет. Освен това, сайтът за споделяне на видеа е третият най-използван уеб сайт и втората най-популярна търсачка в света, и една от малкото социални медии, осигуряващи входящи връзки.

 • Създаване на съдържание за маркетинг чрез социални медии

Публикуваният контент може да се сподели и в останалите социални медии като Facebook, Twitter, Pinterest, LinkedIn, Google+ и поддържаните от Вас блогове.

 • Популяризиране на дружеството и неговата дейност

Аудио-визуалните материали и социалните медии, използвани за тяхното разпространение, подпомагат популяризирането на дружеството.

 • Комуникация и дистрибуция

Youtube може да бъде използван като фирмена медия, чрез която се разпространява рекламна и търговска информация. Освен като комуникационен, той може да бъде използван и като дистрибуционен канал. Тоест, освен за реклама, чрез него може да се извършват покупко-продажби.

 • Обвързване на потребителите с марката

Създаването и разпространението на полезно, интересно и информативно визуално съдържание подпомага изграждането на взаимоотношения между клиентите и марката, на която симпатизират.

 • Престиж и асоцииране с големите и напредничавите компании

Големите, проспериращи и напредничави организации разполагат и поддържат свои Youtube канали.

 • Повишаване на потребителската лоялност

Продуктовите ревюта, презентациите, демонстрациите, интервюта и репортажите за брандовете имат за цел да повишат потребителската лоялност, като представят достоверна, интересна, любопитна и полезна информация от „кухнята”.

 • Привличане на нови клиенти

Наличието на визуално и аудио представяне на стоката/услугата и фирмата, от която да бъде закупена, е предпоставка за привличането на нови клиенти.

 • Лансиране на нови продукти

Продуктовите ревюта и пресрилийзите са стандартни средства за лансиране и популяризиране на нови продукти и услуги.

 • Иновативност в бранша

Брандираните канали за споделяне на видеа са сравнително нови комуникационни средства, които все още не се използват масово от българските рекламодатели. Ето защо можете да се окажете първата организация във Вашия бранш, която разполага и поддържа влог.

Как да използваме Youtube за постигането на комуникационни цели

 

Чрез тази социална медия и клиповете, публикувани в нея, компаниите могат да използват голямо разнообразие от средства, способи и прийоми за правене на видео маркетинг. Част от тях са:

 • Отговаряне на често задавани въпроси

Отговарянето на често задавани въпроси под формата на видеа със служителите и ръководните представители е добра практика, която може да повиши лоялността и доверието на клиентите към фирмата производител търговец.

 • Демонстрации на продукти и услуги

Заснетите демонстрации на продукти и услуги са едни от най-търсените информативни клипове в онлайн пространството. Те показват как се използва услугата/стоката.

 • Образователни видеа

Имат за цел да повишат потребителската осведоменост за услугите и продуктите, предлагани от дадена организация.

 • Представяне на служителите на фирмата

Видео репортажите и интервюта, представящи служителите на фирмата, имат за цел да покажат човешкия облик на организацията.

 • Интервюта с ръководни представители, партньори и клиенти

Това са имиджови видеа, които се използват за поддържането на доброто име и обществен образ на организациите.

 • Интервюта с авторитетни представители на бранша – уважавани и всепризнати експерти

Чрез този тип интервюта се цели да се придаде достоверност на представената информация. Няколко съвета как да заснемете интервю можете да откриите в тази статия.

 • Участие в игри и инициативи

Брандираните клипове, публикувани в социалните медии, могат да се използват за призоваване на онлайн потребителите да се включат в различни игри или инициативи.

 • Семинари, изложения, конференции и събития

Заснемането на конференции, семинари и фирмени събития имат за цел да повишат авторитета и да подобрят имиджа на организацията.

 • Мултимедийни прессъобщения

Влоговете са подходяща платформа за публикуване на фирмени новини и съобщения до медиите и потребителите. Прочетете публикацията, за да разберете защо и как да използвате мултимедийните прессъобщения

В заключение може да се обобщи, че брандираните Youtube канали и публикуваното в тях клипове разкриват много нови маркетингови възможности, от които бизнеса може да се възползва.

Обобщение на темата, под формата на мултимедиен материал – 4К видео, можете да откриете тук.

Ако намирате статията за интересна, полезна и информативна, можете да я споделите в използваните от Вас социални мрежи.

В случай че желаете да получавате нашите следващи публикации по имейл, можете да се абонирате безплатно за нашия блог, както и за влога ни, където публикуваме видеа за онлайн маркетинг и реклама.

За автора:

Казвам се Иван Иванов и съм основател на онлайн маркетинг агенция OnliSeO. Имам висше образование в областта на маркетинга и трудов стаж в сферата на дигиталните комуникации и интернет рекламата. Харесвам си работата. Много от интересите и хобитата ми са свързани с нея. Пиша статии и снимам видеа на теми, свързани с бранд журналистика, видео маркетинг, управление на онлайн репутация, маркетинг чрез социални медии, копирайтинг, уеб оптимизация и изработка на уеб сайтове.

Няма коментари за Брандиран Youtube канал или как да представите бизнеса си чрез фирмен влог

Leave a comment

Бързо и лесно открийте съдържанието, което търсите в нашия уеб сайт, като напишете ключовата дума, за която желаете да получите информация, в полето „Търсене“.

Социални медии

В случай че желаете, можете да ни последвате в любимите ни социални медии Facebook, Youtube, Linkedin, Twitter и Pinterest, както и да добавите RSS емисии за нашето авторско съдържание.

Нови статии

Попълнете имейл адреса си и натиснете бутона „Искам“, за да получите най-новите ни статии на теми, свързани с онлайн маркетинг и реклама. Абонирането за нашия блог е безплатно.

Back to Top