Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/onliseoc/public_html/wp-content/plugins/seo-ultimate/modules/class.su-module.php on line 1195
Деветте динамични кадъра, които ще подобрят видео продукцията Ви

9 динамични кадри, които подобряват видео продукцията

9 динамични кадри, които подобряват видео продукцията

Няма коментари за 9 динамични кадри, които подобряват видео продукцията

Всеки кадър е изразно средство, което ни помага да разкажем визуално историята ни

Динамични кадри

Създаването, оптимизирането, разпространението и управлението на видеа е актуална тема за специалистите по маркетинг, брандинг, реклама, корпоративни комуникации, връзки с обществеността и подбор на квалифициран персонал.

Напредничавите организации все повече инвестират в продукция на аудио-визуално съдържание, защото са наясно със съвременните тенденции – делът на видео трафика в онлайн пространството нараства с всяка изминала година.

Въпросът вече не е дали, а как да представим дейността си под формата на брандирани видеа.

Вариантите са два: или се заемаме сами, или наемаме професионалисти, които да заснемат фирменото ни представяне.

И в двата случая са ни необходими познания, за да можем, ако не друго, то поне да знаем какво да изискваме от видеографите и операторите, които ще наемем за снимачния процес на рекламата за бизнеса ни.

В тази връзка, в публикацията ще представя девет кадъра, с които е препоръчително да сте запознати, защото те ще подобрят качеството на видео продукцията Ви.

Когато снимаме видео или филм, се нуждаем от заснемането на кадри, чрез които да разкажем визуално историята, заложена в сюжетната линия на сценария.

По своята същност кадърът представлява гледка (изглед), заснета от една камера без прекъсване.

Различните видове кадри се подразделят в две основни групи: статични и динамични. В тази статия ще представя накратко динамичните кадри.

При заснемането им камерата се движи и/или може да промени целта си.

Примери за динамични кадри: пан, тилт, рол, фарт, варио, золи, кран, страничен и кръгов фарт.

Пан – хоризонтална панорама

Хоризонталната панорама, известна като пан (pan), има своето широко приложение във видеографията и кинематографията. При него камерата се завърта бавно и плавно от ляво надясно или от дясно наляво, без да променя физическото си разположение. Препоръчително е да се използва статив (триножник).

Тилт – вертикална панорама

Тилт (на англ. tilt) е вертикална панорама. Семпъл, но ефектен, този динамичен кадър е част от арсенала на всеки уважаващ себе си оператор. За заснемането му видеозаписващото устройство се завърта от горе надолу или от долу нагоре, без да променя разположението си. Използването на трипод е желателно за стабилизирането на картината.

Рол – комбинация на пан и тилт

Рол (на англ. roll) представлява своеобразна комбинация между пан и тилт.

Фарт

При фарт, известен още като доли (на англ. dolly), камерата променя физическото си разположение, като се доближава (фарт напред), отдалечава (фарт назад), движи се в страни или в кръг около обекта или субекта, който снимаме.

За заснемането на доли можем да използваме фарт количка, слайдер, стабилизиращи устройства, дрон и дори обикновен трипод, който с правилните техники и необходимите умения може да свърши работа. Разбира се, камерите и обективите с вътрешна стабилизация също биха били полезни.

Зум

При динамичния кадър зум (на англ. zoom), известен още като варио, самото движение, което се вижда и се получава, е в резултат на промяна на фокусното разстояние на обектива.

Золи

Комбинацията между доли и зум е известна като золи (на англ. zolly).

Кран

Камерата се поставя на лост, прът или стрела, което позволява снимането от различни гледни точки: от горе надолу – бум (на англ. boom), от ляво надясно или от дясно наляво.

Страничен фарт

При страничния фарт (truck dolly) камерата се движи в страни или успоредно на обекта/субекта, който снимаме.

Кръгов фарт

Кръгов фарт (360 dolly) се получава, когато камерата обикаля и снима обекта или субекта в кръг.

Това беше кратката ми статия, посветена на динамичните кадри. Ако смятате, че е полезна и интересна, можете да я харесате, да оставите коментар под нея, както и да я споделите в използваните от Вас социални медии.

Каня Ви да се абонирате и за нашия блог, в който можете да откриете публикации за онлайн и видео маркетинг.

Имате ли си любим динамичен кадър?

Видео за динамичните кадри

За автора:

Казвам се Иван Иванов и съм основател на онлайн маркетинг агенция OnliSeO. Имам висше образование в областта на маркетинга и трудов стаж в сферата на дигиталните комуникации и интернет рекламата. Харесвам си работата. Много от интересите и хобитата ми са свързани с нея. Пиша статии и снимам видеа на теми, свързани с бранд журналистика, видео маркетинг, управление на онлайн репутация, маркетинг чрез социални медии, копирайтинг, уеб оптимизация и изработка на уеб сайтове.

Няма коментари за 9 динамични кадри, които подобряват видео продукцията

Leave a comment

Бързо и лесно открийте съдържанието, което търсите в нашия уеб сайт, като напишете ключовата дума, за която желаете да получите информация, в полето „Търсене“.

Социални медии

В случай че желаете, можете да ни последвате в любимите ни социални медии Facebook, Youtube, Linkedin, Twitter и Pinterest, както и да добавите RSS емисии за нашето авторско съдържание.

Нови статии

Попълнете имейл адреса си и натиснете бутона „Искам“, за да получите най-новите ни статии на теми, свързани с онлайн маркетинг и реклама. Абонирането за нашия блог е безплатно.

Back to Top