Задание за изработка на онлайн магазини

Задание за изработка на онлайн магазини

Коментарите са изключени за Задание за изработка на онлайн магазини

Изработката на онлайн магазини и уеб сайтове е сложен процес, включващ различни дейности, които могат да се обобщят в: избор и разработване на дизайн, функционалности, информационна архитектура, създаване и структуриране на съдържание. Всичко това се описва подробно в задание, което подпомага дейността на програмистите, уеб дизайнерите, копирайтърите, проджект мениджърите и всички останали специалисти, ангажирани, пряко или косвено, с изграждането на електронни магазини. 

Основната идея е да се разработи проект, който да продава повече, по-често и на повече клиенти. За постигането на тази цел е препоръчително да се вземат в предвид маркетинговите цели, последните тенденции в SEO – уеб оптимизацията и най-вече потребителското преживяване.

 

В тази статия е представено примерно задание за изработване на онлайн магазини, което, разбира се, може да се използва като основа за надграждане, спрямо индивидуалните нужди и предпочитания. То включва следните точки:

 1. Избор на дизайн

  Описва се желания дизайн. Ако ще се използва готова платформа от типа WooCommerce, OpenCart, Magento или други, можете да се упомене конкретния готов дизайн (темата).

 2. Версии на сайта

  Посочва се колко версии ще има сайта. Дали ще бъде само с версия на български (едноезична), или на български и на чужд език.

 3. Брой продукти

  Дава се информация за броя на продуктите. Броят на артикулите обикновено оказва влияние и при избора на CMS платформа.

 4. Уеб страници

  Уточнява се вида и броя на желаните уеб страници, както и начина им на свързване.

 5. Добавяне на блог

  Изработване на блог, на който да се публикуват статии, съдържащи фирмени новини, полезни съвети и любопитна информация.

 6. Регистрация

  Да има опция за регистрация на клиенти – създаване клиентски профили (акаунти).

 7. Извършване на покупки

  Да е налична възможност за извършване на покупки в електронния магазин.

 8. Пазаруване през профили

  Потребителите да могат да извършват покупки, като регистрирани потребители – чрез своите профили.

 9. Покупка без регистриране

  Посетителите да могат да извършват покупки, като нерегистрирани потребители – без да е необходимо да използват своите профили.

 10. Плащане по банков път

  Да може да се извършват плащания на стоките по банков път.

 11. Заплащане чрез пощенски запис

  Стоките да могат да се заплащат чрез пощенски запис.

 12. Плащане с дебитни и кредитни карти

  Да е налична възможност за заплащане чрез кредитни и дебитни карти „Виза“, „МастерКард“, „Маестро“ (Visa, MasterCard, Maestro). Важно е да се упомене дали плащанията ще минават през пос терминал, или през платформа от типа на „Пей Пал“ (Pay Pal).

 13. Pay Pal

  Потребителите да разполагат с опция за плащане чрез „Пей Пал“ (Pay Pal).

 14. Наложен платеж

  Да има начин за плащане на покупки при доставяне на стоките от куриер – наложен платеж.

 15. Плащане на място

  Да може да се извършва плащане чрез посещение на физическия адрес на търговския обект. Директното посещение на място е чудесна възможност за реализиране на съпътстващи покупко-продажби. Стимулирането на клиентите да избират този начин на плащане определено е добра идея.

 16. Риспонсив дизайн

  Онлайн магазинът да разполага с риспонсив дизайн (отзивчив дизайн) – да бъде лесно достъпен за потребителите, използващи различни устройства за сърфиране в интернет (телефони, таблети, лаптопи, десктопи).

 17. Визуализация през различните браузъри

  Електронният магазин да се визуализира и функционира добре през най-често използваните браузъри „Хром“ (на англ. Chrome), „Интернет Експлорър“ (Internet Explorer), „Файърфокс“ (Firefox).

 18. Две менюта

  Да са налични две менюта. Първото меню да включва: опция за регистриране на клиенти; за вход в клиентски акаунт; „Пазарна количка“; „Чек аут“; избор на валута (лева, долари, евро); възможност за търсене на информация в самия сайт – въвеждане на поле за търсене.

  Второто меню да включва: начална страница – „Начало“ и изброяване на главните категории. В този случай – с изброяването на продуктови категории (в хоризонтален ред) в основното меню е даден пример за широка (плоска) навигационна структура.

 19. Промоции, последно добавени, най-продавани

  Да има секции „Промоции“, „Най-продавани“ и „Последно добавени“. Тези секции имат изключително важно значение за стимулиране на продажбите от чисто маркетингова гледна точка. Голяма част от интернет потребителите търсят промоции, нови продукти и се влияят от избора на другите клиенти.

 20. Показване на публикации от блога

  Да се показват последните три статии, публикувани в блога. За да бъде по-лесно открито и усвоено от потребителите, съдържанието трябва да бъде добре структурирано и поставено на видими места.

 21. Представяне на продуктите

  Да има възможност за представяне на всеки продукт чрез текстово описание, изображение и видео клип. Продуктовата информация влияе при избора на дадена стока.

 22. Плащания с ваучери

  В наличност да бъде опция за приемане на плащания с отстъпка – чрез ваучери. Популярна практика е онлайн търговците да провеждат различни маркетингови инициативи (игри в социалните мрежи), при които потребителите получават стимули и награди за своето участие и ангажираност. Тези награди обикновено са промо кодове и ваучери с отстъпка при покупка на дадена стока.

 23. Обработване на поръчка

  Да има възможност за обработване и обслужване на поръчка.

 24. Проверка на пазарната количка

  Да има опция за проверка на пазарната количка.

 25. Добавяне и премахване на стоки

  Да може да се добавят и премахват стоки от пазарната количка от страна на потребителите.

 26. Преизчисляване на стойността на артикулите

  Да се извършва автоматично преизчисляване на паричната стойност на добавените или отстранените от пазарната количка артикули.

 27. Съдържание във футъра

  В долната част на страниците на сайта (футъра) да включва: контактна форма, социални бутони, информация за фирмата („За нас“), „Политиката на сайта“, „Информация за доставка“, „Условия за ползване“, „История на пазаруване“, „Специални оферти“, „Нюзлетър“, „Мой акаунт“, „Често задавани въпроси“ и „Карта“ (страница за наличното съдържание).

 28. Абониране в блог

  Потребителите да могат да се абонират за блога към сайта. Тази опция е полезна за провеждане на имейл маркетинг кампании.

 29. Модул на куриер

  Имплементиране на модул на куриер (в случай че е нужно).

Това задание за изработване на електронен магазин има примерен характер. То може да бъде допълвано и развивано в зависимост от индивидуалните предпочитания и нужди. Разбира се, може да бъде полезно за хора, които тепърва навлизат в електронната търговия (eCommerce), да добият представа за процеса по изграждането на интернет магазини.

 

Ако статията Ви е допаднала, можете да я разпространите в използваните от Вас социални медии. В случай че имате желание, можете бързо и лесно да се абонирате за нашия блог за дигитален маркетинг, където публикуваме материали на теми, свързани с изработка на онлайн магазини и уеб сайтове.

За автора:

Казвам се Иван Иванов и съм основател на онлайн маркетинг агенция OnliSeO. Имам висше образование в областта на маркетинга и трудов стаж в сферата на дигиталните комуникации и интернет рекламата. Харесвам си работата. Много от интересите и хобитата ми са свързани с нея. Пиша статии и снимам видеа на теми, свързани с бранд журналистика, видео маркетинг, управление на онлайн репутация, маркетинг чрез социални медии, копирайтинг, уеб оптимизация и изработка на уеб сайтове.

Коментарите са изключени за Задание за изработка на онлайн магазини
Бързо и лесно открийте съдържанието, което търсите в нашия уеб сайт, като напишете ключовата дума, за която желаете да получите информация, в полето „Търсене“.

Социални медии

В случай че желаете, можете да ни последвате в любимите ни социални медии Facebook, Youtube, Linkedin, Twitter и Pinterest, както и да добавите RSS емисии за нашето авторско съдържание.

Нови статии

Попълнете имейл адреса си и натиснете бутона „Искам“, за да получите най-новите ни статии на теми, свързани с онлайн маркетинг и реклама. Абонирането за нашия блог е безплатно.

Back to Top