Как се прави игра във Facebook под формата на видео клип

Как се прави игра във Facebook под формата на видео клип

Коментарите са изключени за Как се прави игра във Facebook под формата на видео клип

видео клип като игра във Facebook

Правилното и креативно използване на видео клипове, като начин и средство за провеждане на игри с потребителите във Facebook, е способ и предпоставка за осъществяването на успешна маркетингова кампания в тази социална мрежа. Ето защо находчивите и предприемчиви бизнес организации отделят все повече средства за внедряване и използване на този вид визуално съдържание за постигане на своите цели, свързани с маркетинга в социалните медии.

Видео и Facebook – една добра комбинация

Инструментите на маркетинга чрез социални медии са много и най-разнообразни (за повече информация можете да посетите нашата страница). Правилното им използване е в пряка зависимост от целевата аудитория, общата комуникационна стратегия на бизнес организацията, спецификата на самата мрежа, както и особеностите на всеки един от нейните членове.

Ако приемем факта, че Facebook е най-популярната социална медия в световен мащаб, то използването й е силно препоръчително за всяка фирма, която желае да популяризира дейността си в дигиталното пространството.

Успешното представяне на бизнес организациите в тази социалната мрежа изисква стратегия за създаване и разпространение на адекватен, качествен и най-вече обвързващ контент, който, от своя страна, да стимулира активността на целевите потребители.

Комбинацията между използването на видеото, като вид съдържание, предлагащо пълна мултимедия (звук, картина, движение и реч), със социалната мрежа Facebook, като комуникационен канал, дава отговор на въпроса: как се правят успешни рекламни кампании в социалните медии.

Основната идея е да се „напипа пулса“ на аудиторията, да бъде спечелена за каузата, за да може да послужи като „проводник“ на посланията на рекламодателя. Това става с предоставянето на определена добавена стойност. Тази добавена стойност обикновено е забавление, развлечение, предизвикателство, което достига до потребителите под формата на игра.

Интелигентен, надежден, достоверен и креативен начин за провеждане на игри в социалните мрежи, е посредством използването на видео клипове.

Прочетете публикацията до край, за да се запознаете както с ползите, които можете да извлечете от този вид игри, така и с няколко идеи и начини за тяхното провеждане.

Ползите от видео съдържанието, използвано като игра в социалните мрежи

Facebook е платформа, която възнаграждава всяка фирма за усилията и средствата, вложени в правилно, креативно и позволено провеждане на различни инициативи и игри, насочени към потребителите. Част от ползите, които можете да извлечете, ако правилно използвате този вид визуално съдържание под формата на игра, в която Вашите текущи и потенциални почитатели/фенове могат да вземат участие, са:

Промотиране и популяризиране на Вашия бранд в социалните медии

Игрите в социалните мрежи е желателно да бъдат използвани, като част от интегрирана кампания, за увеличаване на популярността на марката сред потребителите.

Едно от основните предназначения на игрите в социалните медии се изразява в информирането на аудиторията за предлаганите продукти или услуги от дадена бизнес организация. Колкото повече бизнес организациите информират потребителите за своите продукти, толкова по-вероятно е потребителите да започнат да им се доверяват. Доверието превръща потребителите в лоялни клиенти.

Увеличаване на фен базата на фирмената Ви страница

Високият процент на потребителите, които са станали фенове/почитатели на дадена марка в резултат на правилно проведени и добре замислени игри, обяснява защо мнозинството от потребителите предпочитат да участват в подобен тип инициативи.

Активизиране на феновете

Броят на феновете има голямо значение, но той би бил безсмислен, ако същите тези фенове фигурират само като бройка. С други думи казано, за маркетинговите специалисти активността на феновете е по-важна от техния брой.

Използването на игри с потребителите в социалните мрежи е мощен инструмент за активизирането на Вашата фен база. В комбинация с видео съдържанието те са в състояние да провокират и да привлекат вниманието и интереса както на текущите, така и на бъдещите почитатели на фирмата Ви в социалната мрежа.

Изграждане на взаимоотношения с потребителите и спечелване на тяхното доверие

Активната комуникация с потребителите би довела до изграждането на взаимоотношения с тях, както и до спечелване на тяхното доверие. Наличието на здрава връзка между марката и потребителите е предпоставка за повишаване на потребителската лоялност.

Повишаване на потребителската лоялност

Предоставянето на възможности потребителите да взаимодействат с Вашия бранд, допитването да тяхното мнение и личния подход, който можете да демонстрирате към тях, ще спомогнат за повишаването на потребителската лоялност.

Извличане на полезна информация от потребителите

Тук ползата, която маркетинговите специалисти могат да извлекат от обратната връзка, предоставена им от потребителите, се изразява във възможността за придобиване на знание относно потребителските предпочитания. Тази информация би им позволила да създават продукти, които биха се харесали на потребителите в най-пълна степен.

Вирусен ефект – вторично популяризиране

След като феновете на Вашата страница се включат в играта, която сте организирали и провели в социалната мрежа, в нея ще могат да участват и приятелите на Вашите фенове.

Това явление е известно в маркетинга като вирусен ефект (повече информация има тук) и се характеризира с доброволно участие на потребителите в разпространение на брандирана информация и популяризиране на инициативи сред своите кръгове на влияние (родни, приятели, колеги, близки хора).

Този вирусен ефект може да доведе до вторично популяризиране на организираната от Вас игра в социалната мрежа, както и на Вашия бранд.

Стимулиране на продажбите

Всяка креативна, добре замислена и проведена маркетингова инициатива следва да води до стимулиране и увеличаване на продажбите на предлаганите от Вас продукти/услуги.

Добра измеримост на резултатите

Тази социална мрежа предлага добра измеримост на резултатите от проведените маркетингови и рекламни дейности. Инструментът Facebook Insights предоставя подробни статистики, чрез които да измерите ефекта от проведената кампания. Като алтернативен вариант, можете да направите сравнение на постигнатите резултати преди и след провеждането на играта.

Как да използваме видеото за игри във Facebook

Най-голямата социална мрежа в света предлага много възможности за провеждането различни инициативи и игри с потребителите.

Интервю с ръководен представител или обикновен служител

Един от креативните и ефективни начини да създадете игра с потребителите е, като заснемете клип, в който ръководен представител или обикновен служител на Вашата бизнес организация представя себе си и компанията, за която работи, след което се обръща към потребителите в социалната мрежа, благодари им, че симпатизират на бранда, и ги приканва да се включат в играта.

Условието за участие във въпросната игра може да се изразява в насърчаване на потребителите да посочат, като коментар, под видеото, защо са фенове на марката, кои са любимите им продукти/услуги или какъвто и да било друг въпрос, свързан с мнението на потребителите за бранда. Обявява се и каква ще бъде наградата за победителя, както и крайния срок за участие в играта. Победител става фенът с най-добър и оригинален коментар-отговор. Можете да видите пример за подобна кампания тук.

Като допълнение и естествено продължение на тази онлайн маркетингова инициатива, можете да направите интервю с победителя, който развълнуван от наградата и най-вече от оказаното внимание и интерес към него, ще има възможност да каже няколко добри думи за своя любим бранд.

Споделете Вашите реклами и събирайте мнения за тях

Публикувайте Вашите рекламни, информационни и имиджови клипове, след което попитайте потребителите кои от тях им допадат най-много и защо. Ако разполагате само с един клип, можете да попитате феновете си какво очакват да видят във Вашите следващи видеа, и дори можете да се обърнете към тях за свежи идеи и препоръки. Създайте условия за дискусия, а Вашите фенове ще оценят желанието Ви да се допитате до тяхното мнение.

Клипове, създадени от Вашите фенове

Можете да инициирате игра с Вашите фенове като ги призовете да изпращат заснети и монтирани от тях клипове на теми, свързани с това как продуктите и услугите Ви присъстват във всекидневието на почитателите на Вашия бранд.

Това бяха част от нашите идеи за използването на видео съдържание под формата на игра във Facebook.

Ако желаете да се възползвате от тях, можете да ни пишете, за да Ви помогнем със заснемането и монтажа на видео клиповете.

Надяваме се, че публикацията Ви е харесала, ако е така, имате възможност да ни се отблагодарите, като харесате и споделите статията в различните социални медии.

В случай че все още не сте го направили, можете да харесате нашата страница във Facebook, където редовно публикуваме интересни статии и материали за онлайн маркетинг и реклама.

За автора:

Казвам се Иван Иванов и съм основател на онлайн маркетинг агенция OnliSeO. Имам висше образование в областта на маркетинга и трудов стаж в сферата на дигиталните комуникации и интернет рекламата. Харесвам си работата. Много от интересите и хобитата ми са свързани с нея. Пиша статии и снимам видеа на теми, свързани с бранд журналистика, видео маркетинг, управление на онлайн репутация, маркетинг чрез социални медии, копирайтинг, уеб оптимизация и изработка на уеб сайтове.

Свързани публикации

Коментарите са изключени за Как се прави игра във Facebook под формата на видео клип
Бързо и лесно открийте съдържанието, което търсите в нашия уеб сайт, като напишете ключовата дума, за която желаете да получите информация, в полето „Търсене“.

Социални медии

В случай че желаете, можете да ни последвате в любимите ни социални медии Facebook, Youtube, Linkedin, Twitter и Pinterest, както и да добавите RSS емисии за нашето авторско съдържание.

Нови статии

Попълнете имейл адреса си и натиснете бутона „Искам“, за да получите най-новите ни статии на теми, свързани с онлайн маркетинг и реклама. Абонирането за нашия блог е безплатно.

Back to Top