Контент маркетинг – как да правим маркетинг чрез съдържание

Контент маркетинг – как да правим маркетинг чрез съдържание

Коментарите са изключени за Контент маркетинг – как да правим маркетинг чрез съдържание

Контент маркетинг

Контент маркетингът (content marketing) или маркетингът чрез съдържание изживява своя ренесанс в наши дни. Доказателство за това твърдение е, че днес много хора говорят и пишат за значението и ролята на съдържанието за доброто представяне на организациите както със стопанска, така и с нестопанска цел. И макар за мнозина това да е ново понятие, различните брандове от години използват тази техника, за да достигнат до своята целева аудитория.

Концепция на контент маркетинга

Интересна и любопитна е концепцията, стояща зад този вид техника за промотиране и популяризиране на различните по вид и дейност организации. Тя, от своя страна, е свързана със създаването и разпространението в социалните медии на информативно, полезно, а в някои случаи и забавно съдържание под формата на публикации в корпоративни блогове, видео клипове, снимки, електронни книги, прессъобщения, инфографики, изобщо всякакъв друг вид материали, представящи бранда, предлаганите от него продукти/услуги, както и индустрията, в която оперира.

Тук не става дума за явна реклама и за директен призив за покупко-продажба, а за интересен и обързващ контент, който да задоволи нуждата от информация на все по-любопитните потребители.

Как да правим маркетинг чрез съдържание

След като бе представена идеята на контент маркетинга, неговите инструменти, както и основния му дистрибуционен каналсоциалните медии, остава да представим как се прави.

Силно препоръчително е, преди да започнете да създавате и разпространявате материали, промотиращи бизнеса Ви в онлайн пространстовото, да определите своите цели, които е жалателно да бъдат в унисон с цялостната Ви стратегия за популяризирането и промотирането на Вашия бранд и предлаганите от него продукти/услуги.

Ясно дефинираните цели ще Ви помогнат с избора на подходящите инструменти за тяхното осъществяване. Ще Ви дадат отговори на въпроси от типа: коя е правилната социална медия за рапространение; какво да бъде Вашето послание и към кого да бъде насочено то.

Добре зададената и изпълнена стратегия ще Ви позволи да изградите диалог с Вашата целева аудитория. Ще Ви помогне да извървите дългия и труден път, започващ с това да бъдете открити от потребителите, преминаващ през изграждането на двустранна комуникация с тях, и завършващ с тяхното крайно обързване с Вашия бранд, и превръщането им в лоялни клиенти, в най-добрия случай – в застъпници на бизнеса Ви (evangelists).

След като определите целите и изградите добра стратегия, можете да преминете към най-важното и творческо начинание – създаването на уникално, полезно, информативно, завладяващо и най-вече обвързващо съдържание. За целта можете да използвате следните инструменти: блог публикации, видео клипове, снимки, електронни книги, прессъобщения, инфографики и други.

Идеята е да предоставите на аудиторията надеждна и професионално поднесена експертна информация както за Вашия бранд и предлаганите от Вас продукти и услуги, така и за индустрията, в която оперирате. Това е важно, защото интернет създаде нова категория потребители, които желаят да бъдат добре информирани преди да вземат своето решение какво и от кого да купят. Тези потребители, от своя страна, са изморени и отегчени от традиционния начин на рекламиране, натрапен им от компании, които ги „обстрелват“ с „евтини“ рекламни послания.

Чрез прийомите на контент маркетинга имате възможност да достигнете до тези потенциални клиенти, предлагайки им полезно съдържание, което обяснява техните опасения и им показва как да решат проблемите си. Това е Вашият призив за действие (call to action), защото с качествена и добре поднесена информация можете по-интелигентен начин да призовете потребителите към действие, насочено в полза на Вашия бизнес.

Ползите, които можем да извлечем от маркетинга, базиран на съдържанието (content marketing)

Имайки предвид факта, че ползите за представителите на бизнеса са многобройни, в тази публикация ще бъдат представени само най-съществените от тях. Четри са основните ползи.

Увеличаване на входящия трафик към Вашия уеб сайт

Една от основните ползи, които можете да извлечете, е увеличаването на входящия трафик към Вашия уеб сайт. Това е изключително мощен инструмент, чрез който да промотирате Вашата експертност, ниша и дори предлаганите от Вас продукти/услуги.

С полезна информация и правилните призиви за действие можете да „накарате“ посетителите, да се връщат отново и отново на Вашия уеб сайт. За постигане на тази цел създавайте текстов и визуален контент, насочен към Вашите целеви потребители, чрез който да ги информирате и образовате. Пишете първо за хората и после за търсачките.

Популяризиране на бранда

Популяризирането на Вашия бранд става по два начина: вирусен маректинг и чрез обвързване на потребителите. При наличието на „вирусен ефект“ потребителите разпространяват създадената от Вас и полезна за тях информация, споделяйки я с техни роднини, близки и приятели, посредством социалните мрежи. Във втория случай – вече разполагате с почитатели, които се връщат за още и още от това, което им предлагате.

Бъдете креативни и създавайте качествен контент, насочен към Вашите таргет потребители. Използвайте визуалени елементи като видео клипове, снимки и графики.

Видеото, от своя страна, е изключително ефикасно средство, чрез което да комуникирате с аудиторията (няколко идеи за успешен видео клип, представящ Вашия бранд). Освен това, чрез него можете да подобрите класирането на сайта си в търсачките. Разбира се, всеки видео клип или снимка има потенциал да предизвика „вирусен ефект“ и да Ви донесе допълнително дивиденти, свързани с популяризирането на бранда Ви в интернет.

Повишаване на потребителската лоялност

Чрез безплатното предоставяне на надеждна и професионално поднесена експертна информация както за Вашия бранд и предлаганите от Вас продукти и услуги, така и за индустрията, в която оперирате, можете да спечелите уважението и лоялността на потребителите.

Подобряване на оптимизацията на вашия сайт (SEO)

Качественото съдържание, разпространено чрез социалните медии, може да стане изключително популярно в онлайн пространстовото. Когато потребителите го оценят и добавят линк към него, можете да се сдобиете и с авторитет както за пред хората, така и за пред търсачките.

Искате ли да научите повече за контент маркетинга (content marketing) и как да се възползвате пълноценно от него за целите на  бизнеса Ви? Свържете се с нас или се абонирайте за нашия блог, в който ще намерите полезна информация и ценни съвети за успешното представяне на Вашия бизнес в онлайн пространството.

За автора:

Казвам се Иван Иванов и съм основател на онлайн маркетинг агенция OnliSeO. Имам висше образование в областта на маркетинга и трудов стаж в сферата на дигиталните комуникации и интернет рекламата. Харесвам си работата. Много от интересите и хобитата ми са свързани с нея. Пиша статии и снимам видеа на теми, свързани с бранд журналистика, видео маркетинг, управление на онлайн репутация, маркетинг чрез социални медии, копирайтинг, уеб оптимизация и изработка на уеб сайтове.

Свързани публикации

Коментарите са изключени за Контент маркетинг – как да правим маркетинг чрез съдържание
Бързо и лесно открийте съдържанието, което търсите в нашия уеб сайт, като напишете ключовата дума, за която желаете да получите информация, в полето „Търсене“.

Социални медии

В случай че желаете, можете да ни последвате в любимите ни социални медии Facebook, Youtube, Linkedin, Twitter и Pinterest, както и да добавите RSS емисии за нашето авторско съдържание.

Нови статии

Попълнете имейл адреса си и натиснете бутона „Искам“, за да получите най-новите ни статии на теми, свързани с онлайн маркетинг и реклама. Абонирането за нашия блог е безплатно.

Back to Top