Видео прессъобщения за комуникация с медиите и потребителите

Видео прессъобщения за комуникация с медиите и потребителите

Коментарите са изключени за Видео прессъобщения за комуникация с медиите и потребителите

Видео прессъобщенияВидео прессъобщенията са ефективни средства за комуникация, използвани от бранд журналистите и ПР специалистите за разпространение на корпоративни новини и истории посредством външни телевизионни и интернет медии. Добре известен е фактът, че комбинацията между аудио и визуално съдържание въздейства на сетивата, чувствата и емоциите на потребителите по начин, който текста не е в състояние да предложи.

Освен това, създаването на добре структурирани, интересни и информативни мултимедийните нюзрилийзи може значително да подобри присъствието на стопанските/нестопанските организации в медийното пространство, разширявайки обхвата на тяхното представяне в локален, национален и международен план. В този контекст, те са едно от най-удачните комуникационни решения, предлагани от експертите по бранд журналистика и връзки с обществеността.

Какво представлява мултимедийното прессъобщение

Мултимедийното съобщение за медиите, наричано още видео нюзрилийз (VNR), по своята същност представлява прессъобщение под формата визуално и аудио съдържание, което се изпраща на външни медии или обикновени потребители, с цел придобиване на по-голяма публичност и по-добро представяне на брандовете и предлаганите от тях продукти/услуги.

Обикновено този вид комюникета се създават от бранд журналисти, контент маркетинг и ПР специалисти, разполагащи с богат опит, креативност, комуникационни умения и много контакти.

Защо новинарските медии биха използвали видео пресрилийзи

Известно е, че приходите на телевизиите идват предимно от излъчвания на реклами (или поне на частните), които се заплащат от рекламодателите. Но, от друга страна, медии имат нужда от новини и интересни истории.

Два са основните компонента, които мултимедийния нюзрилийз трябва да притежава, за да получи ефирно излъчване: новина и творческо представяне на историята – креативност.

С интересна история, която е балансирана – има наличие на новина и включена в нея брандирана информация, можете да постигнете желаното продуктово позициониране в медиите, разширявайки обхвата и разпространението на Вашите ключови комуникационни послания пред още по-голяма аудитория и то безплатно.

Съществуват много малки локални телевизии и информационни сайтове, които не разполагат с ресурса и възможностите да отразят определени събития, и биха се възползвали от наготово предоставената им видео продукция, която да запълни емисиите им.

Освен това, големите медии също биха могли да проявят интерес към пресрилийзите, под формата на видео клипове, и да ги излъчат в своя ефир. Това е възможно, когато разполагате с уникална и интересна история, за чието отразяване въпросните медии не разполагат със собствен материал.

Какво е значението на мултимедийните прессъобщения за бизнеса

Въз основа на множество проведени проучвания може да се направи извод, че мултимедийните прессъобщенията биха могли да бъдат полезни за различните по вид и дейност организации, които желаят да разширят обхвата на своето медийно присъствие и да се сдобият с по-голяма популярност. Голяма част от тях получават своето ефирно телевизионно време.

Освен това, се наблюдава ръст и в разпространението им в уеб пространството – те биват насочвани, използвани и споделяни директно от интернет потребителите. Много онлайн издатели – блогъри и новинарски сайтове също са склонни да приемат и разпространяват подобен тип пресрилийзи.

Видео нюзрилийзи могат да бъдат вградени и в традиционните текстови прессъобщения, така че ако разполагате с качествено и интересно съдържание, не се колебайте да го използвате, тъй като освен всичко друго, визуалният контент може да подсили Вашата новина (история) и да й предаде по-голяма достоверност.

Създаване на видео нюзрилийз – VNR

Има много начини за представяне и разпространение на корпоративни новини (истории). Видео нюзрилийзите (Video News Releases) са само една от многото опции. Преди да вземете окончателно решение за включването или изключването на тези мултимедийни средства в комуникационния си арсенал, помислете за възможностите и ползите, които можете да извлечете от тях.

Създайте и развийте концепции за тяхното използване. Направете си опростен план за действие и преценете доколко е осъществим. Помислете за евентуалните разходи за реализирането на инициативата и какви са целите, които желаете да постигнете чрез нея.

В случай че решите да използвате VNR като начин за разширяване на обхвата на представянето на Вашия бранд в медийното пространство, започнете с основната идея – какво желаете да представите и кои са ключовите послания, които желаете да отправите към аудиторията.

Мултимедийният пресрилийз трябва да съдържа новина, която да бъде интересна и да си заслужава излъчването и разпространението от страна на медиите. Необходимо е въображение и креативност за включването на брандирана информация във въпросната новина, която да звучи и да изглежда като типичните репортажи, излъчвани в новинарските емисии.

Никоя медия няма да излъчи безплатно явна и „крещяща“ реклама, затова много внимателно помислете как да постигнете баланс между новината, която би представлявала интерес за обикновените зрители, и информацията за Вашата стопанска или нестопанска организация, която желаете да достигне до публиката.

След като разполагате с идея, можете да преминете към нейното реализиране – снимане на клип (или клипове). За целта е силно препоръчително да напишете сценарий, към който да се придържате по време на снимачния процес.

Качеството и резолюцията на видеоматериалите трябва да съответства на качеството, стандартите и резолюцията, поддържани и използвани от медията, на която ще изпратите мултимедийното прессъобщение.

След заснемането можете да преминете към постпродукцията: монтаж, озвучаване (звукови ефекти, дикторски глас и/или музикален фон) и ликвидация. Много е важно кадрите да отразяват новината – да има връзка между това, за което се говори, и това, което се вижда.

Крайният резултат трябва да представлява видео клип с високо качество и подходяща резолюция, с продължителност от една до три минути, отразяващ интересна история, съчетана с информация за дадена стопанска/нестопанска организация, която не наподобява на явна реклама.

След като приключите с процеса на създаване на мултимедийното прессъобщение, можете да преминете към неговото разпространение (дистрибуция) – изпращане на материалите до различни телевизионни и уеб базирани медии. За финал направете оценка на постигнатите резултати. Полезна статия за измерването на ефективността на видео маркетинга можете да намерите тук.

Благодарим Ви, че прочетохте нашата статия! Ако смятате, че публикацията е полезна, информативна и интересна, можете да я споделите в Google+, Facebook, Pinterest и останалите социални мрежи.

В случай че имате нужда от професионално заснемане и постпродукция на видео клипове с високо качество, можете да ни пишете.

Не пропускайте възможността и да се абонирате безплатно за нашия блог, където ще намерите авторски, информативни и полезни статии на теми, свързани с бранд журналистика, контент маркетинг, ПР и мултимедийни прессъобщения.

За автора:

Казвам се Иван Иванов и съм основател на онлайн маркетинг агенция OnliSeO. Имам висше образование в областта на маркетинга и трудов стаж в сферата на дигиталните комуникации и интернет рекламата. Харесвам си работата. Много от интересите и хобитата ми са свързани с нея. Пиша статии и снимам видеа на теми, свързани с бранд журналистика, видео маркетинг, управление на онлайн репутация, маркетинг чрез социални медии, копирайтинг, уеб оптимизация и изработка на уеб сайтове.

Свързани публикации

Коментарите са изключени за Видео прессъобщения за комуникация с медиите и потребителите
Бързо и лесно открийте съдържанието, което търсите в нашия уеб сайт, като напишете ключовата дума, за която желаете да получите информация, в полето „Търсене“.

Социални медии

В случай че желаете, можете да ни последвате в любимите ни социални медии Facebook, Youtube, Linkedin, Twitter и Pinterest, както и да добавите RSS емисии за нашето авторско съдържание.

Нови статии

Попълнете имейл адреса си и натиснете бутона „Искам“, за да получите най-новите ни статии на теми, свързани с онлайн маркетинг и реклама. Абонирането за нашия блог е безплатно.

Back to Top