Бранд журналистика и социални медии

Бранд журналистика и социални медии

Коментарите са изключени за Бранд журналистика и социални медии

Бранд журналистиката е маркетингова техника за представяне на новини, факти и интересни истории, свързани с даден бранд или икономически сектор, чрез разнообразни форми на съдържание като: текст, видео, аудио и снимков материал. Социалните медии, от своя страна, са уеб базирани комуникационни канали за разпространение на съдържание.

Освен за дистрибуция на контент, те се използват и за осъществяване на двустранна комуникация с потребителите, която способства тяхното ангажиране и обвързване с марката.

С други думи, бранд журналистите създават съдържание, а социалните медии са местата в дигиталното пространство, където потребителите имат възможността да се запознаят и да взаимодействат с него, изразявайки своите мнения под формата на коментари, харесвания и споделяния.

Как да използваме социалните медии за бранджурналистически цели

Дори и най-интересната история би останала незабелязана и недооценена, ако не достигне до широката аудитория. Ето защо бранд журналистите се стремят към по-масово разпространение на създаденото от тях съдържание. За целта те използват богат арсенал от способи и средства, който включва и различните видове социални медии като: блогове, социални мрежи, сайтове за видеосподеляне, микроблогове и други.

Изработка и поддръжка на блогове

Блогът е социална медия, която всеки бранд журналист може да създаде и поддържа по свои собствен вкус и предпочитание. Той представлява интерактивна, уеб базирана платформа, която може да бъде използвана за създаване и разпространение на статии, интервюта, новини, коментари, хроники и репортажи за брандове и дори за цели индустрии. Повече информация за същността, развитието, ползите и предимствата на блоговете.

Създаване на канал в сайта за видеосподеляне Youtube

Комбинирането на видеото, като вид контент, YouTube, като комуникационен канал, и бранд журналистиката, като маркетингова техника, е креативен и ефективен начин за представяне на организации и икономически сектори.

Все по-голямата нужда на потребителите от знание и информация може да бъде задоволена чрез използването на пълна мултимедиявидео интервюта, репортажи и демонстрации, показващи и обясняващи нещата, които представляват интерес за аудиторията.

Ето защо всеки отзивчив, надежден и авторитетен бранд е желателно да разполага със свой собствен канал в сайта за видеосподеляне YouTube, където да публикува бранджурналистически видео клипове. Няколко полезни съвета за създаване на успешни видеа можете да намерите в тази публикация.

Присъствие в социалните мрежи Google+, Facebook, Pinterest и LinkedIn

Социалните мрежи са ефективни комуникационни канали, които бранд журналистите използват за постигане на своите цели. Google+, Facebook, Pinterest и LinkedIn са едни от лидерите в бранша, ето защо в тази публикация ще поставим акцента върху тях и значението им за представянето на различните по вид и дейност организации в онлайн пространството.

Google+ и полезното авторско съдържание

Успешното представяне на даден бизнес в Google+ изисква изграждането и прилагането на цялостна стратегия за създаването и разпространението на интересно, полезно и авторско съдържание, което да обвързва целевата аудитория с бранда. Повече информация за тази социална мрежа можете да намерите тук.

Pinterest за визуално представяне на бранда

Pinterest предлага много възможности за правене на бранд журналистика. Всяка организация може успешно да представи важните и значими новини и истории, свързани с нея, стига да разполага със завладяващо, обвързващо и интересно визуално съдържание, което е насочено към потребителите и техния начин на живот.

Успехът в тази социална мрежа до голяма степен зависи от намирането на творчески подход при създаването и публикуването на изображения, графики, таблици, инфографики, снимки и видео клипове, показващи как продуктите и услугите, предлагани от даден бранд, могат да бъдат част от лайфстайла на целевата аудитория. Ако темата Ви е интересна, можете да прочетете нашата статия за Pinterest и бранд журналистика.

Facebook тактики за привличане, активизиране и обвързване на аудиторията

Задаването на въпроси, участието в дискусии, публикуването на новини, репортажи, интервюта и статии, съдържащи интересна, полезна и любопитна информация, са само част от тактиките за правене на бранд журналистика във Facebook.

Друг интересен и креативен начин за привличане, ангажиране и обвързване на потребителите с марката се свързва със създаването и провеждането на игри. Едно от основните предназначения на този вид инициативи се изразява в информиране на аудиторията за предлаганите продукти/услуги от даден бранд. Интересни идеи защо и как да направите игри с потребителите във Facebook с използването на видео клипове можете да откриете в тази статия.

LinkedIn за представяне на служителите и хората, стоящи зад бранда

Представянето на служителите на дадена организация под формата на интервюта е чудесна възможност за демонстриране на авторитет и надеждност, за спечелване на потребителското доверие, а също така и  за придаване на по-човешки облик на бранда. Още по темата за LinkedIn и бизнеса.

Микроблогът Twitter- кратко и ясно, по журналистически

Микроблогът Twitter е изцяло в духа на журналистиката. Ето защо той е масово използван от новинарите по света. Миркоблогът дава възможност, чрез ограничен брой символи, да се представи най-важната информация – кратко и ясно.

Разбира се, тази уеб базирана платформа позволява и публикуване на текстов и визуален контент под формата на туитове, които са лесни за споделяне в различните социални медии. Това е една от причините, поради които Twitter е смятан за една от социалните медии с най-голям потенциал за вирусно разпространение на съдържание.

Многото възможности за свободно и безплатно разпространение на контент, както и осъществяването на директна комуникация с потребителите, превърнаха социалните медии в предпочитани и необходими информационни средства, правещи възможна дейността на бранд журналистите.

Създаването и публикуването на полезно, интересно, авторско, завладяващо и информативно текстово, аудио и визуално съдържание дава възможност на потребителите да се запознаят с всичко важно и интересно, свързано с брандовете и икономическите сектори, от които се интересуват.

В заключение може да се каже, че бранд журналистиката има нужда от социалните медии, така както интересното, полезното и информативното съдържание има нужда от ефективен комуникационен канал, и обратното.

Благодарим Ви, че прочетохте публикацията! В случай че смятате статията за информативна, полезна и интересна, можете да я разпространите чрез профилите си в различните социални медии. Ще се радваме, и ако ни последвате в Google+, YouTube, Facebook, Pinterest, LinkedIn и Twitter.

Ако желаете, можете да се абонирате за блога ни, където публикуваме авторски контент на теми, свързани със социални медии и бранд журналистика.

За автора:

Казвам се Иван Иванов и съм основател на онлайн маркетинг агенция OnliSeO. Имам висше образование в областта на маркетинга и трудов стаж в сферата на дигиталните комуникации и интернет рекламата. Харесвам си работата. Много от интересите и хобитата ми са свързани с нея. Пиша статии и снимам видеа на теми, свързани с бранд журналистика, видео маркетинг, управление на онлайн репутация, маркетинг чрез социални медии, копирайтинг, уеб оптимизация и изработка на уеб сайтове.

Свързани публикации

Коментарите са изключени за Бранд журналистика и социални медии
Бързо и лесно открийте съдържанието, което търсите в нашия уеб сайт, като напишете ключовата дума, за която желаете да получите информация, в полето „Търсене“.

Социални медии

В случай че желаете, можете да ни последвате в любимите ни социални медии Facebook, Youtube, Linkedin, Twitter и Pinterest, както и да добавите RSS емисии за нашето авторско съдържание.

Нови статии

Попълнете имейл адреса си и натиснете бутона „Искам“, за да получите най-новите ни статии на теми, свързани с онлайн маркетинг и реклама. Абонирането за нашия блог е безплатно.

Back to Top