Как да направим видео интервю за бранджурналистически цели

Как да направим видео интервю за бранджурналистически цели

Коментарите са изключени за Как да направим видео интервю за бранджурналистически цели

Видео интервюто е новинарски жанр, използван от бранд журналистите като обвързващ, експресивен и аудио-визуален метод за получаване и предаване на информация от първа ръка. То е едно от най-мощните и ефективни средства за представяне на корпоративни новини и истории за брандове, за предлаганите от тях продукти/услуги, както и за секторите, в които оперират. Чрез него се цели да се придаде надежден и човешки облик на различните по вид и дейност организации.

По своята същност този вид журналистически способ представлява видеозаснет диалог между интервюиран и интервюиращ, които разискват и дискутират помежду си злободневни и любопитни теми, явления, тенденции и събития. Работата на репортера е да задава въпроси, чрез които да извлече от своя събеседник максимално полезна и интересна за аудиторията информация.

Обикновено видео интервютата, използвани за бранджурналистически цели, се правят със служители, клиенти, бизнес партньори и ръководни представители на дадена стопанска/нестопанска организация, а също така и с авторитетни представители на социално-икономически сектори. Тези видеа могат да бъдат използвани за изграждане, развиване и поддържане на корпоративен имидж и репутация.

Зад успеха на видео журналистиката стоят креативните идеи, добрата подготовка, правилният избор на въпроси и събеседници, стриктната организация, изкустното провеждане, професионалното заснемане, постпродукция и дистрибуция на видеата.

В тази статия ще посочим няколко съвета за провеждането и заснемането на успешно и гледаемо видео интервю, което може да бъде използвано за постигането на целите на бранд журналистиката.

Изберете подходяща тема и събеседник

Първата и може би най-важна задача е да подберете подходяща тема и събеседник. За тази цел следва да сте наясно каква информация би представлявала интерес за аудиторията, а също така и от кого, и как можете да я получи.

Проучете темата и субекта

Проучете обстойно темата и събеседника. Това ще Ви помогне с изготвянето на списък с подходящи въпроси.

Подберете правилните въпроси

Желателно е въпросите да имат отношение към събеседника, да го предразполагат към воденето на разговор и към споделяне на информация, те следва да бъдат конкретни, кратки, ясни, добре формулирани, интересни за аудиторията и да имат връзка с основната идея, и темата на интервюто.

Препоръчва се използването на модела обърната фуния, при който в началото се задават затворени въпроси, след което постепенно се премина към отворените въпроси, чиято цел е придобиването на максимално любопитна, полезна и интересна информация. Като цяло отворените въпроси следва да преобладават.

След като съставите списъка с въпроси, можете да го предоставите на лицето, което ще интервюирате, или поне да го запознаете в най-общ план с основната темата, която ще дискутирате.

Организирайте снимачния процес

Организацията на снимачния процес включва определяне на времето и местата за снимане, осигуряване на транспорт до различните локации, както и подготвяне на оборудването за видео и аудио запис.

Преди да се отправите към снимачната площадка, проверете техниката, която ще Ви е необходима: камера или фотоапарат (безогледален – mirrorless или DSLR – цифров огледално-рефлексен), обективи (например, в зависимост от вида сензор: 12-35 мм за микро 4/3, 24-70мм – full frame, 38-112mm – aps-c), филтри (ако снимате на открито – при силна слънчева светлина), празни карти памет, заредени батерии и зарядно за тях, статив, слушалки, микрофон, осветителни тела, зелен или син екран (при необходимост).

Композирайте кадъра

Поставете субекта в лявата или дясната част на кадъра (можете да редувате позициите). Неговите крака да сочат към камерата/фотоапарата, главата му да е обърната към задаващия въпроси бранд журналист (в случай че няма такъв – в ляво или дясно от позицията на оператора), а очите му да са на едно ниво с обектива.

Използвайте правилото на третините, което се изразява в разделянето на кадъра на девет равни части от две успоредни хоризонтални и две вертикални линии. Точките, където тези линии се пресичат, са най-подходящите места да поставите обектите на Вашата композиция.

От композиционна гледна точка може да се използва и правилото за изпълване на кадъра със субекта.

Препоръчва се използването на среден и полублизък план. Разбира се, комбинация от детайли, близък, среден и далечен план също има своето значение за динамиката и представянето на отделните акценти, идеи и настроения.

Изберете фон, който да има връзка с темата и участниците в интервюто. Ако не можете да намерите подходящ фон, можете да поставите субекта пред стена на офис или стая, на разстояние около 2 метра от нея, с цел да се избегнат неприятни сенки и отражения.

Използвайте статив

Стабилността на записващото устройство е от съществено значение за качеството на заснетия материал. Ето защо е силно препоръчително да поставите фотоапарата/камерата на статив, на разстояние три-четири метра от субекта.

Заснемете кадри – пресечки

Отделете време за заснемането на кадри-пресечки (cutaway). Това са кадри, на които събеседниците кимат, гледат замислено или извършва специфично движение. Те са полезни при промяната на рамкирането между отделните въпроси.

Обърнете внимание на осветителната техника

В зависимост от снимачното място, можете да използвате или да не използвате изкуствено осветление. Уверете се, че лицето на субекта е ярко осветено и няма видими сенки в кадъра.

Можете да използвате метода на триточковото осветяване (на англ. three-point lighting). Той се изразява в използването на три светлини – ключова (основна), допълващата и задна.

Ключовата светлина и допълващата светлина се поставят от ляво и дясно на камерата, задната светлина зад обекта (използва се за отделяне на субекта от задния фон).

В определени случаи е напълно достатъчно да се използват две светлини.

При снимане на открито слънцето е естествен източник на основна светлина, а за запълваща светлина можете да използвате рефлектор.

Настройте микрофона и проверете звука

Един от най-важните компоненти на видеото е аудиото. За доброто озвучаване са необходими правилно настроен микрофон и постоянни проверки на нивото на звука. За тази цел използвайте слушалки по време на аудио записа.

Проверете аудио и визуалното съдържание

След като приключите със заснемането, проверете дали разполагате с аудио-визуалното съдържание, от което се нуждаете. В случай че сте допуснали пропуск, можете да поправите грешката си на момента.

Уверете се, че сте си записали името и позицията на Вашия събеседник. Всичко това ще е от изключително голямо значение при постпродукцията на заснетия материал.

Бъдете креативни при монтажа и озвучаването – постпродукция

Проявете творчески подход и експерементирайте при постпродукцията на заснетото съдържание. Можете да добавите музикално оформление, както и да използвате кадри – пресечки.

Това бяха част от нашите съвети за подготовката, провеждането, заснемането и постпродукцията на видео интервюта за бранджурналистически цели.

В случай че намирате статията за интересна, полезна и информативна, можете да я разпространите чрез профилите си в различните социални медии.

Не пропускайте възможността и да се абонирате безплатно за нашия блог за дигитален маркетинг, където редовно публикуваме материали на теми, свързани с видео маркетинг и бранд журналистика.

За автора:

Казвам се Иван Иванов и съм основател на онлайн маркетинг агенция OnliSeO. Имам висше образование в областта на маркетинга и трудов стаж в сферата на дигиталните комуникации и интернет рекламата. Харесвам си работата. Много от интересите и хобитата ми са свързани с нея. Пиша статии и снимам видеа на теми, свързани с бранд журналистика, видео маркетинг, управление на онлайн репутация, маркетинг чрез социални медии, копирайтинг, уеб оптимизация и изработка на уеб сайтове.

Свързани публикации

Коментарите са изключени за Как да направим видео интервю за бранджурналистически цели
Бързо и лесно открийте съдържанието, което търсите в нашия уеб сайт, като напишете ключовата дума, за която желаете да получите информация, в полето „Търсене“.

Социални медии

В случай че желаете, можете да ни последвате в любимите ни социални медии Facebook, Youtube, Linkedin, Twitter и Pinterest, както и да добавите RSS емисии за нашето авторско съдържание.

Нови статии

Попълнете имейл адреса си и натиснете бутона „Искам“, за да получите най-новите ни статии на теми, свързани с онлайн маркетинг и реклама. Абонирането за нашия блог е безплатно.

Back to Top