Риспонсив дизайн – отзивчиви сайтове

Риспонсив дизайн – отзивчиви сайтове

Коментарите са изключени за Риспонсив дизайн – отзивчиви сайтове

Риспонсив дизайнът (Responsive design) е важно условие за успешното представяне на Вашия бизнес в онлайн пространство. Като доказателство за това твърдение следва да послужат множеството статистически данни, които ясно и недвусмислено очертават нарастваща световна тенденция при употребата на мобилни устройства, чрез които потребителите сърфират в интернет.

Уеб дизайнерите, програмистите, маркетинг и SEO специалистите, от своя страна, обръщат все по–голямо внимание на тази техника за създаване на сайтове, съзирайки в нея възможност да се справят с едно от основните предизвикателства в дигиталните комуникации: създаване на обвързващо съдържание, което да изглежда добре и да се вижда адекватно от потребителите, използващи различни устройства с различни резолюции.

Какво е риспонсив дизайн

Отговорът на този въпрос се крие в самото наименование. Responsive design – отзивчив, адаптивен, отговарящ дизайн е техника, която адаптира съдържанието на даден сайт, така че да се показва по начин, който ще бъде удобен за четене и навигация на потребителите, използващи различни резолюции и устройства, като: настолни компютри (десктопи), лаптопи, смартфони и таблети. Основната цел е осигуряване на възможно най–доброто потребителско преживяване.

Идеята е когато потребителите, сърфиращи през мобилните си устройства, отворят даден сайт да могат с минимално скролиране и оразмеряване да достигнат до най – важната информация на него. Този краен резултат може да се постигне чрез стилизирането на уеб страниците с помощта на програмен код, CSS настройки и най–вече правилен подбор и разположение на качествено съдържание, което не само да представя бизнеса Ви, но и да е интересно, обвързващо и полезно за потребителите.

Старата техника на нов глас

Всъщност това е стара техника, която е особено актуална в наши дни. Интернет потребителите стават все по–мобилни. Смартфоните и таблетите промениха начина на използване на интернет. Идеята, че потребителите могат да пазаруват онлайн чрез телефоните си преди години звучеше като научна фантастика.

В наши дни обаче повече от 60 процента от потребителите използват мобилните си устройства за да купуват стоки и услуги, които са привлекли тяхното внимание в дигиталното пространство. Ето защо всяка компания, която желае да развива своя бизнес в интернет, се нуждае от техника, осигуряваща оптимално преживяване за потребителите, използващи различни устройства и резолюции.

Подход за отзивчиво оформление

За да поставят повече от съдържанието, което потребителите желаят да видят, компаниите трябва да преровят цялото си налично портфолио и да подберат най – важните елементи от него. Експериментирайте, като започнете от най-малкото и преминете постепенно към най–големите устройства – от телефон, към таблет, към лаптоп и накрая към десктоп.

Този подход е важен, защото Ви дава възможност да създадете оформление на Вашия фирмен сайт като започнете с най–трудното от към потребителско естество устройство – малък екран и бавна интернет връзка. Това ще Ви помогне с избора на най–важното съдържание, което има значение за посетителите на Вашите уеб страници.

Не е изненада, че създаването на оформление, удобно за мобилните интернет потребители, ще Ви помогне да осъзнаете, че Вашия уеб сайт е претъпкан със съдържание, което не подпомага постигането на Вашите цели – не води до обвързване на потребителите и реализиране на продажби .

Освен това, едно по – обстойно и детайлно проучване може да покаже, че дори най – малкото забавяне при зареждането и отварянето на дадена уеб страница, може да отблъсне потребителите. Ето защо дизайн, който е създаде с идеята да осигури удобство за притежателите на мобилни устройства, може да доведе до оптимизиране и подобряване на скоростта на зареждане на уеб страниците, отваряни от потребителите, използващи настолни комютри и лаптопи за сърфиране в интернет.

Рискове и предизвикателства

Адаптивният дизайнът е по – скъп в сравнение с традиционните техники за оформление. Освен това, предполага създаването на обстойна стратегия, обхващаща различните видове съдържание и канали за неговото разпространение – нещо, което може да се окаже голямо предизвикателство за компаниите, които разполагат с широко портфолио.

За справянето с това предизвикателство е необходимо представителите на различните отдели, като: копирайтъри, уеб дизайнери, програмисти, маркетинговите специалисти и уеб оптимизаторите да обединят усилията си.

Колко струва адаптивният дизайн

Инвестицията в пари и време може да бъде значителна, но крайната цена може да се окаже по–ниска в сравнение с парите, които ще трябва да отделите за направата на различни мобилни версии за Вашия сайт за различните устройства и резолюции. Ето защо риспонсив дизайнът е смятан за ефективна техника за представяне на брандовете в дигиталното пространство.

Как се прави риспонсив дизайн

Подборът на съдържанието е първата стъпка от изработката на уеб сайт с риспонсив дизайн. Разпределете Вашето съдържание на няколко основни елемента или блокове. За да подберете необходимия Ви контент, можете да си зададете въпроса:Какво съдържание ще е необходимо на потребителите, сърфиращи в интернет през смартфоните, таблетите и десктопите си? Как ще използват всяко устройство за достъп до уеб ресурси?“

Само най–важната информация трябва да бъде представена на потребители, използващи мобилни телефони. Колкото е по–голям екрана на устройството, толкова повече съдържание можете да представите за Вашия бранд и предлаганите от Вас продукти и услуги.

Идеята на този подход предполага използването на най–важната информация за потребителите, използващи различни устройства за сърфиране в интернет. Ето защо, бъдете конкретни, ясни и точни в представянето на Вашия бизнес.

Отзивчивият дизайн е интелигентен начин за адаптиране на съдържанието на Вашия корпоративен сайт по начин, който е удобен за собственици както на смартфони и таблети, така и на лаптопи и настолни компютри. Значениeто на тази техника ще нараства с нарастването на употребата на мобилни устройства и развитието на новите технологии, като цяло.

Ето защо е препоръчително да инвестирате в създаването на уеб сайтове, които са отзивчиви към потребителите, сърфиращи в интернет през мобилни апарати. Можете да получите повече информация относно изработката на уеб сайтове с риспонсив дизайн или мобилна версия, като ни пишете тук.

Благодарим Ви, че прочетохте нашата статия! В случай, че считате написаното за полезно, можете да ни се отблагодарите, като споделите статията чрез профилите си в различните социални мрежи. Благодарим за подкрепата! 

Ако желаете, можете да се абонирате безплатно за нашия блог, където редовно публикуваме полезно и авторско съдържание на теми, свързани с риспонсив дизайна (responsive design) и ролята на тази техника за подобряване на представянето на различните брандове в дигиталното пространство.

 

 

За автора:

Казвам се Иван Иванов и съм основател на онлайн маркетинг агенция OnliSeO. Имам висше образование в областта на маркетинга и трудов стаж в сферата на дигиталните комуникации и интернет рекламата. Харесвам си работата. Много от интересите и хобитата ми са свързани с нея. Пиша статии и снимам видеа на теми, свързани с бранд журналистика, видео маркетинг, управление на онлайн репутация, маркетинг чрез социални медии, копирайтинг, уеб оптимизация и изработка на уеб сайтове.

Свързани публикации

Коментарите са изключени за Риспонсив дизайн – отзивчиви сайтове
Бързо и лесно открийте съдържанието, което търсите в нашия уеб сайт, като напишете ключовата дума, за която желаете да получите информация, в полето „Търсене“.

Социални медии

В случай че желаете, можете да ни последвате в любимите ни социални медии Facebook, Youtube, Linkedin, Twitter и Pinterest, както и да добавите RSS емисии за нашето авторско съдържание.

Нови статии

Попълнете имейл адреса си и натиснете бутона „Искам“, за да получите най-новите ни статии на теми, свързани с онлайн маркетинг и реклама. Абонирането за нашия блог е безплатно.

Back to Top