Как бранд журналистите правят контент маркетинг

Как бранд журналистите правят контент маркетинг

Коментарите са изключени за Как бранд журналистите правят контент маркетинг

Бранд журналисти

Бранд журналистите и контент маркетинг специалистите имат много общо по между си. И едните, и другите създават и разпространяват в уеб пространството (и извън него) интересно, информативно, полезно и обвързващо съдържание под формата на текстови публикации, снимки и видеоклипове, представящи брандовете, техните продукти/услуги и икономическите сектори, в които извършват дейност.

  

Освен това, те имат и общи цели: информиране, привличане и обвързване на ясно определени таргет потребители и превръщането им в лоялни клиенти без използване на явна реклама и директни призиви за покупко-продажба.

 

Друга съществена прилика между специалистите по бранд журналистика и контент маркетинг (Content Marketing) е, че те поставят потребителите, техните нужди и предпочитания в центъра на своята дейност, и създават съдържание, което дава отговори на техните въпроси.

 

След като накратко бяха посочени основните сходства между двата вида комуникационни специалисти, публикацията продължава своето естествено развитие с представяне на част от начините на използване на различните видове контент от страна на бранд журналистите за правене на маркетинг чрез съдържание.

 

Текст – статии, новини, репортажи, интервюта

 

Текстът като вид съдържание винаги е имал, има и ще има огромно значение за представянето на различните по вид и дейност организации от стопански и нестопански тип. Това е така, защото разнообразието от текстови форми позволява на специалистите да въздействат на аудиторията по определен и желан от тях начин.

 

Статиите, новините (новинарските бележки), интервютата и репортажите са само част от журналистическите жанрове, чието представяне може да даде отговор на въпроса как бранд журналистите правят контент маркетинг чрез текстово съдържание.

 

Статия

 

Статията е журналистически жанр, който позволява анализирането и представянето на дадена тема на достъпен за аудиторията език, под формата на разсъждение.

 

Структурните елементи на тази текстова форма са: заглавие; увод (въведение в темата – поставяне на основните въпроси и проблеми); изложение (факти, аргументи, цитати, мнения на експерти) и заключение – обобщаваща оценка, изводи, прогнози. От маркетингова гледна точка е препоръчително да се добавят и призиви за действие, насочени към читателите – целевата аудитория. Между всеки един от тези компоненти следва да има логическа връзка, която ясно да очертава основната идея, заложена в статията.

 

Съдържанието е желателно да бъде информативно, полезно и да дава отговори на въпросите, които вълнуват целевите потребители. За да подсилят и аргументират твърденията и разсъжденията си, специалистите по комуникации често включват в своите статии: графики, снимки, видеоклипове, интервюта, разкази и мнения на участници в дадени събития, цитати и връзки към авторитетни източници на информация.

 

Новина – информационна бележка

 

Новината, известна още като информационна бележка, е често използвана текстова форма. Чрез нея се представят и съобщават: новости, факти, постижения, инициативи и събития, свързани с дадена организация или икономически сектор.

 

Заглавието е изключително важен елемент на информационната бележка. То има за цел да привлече вниманието на читателите. Силно препоръчително е в него да се съдържа основната новина, заложена в материала.

 

При писането на новини обикновено се спазва правилото на обърнатата пирамида (антивърхова структура на посланието), което гласи, че най-важната информация трябва да се представи в началото на текста.

 

Първите две изречения (или първият абзац), известни като: чело, лийд, въведение или интро, е желателно да дават отговори на въпросите („петте К“): Кой, Какво, Къде, Кога и С каква цел (Защо).

  

Основната част на съдържанието, наричана още боди, включва подробна информация, цитати и факти, които имат за цел да подсилят новината и да я направят по-интересна, атрактивна и достоверна за читателите.

 

Личните мнения и коментарите на журналистите не се толерират. Прилагателните и суперлативите са силно ограничени за сметка на глаголите, които изобилстват в този жанр. Не се допуска и използването на двусмислици, сложни термини и неясноти. Новината трябва да е кратка, ясна и да информира аудиторията по възможно най-опростения начин (правилото „KISS“ – Keep It Short and Simple).

 

Интервю

 

Интервюта се правят с ръководни представители, служители, клиенти, бизнес партньори на дадена организация, а също така и с авторитетни представители на икономическия сектор, в който осъществява дейност въпросната организация. С тяхното използване се цели да се придаде по-надежден, достоверен и човешки облик на бранда.

 

За да бъде успешно едно интервю, е необходима добра подготовка (определяне на целта; проучване на темата и събеседника; създаване на въпросник) и организация (избор на място и фиксиране на време за провеждане на интервюто).

 

Въпросите, които се задават на събеседника, е желателно да имат отношение към него, да го предразполагат към дискусия, да бъдат кратки, ясни, конкретни, добре формулирани и интересни.

 

Репортаж

 

Бранд журналистите правят репортажи, за да представят и разкажат на аудиторията по обективен, обвързващ, информативен, образен и интересен начин дадена история или новина за събитие, продукт, услуга, инициатива, организация или икономически сектор.

 

Този вид новинарски жанр представлява добре обрисуван, експресивен и динамичен разказ, включващ анализ на факти, балансирано представяне на различни гледни точки и финално обобщаване на резултатите или възможните резултати (прогноза). Бранд журналистът споделя информация от първа ръка – собствени наблюдения, мнения и факти, които лично е събрал, изследвал и анализирал.

 

Видеоклипове под формата на интервюта, репортажи и новини

 

Видеоклиповете под формата на интервюта, репортажи и новини се използват за представяне на новости, интересни факти и истории за брандовете, техните ръководни представители и служители, предлаганите от тях продукти/услуги, техните бизнес партньори (в случай че имат такива) и дори индустриите, в които оперират.

 

Видео интервютата, видео репортажите и видео новините разполагат с едно огромно предимство – мултимедията. Тя дава възможност за отразяване на вербалната и невербалната комуникация, и въздейства на потребителите по начин, който текстът не може да предложи.

 

Снимков материал

 

Снимковият материал е вид визуален контент, който има своето запазено място при представянето на различните по вид и дейност организации. Чрез него се дава възможност на потребителите да видят с очите си кадър, запечатал интересен момент от дадено събитие или новина. Друг интересен факт за снимките е, че те са едни от най-споделяните брандирани материали от потребителите в социалните мрежи.

Разпространение на съдържание чрез социалните медии и отвъд тях

 

Бранд журналистите разпространяват съдържание основно в интернет чрез уеб сайтове и различните видове социални медии. Те използват и пресрилийзи, и дори видео прессъобщения, с помощта на които промотират и популяризират създадените от тях брандирани новини и истории чрез външните медии (телевизии, радиа, вестници, списания, уеб базирани новинарски сайтове и блогове).

 

Бранд журналистиката (Brand Journalism) е ефективен, достоверен и креативен начин за правене на контент маркетинг (Content Marketing). Тя предлага богат арсенал от средства и инструменти за успешното представяне на различните по вид и дейност организации чрез използването на разнообразни форми и видове съдържание, като: текст, снимки, видеоклипове и други визуални елементи.

Благодарим Ви, че прочетохте нашата статия! Ако смятате, че публикацията е информативна, интересна и полезна, можете да я споделите в социалните медии.

 

В случай че имате желание, можете да се абонирате и за нашия блог, където редовно публикуваме статии на теми, свързани с бранд журналистика и контент маркетинг.

За автора:

Казвам се Иван Иванов и съм основател на онлайн маркетинг агенция OnliSeO. Имам висше образование в областта на маркетинга и трудов стаж в сферата на дигиталните комуникации и интернет рекламата. Харесвам си работата. Много от интересите и хобитата ми са свързани с нея. Пиша статии и снимам видеа на теми, свързани с бранд журналистика, видео маркетинг, управление на онлайн репутация, маркетинг чрез социални медии, копирайтинг, уеб оптимизация и изработка на уеб сайтове.

Свързани публикации

Коментарите са изключени за Как бранд журналистите правят контент маркетинг
Бързо и лесно открийте съдържанието, което търсите в нашия уеб сайт, като напишете ключовата дума, за която желаете да получите информация, в полето „Търсене“.

Социални медии

В случай че желаете, можете да ни последвате в любимите ни социални медии Facebook, Youtube, Linkedin, Twitter и Pinterest, както и да добавите RSS емисии за нашето авторско съдържание.

Нови статии

Попълнете имейл адреса си и натиснете бутона „Искам“, за да получите най-новите ни статии на теми, свързани с онлайн маркетинг и реклама. Абонирането за нашия блог е безплатно.

Back to Top