Pinterest е перфектната социална мрежа за Бранд журналистика

Pinterest е перфектната социална мрежа за Бранд журналистика

Коментарите са изключени за Pinterest е перфектната социална мрежа за Бранд журналистика

Подобно на останалите социални мрежи, Pinterest може да предложи много възможности на бизнес организациите да се представят на потребителите по възможно най-интересен за тях начин, използвайки визуално съдържание като снимки, видео клипове, графики, таблици и т.н.

Основните цели са ясни – популяризиране и промотиране на бранда; изграждане на добри и трайни взаимоотношения с потребителите; повишаване на потребителската лоялност; увеличаване на уеб трафика към фирмения Ви уеб сайт и превръщането на посетителите в потребители.

Тези цели могат да бъдат постигнати, ако брандовете успеят да се представят на аудиторията чрез креативните и иновативни подходи на бранд журналистиката (Brand journalism). Оказа се, че Pinterest е перфектното място всеки бранд да се представи на милионите потребители по света.

Много от големите брандове са установили и успешно използват силата и възможностите на визуалното съдържание за подобряване на своя маркетинг. Голямото предизвикателство пред бизнес организациите, които искат да използват Pinterest за постигане на своите маркетингови цели, е липсата на визуално съдържание. Това е така, защото има компании, предлагащи продукти или услуги, които не са особено „визуални“.

Ето и няколко идеи как да се сдобиете с визуално съдържание, представящо Вашия бранд:

Снимки на Вашите клиенти

Публикуването на снимки с усмихнати клиенти, използващи Ваши продукти или услуги, е чудесен начин да създадете положителни потребителски сантименти, чувства и емоции, свързани с Вашия бранд.

За да се сдобиете с такива снимки, окуражете клиентите си, да Ви изпратят техни снимки или организирайте фирмено събитие, на което да поканите Ваши лоялни клиенти и евангелисти, и ги заснемете.

След като разполагате със снимковия материал с Вашите клиенти, не Ви остава нищо друго, освен да създадете борд (board) с най-усмихнатите лица на потребители, които в най-добрия случай използват Вашите продукти или се възползват от услугите, които предлагате. Акцентът пада на това как Вашите продукти и услуги подобряват начина на живот на клиентите Ви.

Създайте пинборд (pinboard) с генерирано от Вашите потребители съдържание

Ако позволите на другите потребители да публикуват техните „пинове“ (pins) на Вашата пин дъска (pinboard),  ще имате уникалната възможност да обвържете потребителите с Вашия бранд, като по този начин ги включите в маркетинговите Ви активности.

Подберете някой от Вашите топ клиенти и защитници на бранда Ви (евангелисти) и създайте „дъска“ (board), посветена на техните „пинове“. Призовете клиентите си да „пинват“ снимки, показващи как се наслаждават на живота, използвайки продуктите или услугите, предлагани от Вашия бранд.

Създайте видео галерия

Освен снимки, рисунки, графики, таблици, Вие имате възможността да „пинвате“ и видео клипове. В тази връзка ще е необходимо да си направите пинборд (pinboard) с интересни видеа за Вашия бранд (няколко идеи как да се сдобиете с такива, можете да откриете тук).

Ако разполагате със служители и ръководни представители във Вашата бизнес организация, които имат „дар слово“ и често им се налага да говорят по конференции и събития, свързани с индустрията, в която оперирате, можете просто да направите видео клипове с тях.

Нека говорителите на Вашия бранд да разкажат за важните и интересни неща, свързани с организацията, която представляват. Само не забравяйте, да подтикнете потребителите към действие. За целта добавете призиви за действие (CTAs) във видеото. Кажете на зрителите какво да направят – като следваща стъпка към обвързването им с Вашия бранд.

Представете служителите си и атмосферата във Вашия офис

Pinterest е визуална социална мрежа, която акцентира на лайфстайла и чрез нея имате уникалната възможност да покажете на потребителите Вашия бранд и хората, стоящи зад него.

Можете да създадете пинборд, представящ Вашите служители и „живота“ в офиса, да включите снимки от работния процес, фирмени партита, събития и дори извънработни инициативи, в които участват Ваши служители и колеги.

Като позволите на потребителите да „надникнат зад колисите“ на Вашия офис и да видят „неща от кухнята“, ще направите бранда си една идея по-интересен, надежден и „по-човечен“.

Демонстрирация/дегустация на Вашите продукти и услуги – нещата, които правите добре

Можете да създадете пинборд, изпълнен с видео клипове или снимков материал – как демонстрирате Вашите продукти или услуги. Това ще бъде полезно за клиентите Ви, които ще могат да се запознаят с тях, както и да разберат как да ги използват правилно и пълноценно.

Идеи и съвъти как потребителите да използват продуктите и услугите Ви

Предлагането на различни идеи на потребителите как да използват, предлаганите от Вас продукти и услуги, ще им дадете повече причини и стимули да купуват от Вас.

Визуална история на бранда

Можете да си направите пинборд като архив, в който да представите историята на Вашия бранд и продукти през годините, под формата на снимков материал.

Това бяха само част от идеите как да използвате Pinterest за Бранд журналистика (Brand Journalism) и за онлайн маркетинг.

Както сами можете да се убедите, тази социална платформа е подходяща дори и за компании, чиито бизнес не разполага с „красиви неща“ за показване.

Идеята е, че всеки бранд може да представи всичко важно и интересно, свързано с него, стига да се подбере оригинално и завладяващо визуално съдържание, което да е насочено и ориентирано към потребителите и техния начин на живот.

Ключът към успеха в тази социална мрежа се крие не в това да „натрапвате“ Вашите продукти и услуги директно на потребителите, а да намерите креативни начини да покажете как Вашите продукти/услуги биха могли да бъдат част от лайфстайла на Вашата целева аудитория.

За автора:

Казвам се Иван Иванов и съм основател на онлайн маркетинг агенция OnliSeO. Имам висше образование в областта на маркетинга и трудов стаж в сферата на дигиталните комуникации и интернет рекламата. Харесвам си работата. Много от интересите и хобитата ми са свързани с нея. Пиша статии и снимам видеа на теми, свързани с бранд журналистика, видео маркетинг, управление на онлайн репутация, маркетинг чрез социални медии, копирайтинг, уеб оптимизация и изработка на уеб сайтове.

Свързани публикации

Коментарите са изключени за Pinterest е перфектната социална мрежа за Бранд журналистика
Бързо и лесно открийте съдържанието, което търсите в нашия уеб сайт, като напишете ключовата дума, за която желаете да получите информация, в полето „Търсене“.

Социални медии

В случай че желаете, можете да ни последвате в любимите ни социални медии Facebook, Youtube, Linkedin, Twitter и Pinterest, както и да добавите RSS емисии за нашето авторско съдържание.

Нови статии

Попълнете имейл адреса си и натиснете бутона „Искам“, за да получите най-новите ни статии на теми, свързани с онлайн маркетинг и реклама. Абонирането за нашия блог е безплатно.

Back to Top