Добрият копирайтър пише първо за хората и после за SEO

Добрият копирайтър пише първо за хората и после за SEO

3 коментара за Добрият копирайтър пише първо за хората и после за SEO

 

Копирайтинг

Копирайтингът (на англ. copywriting) е изкуството да се пишат текстове за постигане на определени маркетингови цели. Съдържанието, което се генерира от копирайтърите, трябва да се харесва от хората и да се класира добре в търсачките (нещата са свързани). Това не е лесна работа, имайки предвид факта, че търсачките и хората стават все по-големи критици по отношение на качественото съдържание.

Вече не е достатъчно да имате добре оптимизирана уеб страница с правилната честота и гъстота на ключови думи и фрази, написани на нея. За да се харесате на Google, е необходимо да обърнете внимание на хората и да започнете да пишете за тях, защото авторитетът на домейна Ви зависи от тяхното мнение и думите, които използват, за да опишат сайта Ви.

Благодарение на социалните медии (повече информация има тук), хората получиха уникална възможност да посочат това, което им харесва. Това става чрез „харесване“, „споделяне“ и поставяне на линкове към съдържанието, което намират за полезно, интересно, актуално и е на тема, която ги вълнува.

С други думи казано, създаването на съдържание, което привлича вниманието на хората и ги „кара на драго сърце“ да го промотират и разпространяват, е в основата на модерната оптимизация за търсачки. Затова добрият копирайтър трябва да пише първо за хората и после да мисли за търсачките.

SEO Копирайтинг за хората

Но как се създава съдържание, което да се харесва на хората? До отговора на този въпрос можете да достигнете сами, като определите Вашата целева аудитория. Направете проучване, за да добиете представа от какво се интересуват хората, за които пишете.

Едно от нещата, които е желателно да проучите, са ключовите думи и фрази, които се използват от представителите на Вашата целева аудитория (таргет). За целта можете да използвате инструменти, като Google Keyword Tool и други.

Вземете под внимание най-често задаваните въпроси и използваните ключови думи от представителите на аудиторията, за която пишете. Отговорете си на следния въпрос: Какви въпроси вълнуват хората, които представляват интерес за Вас, и как Вашето съдържание може да им даде необходимите отговори?. Научете езика им, за да може да достигнете до тях.

След като копирайтърът има добра идея, за която да пише, определил е целевата си аудитория и е направил проучване за най-често използвани ключови думи и задавани въпроси, преминава към избора на заглавие. В случая, понеже става дума за SEO копирайтинг, се има предвид <title> (заглавния) таг и заглавията на самата страница.

Използването на ключовата дума в заглавния таг е полезно от оптимизационна гледна точка и това е факт за всеки уважаващ себе си SEO специалист. Но освен за оптимизацията, заглавието е важно и за интернет потребителите, тъй като то представлява своеобразен ориентир за тях.

Добрият копирайтър може да привлече вниманието на аудиторията със заглавие от няколко думи, с което „обещава“ да реши проблем или да даде отговор на въпрос. 

Разбира се, заглавието е важно. Както се казва по заглавието посрещат, но по съдържанието изпращат. С други думи, ако искате да сте добри копирайтъри, освен добре измислено заглавие, ще трябва да пишете полезно, интересно, завладяващо съдържание, чрез което да спечелите обичта и линковете на авторитетни представители на  Вашата целевата аудитория.

Те са Ви необходими, за да получите добро класиране в търсачките. И не забравяйте, че освен на качество, Google държи и на количество, така че ще трябва да пишете често и редовно – направете си график за писане и го спазвайте.

Копирайтинг за търсачките

След като обърне внимание на хората, опитният копирайтър няма да пропусне да приложи и добрите практики за уеб оптимизиране на онлайн ресурси за търсачки. Ще започне с употреба на h1 – заглавието, за да накара Google да му обърне особено внимание. Разбира се, ще вмъкне h3 – подзаглавия, които ще са за удобство и по-прегледен вид. Това ще се хареса и на Google.

Когато започне да пише, копирайтърът ще се съобрази с факта, че има доста наказани сайтове за прекалена употреба на ключови думи (keywords stuffing). За да избегне наказание от това естество, ще употреби ключовите си думи от 5 до не повече от 10 пъти ( при статия от 1000 думи – тук няма точна рецепта). Предимно в началото и края, а в останалата част от текста, ще изобилстват техни синоними.

За да посочи ключовите си думи на търсачките, ще използва удебелен шрифт (bold) или курсив (italics). Знаейки, че <title> (заглавния) таг и description (описателния) таг са важни за хората и за цялостния процес на оптимизация, ще постави в тях ключова дума (веднъж).

Съзнавайки огромното значение на линковете, ще постави няколко вътрешни линкове (към други негови публикации), а защо не и външни връзки към полезни и свързани с темата източници. Използвайки добрите практики на SEO (допълнително информация по темата има тук), копирайтърът се стреми да представи съдържанието си по възможно най-добрия начин на търсачките и потребителите, които търсят информация в тях .

В заключение може да се каже, че търсачките обичат съдържание, написано за хората. Ако потребителите, от своя страна, намерят въпросното съдържание за интересно и полезно, те ще го харесат, ще сложат линк към него,  ще разкажат на своите приятели, за да могат и те да последват примера им – вирусен маркетинг (повече информация има тук). Когато Google открие входящите линкове към дадена уеб страница, той я намира за интересна и полезна за потребителите и я класира добре. 

За да бъдете добри seo копирайтъри, пишете за хората, но не забравяйте и оптимизацията за търсачки. Ще Ви бъде полезно и да се абонирате за нашия блог, защото той е създаден за Вас.

За автора:

Казвам се Иван Иванов и съм основател на онлайн маркетинг агенция OnliSeO. Имам висше образование в областта на маркетинга и трудов стаж в сферата на дигиталните комуникации и интернет рекламата. Харесвам си работата. Много от интересите и хобитата ми са свързани с нея. Пиша статии и снимам видеа на теми, свързани с бранд журналистика, видео маркетинг, управление на онлайн репутация, маркетинг чрез социални медии, копирайтинг, уеб оптимизация и изработка на уеб сайтове.

3 коментара за Добрият копирайтър пише първо за хората и после за SEO
Бързо и лесно открийте съдържанието, което търсите в нашия уеб сайт, като напишете ключовата дума, за която желаете да получите информация, в полето „Търсене“.

Социални медии

В случай че желаете, можете да ни последвате в любимите ни социални медии Facebook, Youtube, Linkedin, Twitter и Pinterest, както и да добавите RSS емисии за нашето авторско съдържание.

Нови статии

Попълнете имейл адреса си и натиснете бутона „Искам“, за да получите най-новите ни статии на теми, свързани с онлайн маркетинг и реклама. Абонирането за нашия блог е безплатно.

Back to Top