Как да направим видео интервю за бранджурналистически цели

Как да направим видео интервю за бранджурналистически цели

Коментарите са изключени за Как да направим видео интервю за бранджурналистически цели

Видео интервю

Видео интервюто е новинарски жанр, използван от бранд журналистите като обвързващ, експресивен и аудио-визуален метод за получаване и предаване на информация от първа ръка. То е едно от най-мощните и ефективни средства за представяне на корпоративни новини и истории за брандове, за предлаганите от тях продукти/услуги, както и за секторите, в които оперират. Чрез него се цели да се придаде надежден и човешки облик на различните по вид и дейност организации.

По своята същност този вид журналистически способ представлява видеозаснет диалог между интервюиран и интервюиращ, които разискват и дискутират помежду си злободневни и любопитни теми, явления, тенденции и събития. Работата на репортера е да задава въпроси, чрез които да извлече от своя събеседник максимално полезна и интересна за аудиторията информация.

Обикновено видео интервютата, използвани за бранджурналистически цели, се правят със служители, клиенти, бизнес партньори и ръководни представители на дадена стопанска/нестопанска организация, а също така и с авторитетни представители на социално-икономически сектори. Тези видеа могат да бъдат използвани за изграждане, развиване и поддържане на корпоративен имидж и репутация.

Зад успеха на видео журналистиката стоят креативните идеи, добрата подготовка, правилният избор на въпроси и събеседници, стриктната организация, изкустното провеждане, професионалното заснемане, постпродукция и дистрибуция на видеата.

В тази статия ще посочим няколко съвета за провеждането и заснемането на успешно и гледаемо видео интервю, което може да бъде използвано за постигането на целите на бранд журналистиката.

Изберете подходяща тема и събеседник

Първата и може би най-важна задача е да подберете подходяща тема и събеседник. За тази цел следва да сте наясно каква информация би представлявала интерес за аудиторията, а също така и от кого, и как можете да я получи.

Проучете темата и субекта

Проучете обстойно темата и събеседника. Това ще Ви помогне с изготвянето на списък с подходящи въпроси.

Подберете правилните въпроси

Желателно е въпросите да имат отношение към събеседника, да го предразполагат към воденето на разговор и към споделяне на информация, те следва да бъдат конкретни, кратки, ясни, добре формулирани, интересни за аудиторията и да имат връзка с основната идея, и темата на интервюто.

Препоръчва се използването на модела обърната фуния, при който в началото се задават затворени въпроси, след което постепенно се премина към отворените въпроси, чиято цел е придобиването на максимално любопитна, полезна и интересна информация. Като цяло отворените въпроси следва да преобладават.

След като съставите списъка с въпроси, можете да го предоставите на лицето, което ще интервюирате, или поне да го запознаете в най-общ план с основната темата, която ще дискутирате.

Организирайте снимачния процес

Организацията на снимачния процес включва определяне на времето и местата за снимане, осигуряване на транспорт до различните локации, както и подготвяне на оборудването за видео и аудио запис.

Преди да се отправите към снимачната площадка, проверете техниката, която ще Ви е необходима: камера или фотоапарат (безогледален – mirrorless или DSLR – цифров огледално-рефлексен), обективи (например, в зависимост от вида сензор: 12-35 мм за микро 4/3, 24-70мм – full frame, 38-112mm – aps-c), филтри (ако снимате на открито – при силна слънчева светлина), празни карти памет, заредени батерии и зарядно за тях, статив, слушалки, микрофон, осветителни тела, зелен или син екран (при необходимост).

Композирайте кадъра

Поставете субекта в лявата или дясната част на кадъра (можете да редувате позициите). Неговите крака да сочат към камерата/фотоапарата, главата му да е обърната към задаващия въпроси бранд журналист (в случай че няма такъв – в ляво или дясно от позицията на оператора), а очите му да са на едно ниво с обектива.

Използвайте правилото на третините, което се изразява в разделянето на кадъра на девет равни части от две успоредни хоризонтални и две вертикални линии. Точките, където тези линии се пресичат, са най-подходящите места да поставите обектите на Вашата композиция.

От композиционна гледна точка може да се използва и правилото за изпълване на кадъра със субекта.

Препоръчва се използването на среден и полублизък план. Разбира се, комбинация от детайли, близък, среден и далечен план също има своето значение за динамиката и представянето на отделните акценти, идеи и настроения.

Изберете фон, който да има връзка с темата и участниците в интервюто. Ако не можете да намерите подходящ фон, можете да поставите субекта пред стена на офис или стая, на разстояние около 2 метра от нея, с цел да се избегнат неприятни сенки и отражения.

Използвайте статив

Стабилността на записващото устройство е от съществено значение за качеството на заснетия материал. Ето защо е силно препоръчително да поставите фотоапарата/камерата на статив, на разстояние три-четири метра от субекта.

Заснемете кадри – пресечки

Отделете време за заснемането на кадри-пресечки (cutaway). Това са кадри, на които събеседниците кимат, гледат замислено или извършва специфично движение. Те са полезни при промяната на рамкирането между отделните въпроси.

Обърнете внимание на осветителната техника

В зависимост от снимачното място, можете да използвате или да не използвате изкуствено осветление. Уверете се, че лицето на субекта е ярко осветено и няма видими сенки в кадъра.

Можете да използвате метода на триточковото осветяване (на англ. three-point lighting). Той се изразява в използването на три светлини – ключова (основна), допълващата и задна.

Ключовата светлина и допълващата светлина се поставят от ляво и дясно на камерата, задната светлина зад обекта (използва се за отделяне на субекта от задния фон).

В определени случаи е напълно достатъчно да се използват две светлини.

При снимане на открито слънцето е естествен източник на основна светлина, а за запълваща светлина можете да използвате рефлектор.

Настройте микрофона и проверете звука

Един от най-важните компоненти на видеото е аудиото. За доброто озвучаване са необходими правилно настроен микрофон и постоянни проверки на нивото на звука. За тази цел използвайте слушалки по време на аудио записа.

Проверете аудио и визуалното съдържание

След като приключите със заснемането, проверете дали разполагате с аудио-визуалното съдържание, от което се нуждаете. В случай че сте допуснали пропуск, можете да поправите грешката си на момента.

Уверете се, че сте си записали името и позицията на Вашия събеседник. Всичко това ще е от изключително голямо значение при постпродукцията на заснетия материал.

Бъдете креативни при монтажа и озвучаването – постпродукция

Проявете творчески подход и експерементирайте при постпродукцията на заснетото съдържание. Можете да добавите музикално оформление, както и да използвате кадри – пресечки.

Това бяха част от нашите съвети за подготовката, провеждането, заснемането и постпродукцията на видео интервюта за бранджурналистически цели.

В случай че намирате статията за интересна, полезна и информативна, можете да я разпространите чрез профилите си в различните социални медии.

Не пропускайте възможността и да се абонирате безплатно за нашия блог за дигитален маркетинг, където редовно публикуваме материали на теми, свързани с видео маркетинг и бранд журналистика.

За автора:

Казвам се Иван Иванов и съм основател на онлайн маркетинг агенция OnliSeO. Имам висше образование в областта на маркетинга и трудов стаж в сферата на дигиталните комуникации и интернет рекламата. Харесвам си работата. Много от интересите и хобитата ми са свързани с нея. Пиша статии и снимам видеа на теми, свързани с бранд журналистика, видео маркетинг, управление на онлайн репутация, маркетинг чрез социални медии, копирайтинг, уеб оптимизация и изработка на уеб сайтове.

Свързани публикации

Коментарите са изключени за Как да направим видео интервю за бранджурналистически цели
Бързо и лесно открийте съдържанието, което търсите в нашия уеб сайт, като напишете ключовата дума, за която желаете да получите информация, в полето „Търсене“.

Социални медии

В случай че желаете, можете да ни последвате в любимите ни социални медии Facebook, Youtube, Linkedin, Twitter и Pinterest, както и да добавите RSS емисии за нашето авторско съдържание.

Нови статии

Попълнете имейл адреса си и натиснете бутона „Искам“, за да получите най-новите ни статии на теми, свързани с онлайн маркетинг и реклама. Абонирането за нашия блог е безплатно.

Back to Top