Как да създадем фирмен – корпоративен блог

Как да създадем фирмен – корпоративен блог

Коментарите са изключени за Как да създадем фирмен – корпоративен блог


КОРПОРАТИВЕН БЛОГВ предишната ни публикация представихме ползите от корпоративни блогове. Несъмнено ролята и влиянието на тази разновидност на социалните медии ще нараства и за в бъдеще. Ето защо Ви препоръчваме да включите тези уеб базирани платформи за създаване и разпространение на съдържание във Вашия комуникационен арсенал. В случай че сте взели правилното решение и възнамерявате да създадете фирмен – корпоративен блог, продължете да четете, за да разберете какви са нашите съвети за Вас.

След като приключите етапа с планирането, определили сте целите, които желаете да постигнете, имате ясна стратегия и концепция, можете да преминете към създаването на Вашия блог. Едно от първите неща, с които ще се сблъскате, е избирането на подходяща платформа, която да Ви предложи най-добрите аналитични инструменти, приложения, джаджи и приспособления.

Избор на подходяща платформа

Въпреки че технически е възможно да се мигрира от една платформа към друга, трябва да знаете, че това може да бъде съпроводено с различни неприятности и да Ви коства допълнително средства и усилия.

За начинаещите, както и за тези, които не желаят или нямат възможност да отделят време, усилия и финансови средства, препоръчваме: Blogger.com или WordPress.com.

За тези от Вас, които желаете да имате блог, който напълно да контролирате и да конфигурирате спрямо Вашите нужди и предпочитания, предлагаме да се насочите към платформи от типа на WordPress. Org.

Създаване на корпоративен блог

Първата стъпка се изразява в регистриране или вписване. Повечето от етапите са логични, добре описани и насочват към предприемане на правилното действие, което допълнително ще Ви улесни.

Оформление и разположение на съставните компоненти

Повечето платформи не предлагат много възможности по отношение на оформлението и разположението на различните елементи. Разбира се,  за тази цел можете да включите допълнителни ленти (sidebars) от лявата, дясната или от двете страни на съдържанието.

Тези странични ленти могат да бъдат много полезни, тъй като в тях може да поставите различни инструменти под формата на линкове, табове и други, които да улеснят потребителите, предлагайки им различни опции и възможности да извършат допълнителни дейности.

Име на домейн

Повечето платформи, предлагащи безплатен хостинг (Blogger.com, WordPress.com), предлагат поддомейни, които, от своя страна, са част от техните собствени домейни, като например: imetonabloga.blogspot.com или imetonabloga.wordpress.com.

Името на домейна е важно, защото дава информация за уеб ресурса, както и за неговия притежател. Ето защо препоръчваме на всички бизнес организации да се сдобият със собствени и уникални домейни.

Ако разполагате с уеб сайт, можете бързо и лесно да създадете подкатегория или поддомейн за Вашия блог. В случай че нямате собствен уебсайт, бъдете внимателни при избора на име за домейна, тъй като то трябва да е свързано и да представя Вашия бранд и бизнеса Ви.

Наименование

Какво име ще дадем на блога си е от едно от първите и най-важни начинания, които предприемаме при създаването на нов електронен дневник/бележник.

Публикация

Публикацията – статията е най-важният елемент, защото тя е нещото, от което се интересуват потребителите, посещаващи Вашия уеб базиран източник на информация. Съдържанието, което публикувате, следва да бъде полезно, образователно, информативно и написано на достъпен за читателите език. Ако създавате качествен контент, можете да превърнете читателите в обвързани с бранда Ви лоялни клиенти.

Дата на публикуване

Силно препоръчително е на всяка статия да е поставена датата на нейното публикуване (повечето  платформи го правят автоматично). Това е важно за архивирането на Вашите публикации. Освен това, имайки предвид, че развитието на определени индустрии е много динамично, е препоръчително статията, която сте публикували да има дата.

Разбира се, като допълнителен съвет, препоръчваме да не разчитате само на поставената дата, а да актуализирате старите публикации, защото нещата и темите, за които сте писали може да са претърпели развитие и да се окаже, че информацията Ви вече не е актуална.

Коментари

Ако желаете да се обвържете с Вашите читатели, изграждайки взаимоотношения с тях, можете да им позволите да коментират публикациите Ви. За тази цел ще е необходимо да активирате опцията за оставяне на коментари от потребителите. Това донякъде крие известни рискове за сигурността, което означава, че ще трябва да бъдете много внимателни с коментарите, които одобрявате.

От друга страна, ползите от активирането на опцията за коментари, са: допълнително съдържание към публикацията; даване възможност на потребителите да изкажат мненията си, което може да бъде ценен източник на информация за Вас; възможност за пълноценно използване на Вашата собствена социална медия – създаване на условия за двустранна комуникация; позитивните мнения за Вашия контент, от страна на потребителите, са важна индикация за подобряване на класирането в Google и останалите търсещи машини – SEO (оптимизация за търсачки).

Секция с полезни, подобни или последни публикации

Създаване на секция с полезни, подобни или последни публикации е едно удобство за интернет потребителите. Освен това, чрез нея подканвате Вашите посетители да прочетат още от съдържанието, което сте публикували – колкото повече потребителя Ви опознава, толкова по-голяма е вероятността да се сдобиете с нов клиент.

RSS известия

Добавянето на RSS известия е добър начин да подтикнете и да осигурите условия за потребителите да се абонират за публикувания от Вас контент.

Разбира се, добавянето на отделна форма за абониране също е препоръчително начинание, защото е още една възможност да привлечете вниманието на потребителите и да ги призовете да се абонират за Вашето съдържание.

Страница „За нас/мен“

Това един от най-важните компоненти, защото чрез него можете да информирате читателите за Вас и Вашата експертност в областта, за която пишете. Например, ако сте онлайн маркетингова агенция, ще бъде полезно да разкажете за професионалните и надеждни seo услуги, които предлагате, за опита Ви със социалните медии, за Вашите уменията да създавате полезно, уникално и авторско съдържание, да правите корекции по код на уеб сайт с цел подобряването на оптимизацията и позиционирането му в уеб пространството.

Мисия

Страницата, съдържаща мисията, визията и ценностите, има огромно значение за брандинга и представянето на корпоративната идентичност.

Контактна информацията

За да бъде ефективен един корпоративен блог, той трябва да разполага с контактна информация, чрез която потребителите да могат да осъществят контакт с представителите на бранда. Улеснете посетителите на уеб ресурса Ви, и посочете поне телефон, имейл, карта, лице за контакт и физически адрес на фирмата, на видимо място. Използвайте открояващ и привличащ вниманието шрифт и размер на символите.

Карта на блога

Картата представлява страница, представяща съдържанието, публикувано в блога.

Секция за абониране

Секцията за абониране позволява на интернет потребителите да се запишат за получаване по имейл на публикуваните във Вашия блог публикации.

Социални бутони

Ако имате профили в различните социални медии като: Google+, Facebook, Twitter, Linkedin, Pinterest и други, добавете бутони за споделяне в различните социални мрежи, както и към Вашите профили, за да може да потребителите да Ви последват там.

Това бяха само част от нещата, които е добре да знаете преди да се захванете с изработването и поддържането на корпоративен блог. За повече информация по темата, както и ако се нуждаете от помощ за създаването и поддържане на този вид социална медия, можете да ни пишете.

Скъпи читатели, подкрепете ни за усилията, които полагаме, като се абонирате за получаване на нашите публикации, защото ние се стараем, и ще продължим да го правим, създавайки и споделяйки с Вас актуално и авторско съдържание на теми, свързани с онлайн маркетинг и реклама.

За да се абонирате можете да използвайте нашата форма за абониране, като единственото нещо, което трябва да направите е да посочите имейл адреса, на който желаете да получавате статиите, публикувани на нашия блог, и да натиснете бутона „Искам“ или да използвате опцията за получаване на RSS известия (БЕЗПЛАТНО Е).

 Благодарим Ви!

 

За автора:

Казвам се Иван Иванов и съм основател на онлайн маркетинг агенция OnliSeO. Имам висше образование в областта на маркетинга и трудов стаж в сферата на дигиталните комуникации и интернет рекламата. Харесвам си работата. Много от интересите и хобитата ми са свързани с нея. Пиша статии и снимам видеа на теми, свързани с бранд журналистика, видео маркетинг, управление на онлайн репутация, маркетинг чрез социални медии, копирайтинг, уеб оптимизация и изработка на уеб сайтове.

Свързани публикации

Коментарите са изключени за Как да създадем фирмен – корпоративен блог
Бързо и лесно открийте съдържанието, което търсите в нашия уеб сайт, като напишете ключовата дума, за която желаете да получите информация, в полето „Търсене“.

Социални медии

В случай че желаете, можете да ни последвате в любимите ни социални медии Facebook, Youtube, Linkedin, Twitter и Pinterest, както и да добавите RSS емисии за нашето авторско съдържание.

Нови статии

Попълнете имейл адреса си и натиснете бутона „Искам“, за да получите най-новите ни статии на теми, свързани с онлайн маркетинг и реклама. Абонирането за нашия блог е безплатно.

Back to Top