Видео журналистика – представяне на брандове чрез мултимедия

Видео журналистика – представяне на брандове чрез мултимедия

Коментарите са изключени за Видео журналистика – представяне на брандове чрез мултимедия

Видео журналистика

Видео журналистиката (на англ. Video Journalism) е начин за представяне на новини и истории чрез мултимедия, изразяваща се в съчетаване на звук и движеща се картина. С тази новинарска техника различните организации могат не само да разкажат, но и да покажат интересни моменти, казуси, събития и информация за своята дейност, за предлаганите от тях продукти/услуги, както и за бранша, в който оперират, използвайки комбинация от аудио и визуално съдържание. В този контекст може да бъде разглеждана като разновидност на бранд журналистиката.

За кои организации е удачно комуникационно решение

Видео журналистиката е за смелите организации, които имат какво да разкажат и покажат на своята целева аудитория. Тя е за тези, които не се страхуват да експериментират с нещо ново и различно от традиционната реклама. За брандове, които желаят да представят интересна и полезна информация за своя бизнес и за индустриите, в които извършват дейност. Това са компании, които зачитат мнението на потребителите и са готови да общуват с тях. Фирми, желаещи да изградят, развият и поддържат своя корпоративен имидж и репутация в онлайн пространството и извън него.

Защо мултимедийната журналистика е важна за бизнеса

Мултимедийната журналистика разкрива много възможности за различните по вид и дейност организации да представят своята дейност по интересен и информативен за потребителите начин.

Доказано е, че съчетаването на визуално и аудио съдържание оказва силно въздействие върху потребителите, привлича и задържа тяхното внимание, улеснявайки ги да възприемат по-бързо и лесно комуникационните послания.

Кога организациите имат нужда от аудио-визуално съдържание

Организациите имат нужда от аудио-визуално съдържание винаги, когато имат какво да кажат и представят на своята целева аудитория.

Тук не става дума за еднократен ангажимент – създаване на един всеобхватен клип, натъпкан с различни послания и много информация, а за целенасочена дейност, характеризираща се с постоянство и последователност. Идеята е регулярно да се заснемат тематични видеа за определени истории (един клип – една тема, история).

Как да използваме журналистиката за видео представяне на брандове и индустрии

Видео журналистите (на англ. video journalists – VJs) разполагат с богат арсенал от средства за представяне на истории и новини за брандове и индустрии. Част от тях са: създаване и поддържане на брандирани новинарски канали в Ютюб, заснемане на репортажи, интервюта, прессъобщения, браншови събития, изложения, семинари, продуктови презентации, демонстрации, дегустации, уеб видеа, даващи отговори на потребителски запитвания, клипове със служители, партньори, клиенти, игри в социалните медии (Facebook, Google+, Pinterest, Youtube) и други.

Заснемане на интервюта

Този новинарски жанр е експресивен, обвързващ аудио-визуален метод за извличане и представяне на информация от първа ръка. По своята същност представлява заснет разговор между интервюиращ и интервюиран. Използва се за придаване на човешки облик на организациите. Повече информация за видео интервютата можете да намерите тук.

Снимане и монтаж на репортажи

Видео репортажите са вид журналистически способ за събиране, анализ, интерпретиране и предаване на новини и истории под формата на видеа за интересни, любопитни и актуални събития, теми, тенденции и явления.

Създаване и поддържане на Youtube канал

Социалната медия Youtube дава възможност за създаване на канали, чрез които организациите могат да разпространят техните новини и истории. Няколко съвета за създаването на успешни клипове в Ютюб можете да намерите в тази статия.

Видео прессъобщения – нюзрилийзи, пресрилийзи, комюникета

Видео прессъобщенията, наричани още мултимедийни пресрилийзи (на англ. multimedia press releases) и нюзрилийзи (news releases), представляват съобщения до медиите под формата на аудио и визуално съдържание. Те се изпращат до външни медии, блогъри, новинари или директно до потребителите с цел по-добро представяне и придобиване на по-голяма публичност на организациите.

Тези мултимедийни комюникета се създават от журналисти, контент маркетинг и PR специалисти, притежаващи богат опит, комуникационни умения, креативност и много контакти.

Презентации на продукти/услуги, корпоративни събития и браншови семинари

Заснемането на продуктови презентации, демонстрации, дегустации, корпоративни събития и браншови семинари е инвестиция с добавена стойност както за организациите, така и за потребителите. Идеята е да се създадат добре информирани потребители, които да са наясно, какво, защо, кога, как и от кого да купуват продуктите, удовлетворяващи техните потребности в най-пълна степен.

Игри с потребителите в социалните медии под формата на клипове

Представянето на брандирана информация чрез видеа, в комбинация с игри с потребителите във Facebook и останалите социални медии, е креативен, ненатрапчив и стимулиращ начин за активизиране и обвързване на почитателите на бранда. Публикация по темата за игрите във Фейсбук под формата на видео клипове.

Изработка на уеб видеа за фирмения сайт

Уеб видеата, поставени във фирмения сайт, представящи дейността и служителите на компанията, дават възможност на потребителите за бързо, удобно и лесно аудио-визуално усвояване на информация за организацията и предлаганите от нея услуги и/или продукти.

Отговори на потребителски въпроси във форумите и социалните мрежи

Форумите и социалните мрежи са местата в онлайн пространството, където потребителите изказват мнения и задават своите въпроси относно даден продукт или услуга. Представете си, че сте клиент, който има проблем с даден продукт и имате нужда от информация как да се справите с него. Колко специално бихте се почувствали, ако висш ръководен представител на фирмата производител на въпросния продукт, Ви даде решение на проблема в клип, в който се обръща лично към Вас с обяснение и извинение.

Заснемане на клипове с клиенти, използващи продукти в своето всекидневие

Pinterest и Facebook са доста подходящи социални медии за публикуване на този тип видеа. Идеята е да се подсигурят всички необходими условия за почитателите, да покажат своята лоялност и привързаност към бранда и предлагани от него продукти.

В заключение може да се каже, че видео журналистиката разкрива много възможности пред специалистите по маркетингови комуникации, връзки с обществеността – ПР, управление на фирмена репутация, имиджмейкъри, журналисти, уеб оптимизатори и промоутъри.

Всъщност ограниченията за използването на този вид новинарска техника за маркетингови цели могат да бъдат поставени, само и единствено, от лимитираното човешко въображение. От нейния потенциал могат да се възползват всички организации, без значение на техния размер и дейност.

В случай че статията Ви е допаднала, можете да я споделите в използваните от Вас социални медии.

Ако желаете, можете да се абонирате и за нашия блог, където сравнително редовно публикуваме материали на теми, свързани с бранд журналистика, видео маркетинг и социални медии.

За автора:

Казвам се Иван Иванов и съм основател на онлайн маркетинг агенция OnliSeO. Имам висше образование в областта на маркетинга и трудов стаж в сферата на дигиталните комуникации и интернет рекламата. Харесвам си работата. Много от интересите и хобитата ми са свързани с нея. Пиша статии и снимам видеа на теми, свързани с бранд журналистика, видео маркетинг, управление на онлайн репутация, маркетинг чрез социални медии, копирайтинг, уеб оптимизация и изработка на уеб сайтове.

Свързани публикации

Коментарите са изключени за Видео журналистика – представяне на брандове чрез мултимедия
Бързо и лесно открийте съдържанието, което търсите в нашия уеб сайт, като напишете ключовата дума, за която желаете да получите информация, в полето „Търсене“.

Социални медии

В случай че желаете, можете да ни последвате в любимите ни социални медии Facebook, Youtube, Linkedin, Twitter и Pinterest, както и да добавите RSS емисии за нашето авторско съдържание.

Нови статии

Попълнете имейл адреса си и натиснете бутона „Искам“, за да получите най-новите ни статии на теми, свързани с онлайн маркетинг и реклама. Абонирането за нашия блог е безплатно.

Back to Top