Вирусен маркетинг

Вирусен маркетинг

7 коментара за Вирусен маркетинг

Как да подтикнем потребителите да споделят доброволно рекламни съобщения и послания помежду си

Вирусен маркетинг

Вирусният маркетинг (на англ. Viral Marketing) е промоционална техника, при която потребителите биват подтиквани, поощрявани и стимулирани да споделят помежду си рекламни послания и съобщения.

С появата на социалните медии специалистите по маркетингови комуникации се сдобиха с удобна платформа за неговата употреба и развитие. Разбира се, вирусният маркетинг не се ограничава до пределите на интернет, тъй като той има своето приложение и извън уеб пространтсвото.

Какво е нужно за успеха на една вирусна кампания

За провеждането на успешна вирусна кампания е необходимо:

 • дефиниране на конкретни и измерими цели – например, дали ще се промотира и популяризира нов продукт/услуга/кауза, или ще се стимулират продажбите на вече въведен продукт на пазара;
 • определяне на целевата аудитория – таргетираните потребители, към които ще бъде насочена кампанията;
 • фиксиране на времева рамка – кога и за какъв период от време ще се проведе маркетинговата активност;
 • бюджет – в повечето случаи е необходим финансов ресурс;
 • атрактивно, пленяващо, вдъхновяващо и подтикващо потребителите към действие послание;
 • избор на вид съдържаниевирусно видео, аудио, текст, снимки;
 • подбор на подходящи комуникационни канали и маркетингови инструменти социални медии, снимки, текстово и видео съдържание;
 • осъществяване на контакт с влиятелни представители на целевата ни аудитория, а също така и с обикновени потребители, които желаят да се включат във вирусната кампания – да разпространяват маркетингови послания и съобщения сред своите кръгове на влияние.
 • анализ на постигнатите резултати.

Вирусно уравнение

Идеята на вирусния маркетинг е да подтикне потребителите да изпращат маркетингови съобщения помежду си. Като негови основни преимущества могат да се посочат ниските разходи, доброволният принцип и ефективното таргетиране на потребителите. Този тип техника е не просто ефикасен, но и изключително ефективен инструмент на промоционалния микс, използван и предпочитан от все повече маркетингови експерти.

Но как се случват нещата в действителност? Как и колко нови потребители може да „зарази“ и привлече за каузата потребител, който се включи във вирусна кампания. Отговори на тези въпроси може да даде вирусното уравнение (на англ. Viral Equation). То гласи, че броят на новите потребители, които един „стар“ потребител може да привлече, зависи от броя на поканите за включване в кампанията (N), изпратени от потребителя, и процентното отношение на решилите да се включат в кампанията (Cr).

Вирусен индекс (V) = N * Cr ≥ 1

Вирусният индекс показва относителния размер на новата група потребители, включени във вирусната кампания, в сравнение с предишния период. Например, когато V = 1,1, всяка нова група потребители е с 1,1 пъти по-голяма от размера на предишната група. Когато V < 1,0 – всяка нова група потребители е по-малка от предишната, а броят на следващата нова група потребители ще е нула. Всъщност „V“ е измислена стойност (магическо число), а V=1  е измислен праг (магически праг). В контекста на онлайн маркетинга, вирусното уравнение може да бъде приложено чрез регулярно набиране на информация от информационната система (CRM) на компанията.

Да предположим, че почитател на дадена марка изпрати на 5 свои приятели покани да се включат във вирусната кампания (N=5). Да предположим също така, че шансът всеки един от получателите на покана реално да се включи в кампанията е 50% (CR=0,5). В този случай V = 5 * 0,5 = 2,5. Ако вирусната кампания стартира с 10 човека, тогава размера на групите потребители, включили се в кампанията ще бъде, както следва:

 1. Първа група – 10 нови участници, които изпращат 50 покани за нови участници
 2. Втора група – 25 нови участници, които изпращат 125 покани за нови участници
 3. Трета група – 63 нови участници, които изпращат 315 покани за нови участници

Това вирусно уравнение е много просто. То не обяснява по-детайлните ефекти като клъстаризация или възможност за появата на времеви лаг при изпращането на вирусното съобщение. Но дори и с тази проста формула е възможно да се предвиди броят на новите потребители, които са се регистрирали в резултат на препратени съобщение от настоящи потребители.

За да видите на практика как работи една вирусна кампания, можете да си направите експеримент, като препратите тази публикация на 10 Ваши приятели, които от своя страна също да я изпратят на 10 техни приятели.

Видео за вирусен маркетинг

За автора:

Казвам се Иван Иванов и съм основател на онлайн маркетинг агенция OnliSeO. Имам висше образование в областта на маркетинга и трудов стаж в сферата на дигиталните комуникации и интернет рекламата. Харесвам си работата. Много от интересите и хобитата ми са свързани с нея. Пиша статии и снимам видеа на теми, свързани с бранд журналистика, видео маркетинг, управление на онлайн репутация, маркетинг чрез социални медии, копирайтинг, уеб оптимизация и изработка на уеб сайтове.

7 коментара за Вирусен маркетинг
Бързо и лесно открийте съдържанието, което търсите в нашия уеб сайт, като напишете ключовата дума, за която желаете да получите информация, в полето „Търсене“.

Социални медии

В случай че желаете, можете да ни последвате в любимите ни социални медии Facebook, Youtube, Linkedin, Twitter и Pinterest, както и да добавите RSS емисии за нашето авторско съдържание.

Нови статии

Попълнете имейл адреса си и натиснете бутона „Искам“, за да получите най-новите ни статии на теми, свързани с онлайн маркетинг и реклама. Абонирането за нашия блог е безплатно.

Back to Top