Бранд журналистика и прессъобщения

Бранд журналистика и прессъобщения

Коментарите са изключени за Бранд журналистика и прессъобщения

Прессъобщения и Бранд журналистика 

Бранд журналистите, контент маркетинг и ПР специалистите използват прессъобщения (съобщения за медиите, пресрилийзи, нюзрилийзи, комюникета) винаги, когато желаят да популяризират и промотират създадените от тях корпоративни истории и новини чрез външни медии.

Това е важно начинание, защото дори и най-полезното и интересно съдържание би било безсмислено, ако не е достояние за масовата публика. Ето защо прессъобщението, като форма на комуникация с медиите и потребителите, представлява важен елемент от богатия арсенал на бранд журналистиката за текстово и визуално представяне на стопански/нестопански организации и популярни личности.

Какво представлява прессъобщението

Прессъобщението, наричано още: комюнике, пресрилийз (на англ. press release), нюзрилийз (news release), представлява кратко, стегнато, съдържателно и информативно изявление до медиите и потребителите, чиято дължина е препоръчително да бъде от една до не повече от две страници текст.

Чрез съобщенията за медиите се цели да се осъществи разгласа и популяризиране на различни събития, дейности и новости, свързани с дадена организация и предлаганите от нея продукти и/или услуги. Tе служат и за опровергаване на некоректна или уронваща престижа на даденa фирма или институция информация.

С други думи казано, прессъобщенията са комуникационни средства (текст, аудио и видео клипове) с новинарска стойност, които умело се използват от специалистите по връзки с обществеността за разпространение, промотиране или опровержение на новини и брандирани корпоративни истории чрез медиите (телевизии, радио станции, вестници, новинарски сайтове, блогове и други).

Те са адресирани до журналисти, редактори, блогъри, а в определени случай се изпращат и директно до обикновените потребителите. Стилът на поднасянето им е строго информативен, журналистически.

При създаването на пресрилийз се спазва принципа за анти-върховата структура на посланието (обърната пирамида), при който най-важната информация се поставя в неговото началото. По този начин се цели да се постигне бързо привличане и спечелване на вниманието на читателите.

Още в първите едно-две изречения нюзрилийзът трябва да дава отговори на петте основни въпроса – 5-те „К“ (на англ. Five Ws: Who, What, When, Where, Why): Кой, Какво, Кога, Къде, С каква цел (Защо), като често към тях се добавя отговор и на шести допълнителен въпрос – Как .

Кои са основните ползи от комюникетата за бранд журналистиката

Използването на комюникета за постигане на целите на бранд журналистиката може да подпомогне усилията за популяризирането и промотирането на брандовете и предлаганите от тях продукти и услуги.

Освен за разпространение на фирмени новини и истории, те могат да бъдат употребени за опровергаване на некоректна и уронваща авторитета на дадена организация информация. Ето защо те имат важно значение за създаването, поддържането и управлението на фирмената репутация и корпоративния имидж.

От друга страна, едно добро медийно присъствие, било то и в новинарските сайтове или онлайн блогове, може да доведе до увеличаване на уеб трафика и потребителската осведоменост за компанията, както и до нарастване на обема на нейните продажби. За малките фирми, прессъобщенията представляват достъпни и ефективни начини да се сдобият с по-голяма публичност.

Нека не забравяме и значението на интернет и социалните медии за маркетинга и връзките с обществеността. Добавянето на линкове и бутони за споделяне на съдържанието в социалните мрежи – Facebook, Pinterest и Twitter, може да разшири обхвата и да удължи живота на прессъобщениета в онлайн пространството.

Един добре оптимизиран нюзрилийз може да получи добро позициониране в търсачките, което значително ще подпомогне неговото по-лесно откриване от страна на потребителите, журналистите, блогърите и други.

Мултимедийното прессъобщение позволява разпространението на новини чрез съчетаване на аудио, видео съдържание с текст, снимки, лого и други визуални елементи, които допълнително ще разширят обхвата на комюникето и ще направят по-атрактивна новината (историята), заложена в него.

Структура и елементи на нюзрилийза

Препоръчително е в нюзрилийза да са посочени кординатите на фирмата или нестопанската организация (в горния десен ъгъл се поставят: име, адрес, телефонен номер, факс); дата и изходящ номер – в горния ляв ъгъл, а в средата се поставя името на журналиста, редактора, блогъра или потребителя, до който ще се изпрати прессъобщението.

 Другите основни елементи на пресрилийза са:

1) Интересно и привличащо вниманието заглавие;

2) Начало на прессъобщението, известно още като: лийд, интро, въведение или чело. В него е препоръчително да се постави най-важната информация. Първите две изречения е желателно да дават отговори на „Петте К“;

3) Основен текст боди. Чрез него се дава по-подробна информация, цитати, интересни факти и подробности за новината (историята), заложена в комюникето;

4) Кратка секция, представяща бранда, организацията или личността, за която се споменава в прессъобщението (тази част може да се пропусне, но от маркетингова и PR гледана точка е препоръчително да присъства в изявлението до медиите);

5) Завършекът на историята (новината) може да се упомене по няколко начина. Обикновено бранд журналистите и ПР специалистите използват думата „Край“ или поставят символи, като: „-30“ (предимно в САЩ) и „###“ след бодито (основния текст) или кратката секция за организацията, в случай че е добавена в текста;

6) Информация за източника на прессъобщението: лице за контакт, телефонен номер, имейл адрес и уеб сайт.

Препоръчително е да се постави и логото на фирмата или нестопанската организация – важен елемент на брандинга.

Как да създадем ефективен пресрилийз

  • Пресрилийзът задължително трябва да съдържа интересна новина (история);
  • Заглавието трябва да е интригуващо, грабващо вниманието, написано с правилните ключови думи и да има връзка с текста на прессъобщението;
  • Изберете най-важното съдържание и го поставете в началото (лийда, челото – правилото за обърнатата пирамида) на комюникето. Освен информативно, то трябва да е обвързващо и да подтиква читателя към действие – прочитане и публикуване на Вашата новина;
  • Използвайте визуално съдържание. Добавянето на видео клипове – видео маркетинг, корпоративно лого и снимков материал към текста ще подсили прессъобщението и ще го направи по-достоверно и атрактивно за споделяне с аудиторията;
  • Употребата на жаргон, суперлативи и честото споменаване на името на компанията не е препоръчително. Съдържанието трябва да е информативно, а не явна реклама;
  • Пишете кратко, стегнато и ясно. Желателно е отделните параграфи да не надвишават пет реда, а самото прессъобщение да се помести в една до максимум две страници;
  • Избягвайте нестандартни шрифтове и цветове за оформлението на текста;
  • Поставете линкове (връзки) към уеб базирани източници за повече информация по темата, за която е създаден нюзрилийза;
  • Направете комюникето лесно за споделяне в социалните мрежи;
  • Преди да изпратите пресрилийза го проверете за граматически и пунктоационни грешки.

Кога бранд журналистите използват съобщения до медиите

Бранд журналистиката (Brand Journalism) е стратегически комуникационен процес, чиято цел е изграждане и поддържане на взаимоизгодна връзка между организациите и техните целеви аудитории чрез създаване и разпространение на интересни истории и новини за брандовете и икономическите сектори, в които оперират.

Ето защо съобщенията до медиите (прессъобщенията), като едни от най-често използваните и ефективни средства за популяризиране и промотиране на новости и корпоративна информация, представляват важна част от арсенала на бранд журналистите и останалите специалисти по връзки с обществеността и маркетинг чрез съдържание (контент маркетинг), които, от своя страна, ги използват при наличие на новини, свързани с:

– пускане на нов продукт/услуга на пазара;

– модификация на вече съществуващ продукт или услуга;

– промяна на корпоративната идентичност, като заменяне на името на компанията или нейното лого (ребрандиране);

създаване на блог или нов уеб сайт;

– промени във фирмената структура (нов отдел, дъщерна фирма или сливане на компании);

– новини за индустрията и съпътстващите я тенденции;

– характерни особености на организацията;

– събития, свързани с участия в социални инициативи, благотворителност, панаири, изложби, получаване на награди, „отворени врати за почитателите на бранда“ (изключително актуални в момента) и други;

– привличане на нови фондове;

– постижения на служителите;

– назначаване на външна агенция за копирайтинг услуги, връзки с обществеността, уеб оптимизация, изработка на уеб сайт, онлайн маркетинг, реклама и други;

– нови партньори;

– придобиване на нов стратегически клиент;

– значими постижения на компанията (реализиран брой продажби, години в бизнеса и други);

– нарастване на пазарния дял на бизнес организацията и обема на нейните приходи и печалба.

Това, разбира се, са само част от случаите, в които бранд журналистите използват прессъобщенията за разпространение на корпоративни истории и новини за бизнеса.

Ако желаете да получите повече информация за тази форма на комуникация с медиите и потребителите, можете да ни пишете.

Благодарим Ви, че отделихте от времето си, за да прочетете нашата публикация. Ако смятате, че статията е интересна и полезна, можете да я споделите във Facebook, Pinterest и другите социални мрежи.

В случай че желаете, можете да се абонирате и за нашия блог за дигитален маркетинг и реклама, където редовно публикуваме статии на теми, свързани със създаването на ефективни прессъобщения и бранд журналистика.

За автора:

Казвам се Иван Иванов и съм основател на онлайн маркетинг агенция OnliSeO. Имам висше образование в областта на маркетинга и трудов стаж в сферата на дигиталните комуникации и интернет рекламата. Харесвам си работата. Много от интересите и хобитата ми са свързани с нея. Пиша статии и снимам видеа на теми, свързани с бранд журналистика, видео маркетинг, управление на онлайн репутация, маркетинг чрез социални медии, копирайтинг, уеб оптимизация и изработка на уеб сайтове.

Свързани публикации

Коментарите са изключени за Бранд журналистика и прессъобщения
Бързо и лесно открийте съдържанието, което търсите в нашия уеб сайт, като напишете ключовата дума, за която желаете да получите информация, в полето „Търсене“.

Социални медии

В случай че желаете, можете да ни последвате в любимите ни социални медии Facebook, Youtube, Linkedin, Twitter и Pinterest, както и да добавите RSS емисии за нашето авторско съдържание.

Нови статии

Попълнете имейл адреса си и натиснете бутона „Искам“, за да получите най-новите ни статии на теми, свързани с онлайн маркетинг и реклама. Абонирането за нашия блог е безплатно.

Back to Top