Как се прави видео репортаж през призмата на бранд журналистиката

Как се прави видео репортаж през призмата на бранд журналистиката

Коментарите са изключени за Как се прави видео репортаж през призмата на бранд журналистиката
Видео репортаж

Видео репортаж и бранд журналистика

Видео репортажът е вид журналистически жанр, който се характеризира със събиране, анализиране, интерпретиране, съобщаване и предаване на информация под формата на видеа за любопитни, интересни и актуални теми, събития, явления и тенденции. Когато е замислен и направен добре, този новинарски способ разкрива много възможности за постигане на различни цели на бранд журналистиката. Чрез него могат да се представят по обективен, информативен, експресивен, обвързващ и аудио-визуален начин новини и истории за брандове, продукти, услуги и индустрии.

 

Етапи на създаване на видео съдържание за репортажи

 

Процесът на създаване на видео репортаж включва следните етапи: развитие (дивелъпмънт, на англ. development), предпродукция (на англ. pre-production), заснемане – продукция (на англ. production), постпродукция (на англ. post-production) и разпространение

 

Развитие – основна идея, сценарий и бюджет

Развитието е първият и най-значим етап. Той обхваща: измисляне на основната идея, изготвяне на сценария, определяне на необходимия бюджет и осигуряване на финансови средства за осъществяване на целия проект.

 

Основната идея е най-важният фактор за успеха на един репортаж. Тя следва да се развие и прерасне в интересна,  достоверна, информативна, актуална, полезна и любопитна история/новина, която да привлече и задържи вниманието на аудиторията от самото начало до нейния край.

 

Сценарият представлява текстово представяне на основната идея. Използва се за организация на специфични дейности, събития и мероприятия. Ето защо често е наричан план за действие. Той включва репликите на репортера, както и подробно описание какво, кога, къде и как ще се заснеме. Всяка сцена има определено време, място и действие.

 

Съставянето на бюджет и осигуряването на финансовите средства са начинания, които са от съществено значение за осъществяването на всеки проект. Препоръчително е да се проучат и анализират цените за заснемане и постпродукция на видео съдържание, обявени от различните студиа и агенции за видеозаснемане, монтаж и озвучаване на клиповевидео маркетинг.

 

Предпродукция – подготовка на снимачния процес

 

Предпродукцията представлява цялостна подготовка на снимачния процес. Това е етапът, в който се избират локациите за снимките (иска се разрешение за снимане на определени места и се осигурява транспорт до тях).

 

Подсигурява се необходимото оборудване за аудио и видео запис: камера или фотоапарат (DSLR, Mirrorless), обективи (почиства се оптиката, ако е нужно), филтри, карти памет, заредени батерии, зарядно за батерии, статив, система за стабилизиране, визьор, микрофон, слушалки, осветителна техника, син или зелен екран. Подготвя се камерата за снимане, прави се проверка на микрофона.

 

Изборът, ангажирането и подготовката на субектите, които ще се интервюират, също са част от дейностите, присъщи за този етап.

 

Препоръчва се използването на сториборд. Той се използва за визуално представяне на историята под формата на скици за различните кадри, илюстрирани в последователен ред, като под всяка скица има празно поле, на което може да се запише текстово описание на нарисувания кадър. Много е важно да се обезопаси място, където ще се снима.

 

Заснемане – продукция

 

Продукцията е етапът, през който се осъществява самото заснемане на видео репортажа. Препоръчително е да се използва статив (триножник, трипод), когато е възможно, или стабилизираща система, особено в случай че се използва DSLR или Mirrorless фотоапарат.

 

Ако желаете да заснемете онлайн видео клип, който ще качите на собствения си фирмен уеб сайт или в социалните медии, е желателно да се съобразите с особеностите на отделните комуникационни канали и техните ползватели.

Добра идея е да направите кадри на различни обекти и локации, от различни гледни точки.

 

Качественото осветление играе важна роля за заснемането и постпродукцията на визуалното съдържание. В тази връзка, избягвайте снимките на открито през нощта, а през деня снимайте с гръб към слънцето. Когато снимате на закрито и не разполагате с достатъчно светлина, използвайте изкуствено осветление – лампи, прожектори и други.

 

Озвучаването и звукозаписът също са от съществено значение, така че поставете микрофона достатъчно близо до обектите и субектите, които желаете да заснемете (озвучите).

 

При снимане на терен, репортерът трябва да представи себе си и мястото, на което се извършват снимките. В тази връзка, операторът следва да заснеме кадри, в които репортерът представя себе си, медията и локацията на снимане.

 

Позиционирайте интервюирания по такъв начин, че да се пада от лявата или дясната страна на кадъра (правилото „Трите третини“).

 

Разбира се, можете да „изпълните кадъра“ с обекта и да го центрирате, поставяйки го в средата, заемайки по-голямата част от екрана. Комбинираното използване на различни композиционни правила и филмови планове придава повече динамика на видеото.

 

След провеждането на интервютата и заснемането на репортера е добре да се направят допълнителни кадри (различни детайли, пейзажи, хора) от мястото на снимане, които да се използват като вмъкнати кадри – пресечки (на англ. cutways). Това е важно начинание за визуалното представяне на историята.

Когато приключите със снимането, проверете дали всичко важно е заснето и съхранено, ако не е – желателно е да заснемете липсващите части отново, докато все още се намирате на снимачното място.

 

Постпродукция – монтаж, озвучаване и ликвидация

В този етап се обработва суровия аудио и видео материал. За тази цел се използват програми като: Adobe Premiere Pro, Adobe After Effects, Final Cut Pro, Edius, Davinci Resolve, Sony Vegas и много други платени и безплатни софтуери.

 

При необходимост се добавят глас зад кадър – войс оувър (на англ. voice over) и музикално оформление. Представянето на интервюиращия журналист – репотер и интервюираните се изписва под тях, в долната част на екрана.

 

Много е важно да се напасне това, за което се говори, с показаните кадри. Постпродукцията приключва с ликвидация, която включва окомплектоване и съхраняване на материалите. Освен обработения клип (проект), винаги е добра идея да си запазите и непреработения суров материал.

 

Разпространение – дистрибуция

 

След като преминете през етапите на развитие, предпродукция, заснемане и постпродукция, ще разполагате с преработен и завършен аудио-визуален запис. За да бъде достъпен за аудиторията, е необходимо да бъде разпространен. За тази цел можете да използвате различните социални медии, собствения си фирмен уеб сайт (или корпоративен блог) или да го предоставите на медиите (под формата на видео прессъобщения), които отразяват новини и представят истории, събития, теми явления и тенденции, свързани с индустрията, в която оперирате.

 

Елементи на видео репортажа

 

Основните елементите на този вид новинарски жанр са: въвеждане в темата (въведение, интро), първо интервю, второ интервю, допълнителни кадри, заключение и финално представяне на репортера и медията.

 

Въвеждане в темата

 

В самото начало репортерът представя темата на репортажа кратко и ясно, по възможно най-опростения и обвързващ начин. В първите няколко изречения се дава информация за „петте К“:

 

Какво – за какво се отнася историята/новината;

 

Кое е важното нещо, което ще привлече вниманието и интереса на аудиторията – защо е важна новината;

 

Кой – кои са замесените страни – участниците, представящи различи мнения, гледни точки и информация по темата;

 

Къде – къде се случва историята;

 

Кога – кога се случват събитията.

 

Първо интервю

 

Първото интервю се прави с представител на една от ангажираните страни. Например може да се направи интервю с маркетинговия мениджър на даден бранд, който представя продукт или услуга.

 

Второто интервю

Второто интервю се прави с човек, който споделя различно мнение или дава допълнително информация по вече засегната в първото интервю тема.

 

Може да се интервюира почитател на бранда, който си е закупил въпросния продукт и представя своите впечатления от него, или пък недоволен клиент, който споделя какво не му допада в продукта или услугата – това е една чудесна възможност да покажете на потребителите, че сте загрижени за тях и цените тяхното мнение, както и че работите по създаването на продукти, които отговарят на техните очаквания, изисквания и предпочитания.

Допълнителни кадри – пресечки

 

 

Допълнителните кадри дават по-добра визуална представа на аудиторията за мястото, обектите и субектите, представени в историята/новината.

 

Заключение – обобщение и финално представяне на медията и репортера

 

Репортерът прави обобщение на резултатите (фактите и аргументите) или възможните резултати (прогноза), в следствие от новината/историята, и посочва най-важните точки, които желае да бъдат запомнени от аудиторията. Репортажът завършва с финално представяне на темата, медията и репортера (в определени случаи, може да се представи и оператора).

 

Ако намирате публикацията за интересна и полезна, можете да я споделите в профилите си в различните социални медии. В случай че желаете, можете да се абонирате и за нашия блог за дигитален маркетинг, където редовно публикуваме статии на теми, свързани със създаването на видео репортажи и бранд журналистика.

За автора:

Казвам се Иван Иванов и съм основател на онлайн маркетинг агенция OnliSeO. Имам висше образование в областта на маркетинга и трудов стаж в сферата на дигиталните комуникации и интернет рекламата. Харесвам си работата. Много от интересите и хобитата ми са свързани с нея. Пиша статии и снимам видеа на теми, свързани с бранд журналистика, видео маркетинг, управление на онлайн репутация, маркетинг чрез социални медии, копирайтинг, уеб оптимизация и изработка на уеб сайтове.

Свързани публикации

Коментарите са изключени за Как се прави видео репортаж през призмата на бранд журналистиката
Бързо и лесно открийте съдържанието, което търсите в нашия уеб сайт, като напишете ключовата дума, за която желаете да получите информация, в полето „Търсене“.

Социални медии

В случай че желаете, можете да ни последвате в любимите ни социални медии Facebook, Youtube, Linkedin, Twitter и Pinterest, както и да добавите RSS емисии за нашето авторско съдържание.

Нови статии

Попълнете имейл адреса си и натиснете бутона „Искам“, за да получите най-новите ни статии на теми, свързани с онлайн маркетинг и реклама. Абонирането за нашия блог е безплатно.

Back to Top