„Дом Божий” – документален филм от OnliSeO

„Дом Божий” – документален филм от OnliSeO

Няма коментари за „Дом Божий” – документален филм от OnliSeO

Дигитална агенция OnliSeO създаде документален филм на религиозна тематика

Документален филм от OnliSeO - Дом Божий

Онлайн маркетинг агенция OnliSeO направи документален филм за църковен храм. Прочитайки това уводно изречение, навярно, мнозина от Вас си задават въпроси от типа защо и как една фирма от рекламния бранш се е заела с подобно начинание.

Преди да отговорим на тези въпроси, нека Ви представим на кратко концепцията на това видео. „Дом Божий” е документален филм за храм „Св. Успение на Пресвета Богородица”, гр. Търговище. Освен представяне на църквата и нейната енория, в този клип се засягат и теми, свързани с религията, с нейното значение и ролята й в нашето съвременно общество.

Защо направихме документално видео на религиозна тематика?

Трудно може да се даде кратък отговор на този въпрос, но все пак ще се опитаме. Направихме този докуменателен филм, защото:

  • така го почувствахме;
  • искахме да направим един по-различен проект;
  • имахме и имаме желание да правим документалени филми;
  • има теми, идеи, каузи и истории, които заслужават да бъдат разказани и промотирани;
  •  живеем в страна с безброй забележителности, които трябва да се показват.

Как направихме документалния филм?

Ето как преминахме през различните етапи на видео продукцията, за да реализираме този проект.

Концепцията – идеята за филма

Когато решихме, че ще правим документален филм, имахме нужда от тема, идея за какво да бъде този филм – какво ще се представя в него.

Самата идея ни хрумна след една разходка из старинната част на град Търговище. Минавайки покрай така наречената „стара църква” – храм „Св. Успение на Пресвета Богородица” и заглеждайки се в нея (на място изглежда още по-внушително), вече имахме идея за какво ще снимаме. Малко странно, нали, но хубавите и интересни неща са около нас, трябва само да имаме очи за тях.

Предпродукцията – подготовката за снимачния процес

И така няколко дни по-късно отново посетихме храма, за да го разгледаме по-обстойно (отвън – отвътре), както и за да разговаряме с представители и служители на храма. Трябваше ни оторизиран представител, който да ни даде разрешение за снимки, както и да съдейства, и, по възможност, дори да участва с интервю в самия филм.

Така се запознахме с отец Бисер Христов – председателят на храма, който, за наше щастие, се съгласи да ни окаже съдействие, за което му благодарим.

Планът беше да се подберат няколко човека – богомолци, църковни служители и спомоществуватели, чиито интервюта да бъдат заснети на различни места вътре и вън около храма. С това целяхме да представим църквата от различни гледни точки (в преносен и буквален смисъл), както и динамизираме самото видео.

Тук е редно отново да благодарим на свещениците и енориашите за съдействието!

По време на огледа на снимачната локация набелязахме 8 точки / места в храма, които ни допаднаха от чисто композиционна гледна точка.

На място, в църквата, проверихме каква е светлината (осветлението), което ни бе от полза при избора на снимачно оборудване (осветителни тела, обективи и т.н.).

Освен това набелязахме и обекти / предмети за заснемане на допълнителни (b-roll) кадри.

По-късно подготвихме кратък списък с въпроси, които щяхме да зададем на интервюираните.

Впоследствие фиксирахме и датите за снимки.

Продукцията – заснемането на документалния филм

Първите интервюта заснехме с двамата свещеници, а останалите бяхме планирали за отделен ден (за неделната литургия).

Постарахме се да заснемем интервюираните от разнообразни гледни точки, снимахме различни ъгли, филмови планове и ракурси.

По време на втората дата, планирана за заснемане на интервютата с богомолците и спомоществувателите на църквата, успяхме, междувременно, да заснемем и кадри от самата неделна литургия. Това беше важно, защото свещениците, в своите интервюта, поставиха акцента именно на нея (литургията).

Заснехме и предварително набелязаните по време на огледа обекти  (икони, стенописи и други предмети).

Интрвютата с миряните и църковните спомоществуватели заснехме на определите за целта места.

В отделни дни направихме екстериорните (външните) кадри на храма с дрон, както и няколко таймлапса.

Постпродукцията – монтаж и озвучаване на видеото

След като приключихме снимките, съвсем естествено се оказахме с доста суров материал, което бе страхотно.

Постпродукцията на документалния филм започнахме с аудио и визуална обработка на интервютата, след което последва подбор / селекция на заснетите кадри и тяхната поддредба.

Много важна роля за направата на филма изигра и музиката, която използвахме в него.

И тук искаме да благодарим на автора Александър Костов, чиито музикални произведения „Злато либе” и „Грее слънце” обогатиха проекта.

Финалните щрихи поставихме, добавяйки аудио и визуални ефекти, като дори направихме и превод на английски език.

Удовлетворението

След приключването на видео монтажа, вече разполагахме с документален филм, посветен на храм „Св. Успение на Пресвета Богородица”, който е и нашият скромен подарък за неговата енория и за всички вярващи християни.

Така реализирахме този „по-различен проект” и дори, под секрет, можем да споделим, че вече подготвяме следващите ни видеа, които ще публикуваме съвсем скоро. Така че, абонирайте се за нашия блог и Youtube канал и ни последвайте във Facebook и останалите социални медии.

Що се отнася до нашето собствено удовлетворение – всеки творец изпитва това приятно чувство още по-силно тогава, когато трудът му бива оценен подобаващо.

А сега Ви желаем приятно гледане.

За финал споделяме един много важен и смислен цитат от филма:

 “ Да любите един другиго! Това е най-важната, най-първата, най-обхащата Божия заповед. Имаме ли любов помежду си, тогава и Бог е с нас, и ние сме с него.“

За автора:

Казвам се Иван Иванов и съм основател на онлайн маркетинг агенция OnliSeO. Имам висше образование в областта на маркетинга и трудов стаж в сферата на дигиталните комуникации и интернет рекламата. Харесвам си работата. Много от интересите и хобитата ми са свързани с нея. Пиша статии и снимам видеа на теми, свързани с бранд журналистика, видео маркетинг, управление на онлайн репутация, маркетинг чрез социални медии, копирайтинг, уеб оптимизация и изработка на уеб сайтове.

Няма коментари за „Дом Божий” – документален филм от OnliSeO

Leave a comment

Бързо и лесно открийте съдържанието, което търсите в нашия уеб сайт, като напишете ключовата дума, за която желаете да получите информация, в полето „Търсене“.

Социални медии

В случай че желаете, можете да ни последвате в любимите ни социални медии Facebook, Youtube, Linkedin, Twitter и Pinterest, както и да добавите RSS емисии за нашето авторско съдържание.

Нови статии

Попълнете имейл адреса си и натиснете бутона „Искам“, за да получите най-новите ни статии на теми, свързани с онлайн маркетинг и реклама. Абонирането за нашия блог е безплатно.

Back to Top