Как да измерим ефикасността и ефективността на видео маркетинга

Как да измерим ефикасността и ефективността на видео маркетинга

Коментарите са изключени за Как да измерим ефикасността и ефективността на видео маркетинга

Ефективност на видео маркетинга

Видео маркетингът е ефективна и ефикасна промоционална техника. Известно е, че успехът на една кампания зависи от начина на нейното провеждане, от целите, които сте си поставили, както и от вложените средства за нейното реализиране.

В тази публикация ще представим 4 основни цели, които можете да постигнете, ако правилно използвате прийомите на маркетинга чрез видео съдържание. Ще Ви предложим и няколко начина за измерване на ефикасността и ефективността на тази техника за промотиране.

Ползи и измеримост на резултатите

Част от ползите, които можете да извлечете от видеата, са: стимулиране на продажбите, нарастване на броя на потенциалните Ви клиенти, популяризиране на бранда и обвързване на потребителите с Вашата марка.

Стимулиране на продажби

Доста често в икономическата теория продажбите се смятат за един от най – важните критерии за успеха на една организация. Ето защо е важно да се измери и анализира какво влияние оказва използването на този вид визуално съдържание за стимулирането на продажбите.

Да предположим, че цената за заснемането и монтирането на един видео клип (4K) е 500 лева. Нека предположим, също така че, клипът получи 10000 гледания. При това положение цената на едно гледане е пет стотинки (500/10000= 0.05).

Ако приемем, че 5 % от потребителите, видели видеото, проявяват интерес към продуктите и услугите, които сте промотирали чрез него, то това означава, че цената за привличане на един заинтересован потребител е един лев (0.05 х 10000= 500; 500/500=1).

Обикновено около 70 % от тези потребители са по – скоро любопитни и нямат намерение в действителност да купят предлаганите от Вас продукти и услуги. При това положение цената за един потенциален клиент, който има намерение да купи от Вас е 3,33 лева (0,70 х 500= 350; 500-350= 150; 500/150= 3,33).

Да приемем, че средно 10 % от потенциалните клиенти, се превръщат в реални клиенти (разбира се, този процент би могъл да бъде и по-висок). Това означава, че всяка продажба, която сте направили в резултат на клипа, Ви струва 33.33лв (0,10х150=15; 500/15=33,33).

Ако цената на всеки продукт или услуга, които предлагате, се равнява на 150 лева, ще имате възвращаемост на инвестицията (ROI) в размер на 35% (15х 150=2250; (2250-500)/500= 3,5 х 100= 35%). Сами можете да прецените, че възвращаемостта на инвестицията е висока. Това, разбира се, са примерни стойности, които сме използвали, за да представим метода за измерване на ефикасността на видео маркетинга.

Генериране на потенциални клиенти

Има няколко начина, чрез които да измерите влиянието, което оказва този вид визуален контент, за привличане на нови потенциални клиенти. Можете да проследите колко потенциални клиенти сте придобили в резултат на използване на видеа и да сравните техния брой с броя, придобит в следствие от употребата на другите маркетингови форми.

Сравнението на различните комуникационни техники е силно препоръчително. В крайна сметка е важно да знаете дали и с колко дадена промоционална инициатива е по – ефективна от останалите, за да можете да вземете правилното решение, когато избирате къде да похарчите парите си за реклама.

Обвързване на потребителите с бранда

Има три основни начина, чрез които да измерите ангажираността и обвързаността на аудиторията към Вашия бранд и предлаганите от Вас продукти и услуги.

1. Първият начин се изразява в анализиране на общия брой гледания и средната продължителност на всяко едно гледане. Ако времетраенето на клипа Ви е една минута, гледан е от десет човека, и имате 10 минути средна продължителност на гледаемост, то това значи, че потребителите са изгледали целия клип. По този начин ще добиете представа доколко аудиторията е ангажирана с Вашия визуален контент.

2. Вторият начин е да сравните колко споменавания има Вашия бранд (продукти или услуги) преди и след пускането на видеата в медийното пространство. Какъв е общият брой на новите споменавания? С какъв процент са нараснали? Колко харесвания, споделяния, туита и ритуита, пина, +1 е получил в социалните медии, като: Google+, Facebook, Twitter, Youtube, Linkedin, Pinterest. Колко пъти е споменат бранда в пресата? Получила ли се е дискусия, свързана с Вашия бранд и предлаганите от Вас продукти и услуги?

3. Обърнете внимание на коментарите в различните дистрибуционни канали. Обратната връзка е изключително важна и полезна, защото чрез нея имате директен достъп до мненията на потребителите.

Популяризиране и промотиране на брандове

Четири са основните метрики, които могат да Ви помогнат с измерването на тази маркетингова величина:

1. Потребители, видели клипа

Тази метрика показва колко потребители са изгледали Вашите видеа. Това е важна индикация за обхвата на кампанията Ви.

 2. Брой на споделянията

Броят на споделянията е важен индикатор за популяризирането на Вашия бранд. Разбира се, освен количеството на споделянията, значение има и кой споделя Вашето визуално съдържание. Представете си, че 30 потребителя споделят Вашите видеа, но тези тридесет потребителя имат няколкостотин или хиляди приятели и последователи в различните социалните медии.

3. Споменавания за бранда

Основната цел е да се измери броят на споменаванията на Вашия бранд, продукт или услуга в различните комуникационни канали в онлайн пространството, като: блогове, социални мрежи, микроблогове, форуми и други. За тази цел ще Ви е необходим специален инструмент, чрез който да осъществявате мониторинг и анализ на споменаванията. Инвестицията в такъв инструмент е оправдана, имайки предвид целта Ви – прецизно измерване на резултатите.

4. Степен на запомняне на бранда

Степента на запомняне на бранда е класическа техника за измерване на ефекта от маркетинговите комуникации. Чрез нея можете да определите броя на потребителите, които са се запознати с Вашия бранд, преди и след провеждането на промоционалната кампания.

Измерването на резултатите от използването на висококачествен визуален контент би ви позволило да създадете по – ефективни промоционални кампании, чрез които успешно да представите Вашия бранд, както и предлаганите от Вас продукти и услуги.

Видео маркетингова стратегия 

Нашата препоръка е да създадете цялостна стратегия за използване на видео съдържание, която да обхваща времеви период от поне една година. В нея можете да зададете четири основни кампании, които да реализирате, чрез създаването и разпространението на поне един клип всеки месец.

Предложението ни е Вашите кампании да бъдат разпределени на четири тримесечни цикъла. Например, можете да планирате заснемането на три клипа, чиято цел е популяризиране на Вашия бранд – първа кампания. Всеки месец можете да публикувате по един клип и така в продължение на трите месеца от първия цикъл. Този етап се препоръчва при лансирането на нов продукт, предстоящо събитие или при промотиране и налагане на нов бранд на пазара.

Следващите три видеа, предназначени за следващите 3 месеца, могат да са насочени към придобиване на контактна информация за Вашите потенциални клиенти втора кампания. Например, можете да направите клипове, чрез които да призовете зрителите да се абонират за Вашия блог или пък да Ви последват в различните социални мрежи, където публикувате кодове, осигуряващи отстъпка при покупка на Ваши продукти или услуги.

За третото тримесечие можете да заснемете нови три видеа, които да Ви помогнат да обвържите аудиторията с Вашия бранд – третата кампания . Например, можете да направите игра с потребителите във Фейсбук.

След като сте анализирали резултатите от първите три кампании, вече ще разполагате с достатъчно информация какво се харесва от Вашата целева аудитория. Това ще Ви помогне да създадете таргетирани видеа, чиято цел ще бъде стимулиране на продажбитечетвърта кампания. Ще разполагате с потенциални клиенти, които са запознати с Вашия бранд, обвързани са с него и са готови да закупят от предлаганите от Вас продукти и услуги.

След приключването на четирите кампании, измерете и анализирайте постигнатите резултати, за да определите тяхната ефективност и ефикасност.

В случай че имате нужда от професионална агенция за видео маркетинг, която да Ви предложи идеи, както и високо качествено заснемане и монтаж на видео клипове 4K, можете да ни пишете тук.

Благодарим Ви, че прочетохте нашата публикация! Ако считате написаното за полезно, можете да ни възнаградите, като споделите статията чрез профилите си в различните социални медии. Благодарим за подкрепата! Можете да се абонирате безплатно за нашия блог, където редовно публикуваме полезно и уникално съдържание на теми, свързани с ролята на видеата за развитието на дигиталния маркетинг и реклама.

 

За автора:

Казвам се Иван Иванов и съм основател на онлайн маркетинг агенция OnliSeO. Имам висше образование в областта на маркетинга и трудов стаж в сферата на дигиталните комуникации и интернет рекламата. Харесвам си работата. Много от интересите и хобитата ми са свързани с нея. Пиша статии и снимам видеа на теми, свързани с бранд журналистика, видео маркетинг, управление на онлайн репутация, маркетинг чрез социални медии, копирайтинг, уеб оптимизация и изработка на уеб сайтове.

Свързани публикации

Коментарите са изключени за Как да измерим ефикасността и ефективността на видео маркетинга
Бързо и лесно открийте съдържанието, което търсите в нашия уеб сайт, като напишете ключовата дума, за която желаете да получите информация, в полето „Търсене“.

Социални медии

В случай че желаете, можете да ни последвате в любимите ни социални медии Facebook, Youtube, Linkedin, Twitter и Pinterest, както и да добавите RSS емисии за нашето авторско съдържание.

Нови статии

Попълнете имейл адреса си и натиснете бутона „Искам“, за да получите най-новите ни статии на теми, свързани с онлайн маркетинг и реклама. Абонирането за нашия блог е безплатно.

Back to Top