6 съвета за успешен видео клип в YouTube

6 съвета за успешен видео клип в YouTube

4 коментара за 6 съвета за успешен видео клип в YouTube

YouTubeЕдна от най-използваните и харесвани социални медии в световен мащаб е сайтът за видео споделяне YouTube. Причината за това е, че хората изпитват все по-голяма нужда да търсят и споделят информация, която е интересна, увлекателна и е поднесена по оригинален и забавен начин. Освен текст и снимки, потребителите започнаха все по-масово да използват видео материали. Благодарение на социалните медии, разпространението на този тип визуално съдържание стана по-лесно и достъпно от всякога.

Един 2-3 минутен видео клип има потенциал да достигне и „обвърже“ потребителя с Вашия бранд, превръщайки го в лоялен клиент. Именно поради тази причина компаниите, уважаващи своите клиенти, следва да обърнат по-голямо внимание на употребата на визуалното съдържание за промотиране на своя бизнес в интернет.

Видеото в комбинация с бранд журналистика (повече информация има тук) може да бъде полезно за подобряване на имиджа на една компания, за нейното промотиране и, разбира се, за изграждане на добри отношения между нея (компанията) и нейните потребители.

Изграждайте отношения  с потребителите

Потребителите имат нужда да знаят на кого могат да се доверят и дали Вашите продукти/услуги могат да им бъдат полезни. Спечелете доверието и уважението им, като представите себе се и това, което предлагате, по интересен и завладяващ аудиторията начин, използвайки визуално съдържание.

Бъдете себе си, и не се опитвайте да продавате на всяка цена, натяквайки, че сте най-големите, най-добрите, с най-качествените стоки. Разкажете за себе си и за Вашите продукти/услуги. Свържете се с потребителите, прилагайки личен подход към тях. Рано или късно, това ще бъде оценено, а продажбите ще дойдат от само себе си.

Бъдете истински, бъдете себе си

Когато промотирате бизнеса си, бъдете такива, каквито сте в действителност. Не се опитвайте да копирате някой друг. Чрез клиповете, разпространени в социалните медии, можете да покажете себе си и продуктите/услугите, които предлагате, както и да разкажете с какво сте по-различни от всички останали на пазара (диференциация). По този начин  потребителите ще разпознават Вашия бранд от конкуренцията.

Използвайте статистика- YouTube Insight

Тази социална медия Ви предоставя възможност, във всеки един момент, да проверите ангажираността на аудиторията, като следите: колко зрители са видели клипа; колко от тях са го харесали; колко не са го харесали; какви са коментарите; колко са споделянията; „добавянията в любими“; премахнати от любими и броя на абонатите.

Разполагате с ценна демографска информация като пол, възраст и местоположение на най-активните зрители. Имате достъп и до показателите за ефективност като брой показвания на клипа (за определен период от време), прогнозирано време на гледане в минути, брой на абонати за даден период от време. Можете да проследите тренда на показванията, както и да проверите от къде са дошли зрителите.

След като анализирате статистическата информация, ще можете да установите представителите на кои демографски групи гледат и харесват видеото Ви; откъде идват и каква е тяхната ангажираност към него.

Не усложнявайте нещата- бъдете кратки, но ясни

Много компании имат голямо желание да споделят, колкото се може повече информация в един видео клип. Резултатът – много фактология, скучен клип, загуба на интерес, размиване на посланието и не разбирането му от страна на потребителите. 

Решението на този проблем е да направите няколко различни клипа, в които поотделно да представите различните теми и послания, които желаете да достигнат до аудиторията.

Подберете най-важното съдържание и помислете как да го представите на потребителите по разбираем и интересен за тях начин. Вземете в предвид факта, че никой не обича да гледа дълги клипове (особено с рекламно съдържание), за това бъдете кратки, ясни и се придържайте към темата.

Статистиките сочат, че най- гледаните клипове са с продължителност от 2 до 6 минути.

Опознайте аудиторията си

За да знаете какво и как да представите във видеото си, трябва да познавате целвата си аудитория. Един от основните въпроси следва да бъде: дали Вашата таргет група използва Youtube. В днешно време отговорът на този въпрос, в повечето случаи, е положителен. Давайки на аудиторията това, от което се интересува, по канала, който използва, е гаранция за висока ефективност на маркетинговата инициатива.

Бъдете забавни, интересни и оригинални

Статистиките сочат, че хората обичат да споделят в социалните мрежи съдържание, което е забано, вдъхновяващо и/или провокативно. Истината е, че стандартните и скучни рекламни клипове, които заствавят потребителите да купават, трудно ще предизвикат „вирусния ефект„, който желаете да постигнете.

Не забравяйте, че никой не го е грижа за Вашите продукти и за маркетинга, чрез който се опитвате да ги продадете на пазара. Създайте забавно, емоционално, обвързващо съдържание, което хората ще споделят със своите колеги и приятели. Намерете успешния баланс, който освен забавление за потребителите, ще увеличи популярността на продуктите/услугите Ви, а от там и техните продажби.

В заключение може да се каже, че видеото в комбинация с YouTube и бранд журналистика може да направи Вашия бизнес успешен и популярен, а Вашите клиенти доволни и лоялни. Е, какво решихте, ще снимаме ли видео клип за Вашия бранд?

За автора:

Казвам се Иван Иванов и съм основател на онлайн маркетинг агенция OnliSeO. Имам висше образование в областта на маркетинга и трудов стаж в сферата на дигиталните комуникации и интернет рекламата. Харесвам си работата. Много от интересите и хобитата ми са свързани с нея. Пиша статии и снимам видеа на теми, свързани с бранд журналистика, видео маркетинг, управление на онлайн репутация, маркетинг чрез социални медии, копирайтинг, уеб оптимизация и изработка на уеб сайтове.

Свързани публикации

4 коментара за 6 съвета за успешен видео клип в YouTube
Бързо и лесно открийте съдържанието, което търсите в нашия уеб сайт, като напишете ключовата дума, за която желаете да получите информация, в полето „Търсене“.

Социални медии

В случай че желаете, можете да ни последвате в любимите ни социални медии Facebook, Youtube, Linkedin, Twitter и Pinterest, както и да добавите RSS емисии за нашето авторско съдържание.

Нови статии

Попълнете имейл адреса си и натиснете бутона „Искам“, за да получите най-новите ни статии на теми, свързани с онлайн маркетинг и реклама. Абонирането за нашия блог е безплатно.

Back to Top