Как да оптимизираме видео съдържание – Video SEO

Как да оптимизираме видео съдържание – Video SEO

Коментарите са изключени за Как да оптимизираме видео съдържание – Video SEO

Видео SEO

Видео съдържанието се утвърждава, като все по-значим фактор в сферата на онлайн маркетинга, особено след многото промени, които настъпиха в света на SEO. Това е така, защото за оптимизирането на уеб сайтове в дългосрочен план вече не е достатъчно набавянето на голямо количество входящи линкове, а е необходимо да се обърне по-задълбочено внимание на създаването на качествено съдържание, което да увеличи социалните сигнали, генерирани от интернет потребителите.

В защита на това твърдение са и статистиките, които сочат, че 17% от интернет потребителите прекарват по-малко от 4 секунди на даден уеб сайт, но за сметка на това са склонни да отделят 2,7 минути, за да изгледат клип онлайн. Освен това, уеб сайтове, които разполагат с видео контент, имат 53% по-голям шанс да се класират на първа страница в търсачки, като Google, например.

Статистически доказано е, че 80% от интернет потребителите са по-склонни да кликнат върху резултат, появил се при търсене в Google, ако разполага с отрязък от изображение (rich snippet thumbnail), особено ако е част от видеозапис. Когато повече потребители кликнат на Вашия резултат, появил се в SERPs, Google приема сайта Ви за качествен и надежден източник на информация и го възнаграждава с по-добро класиране. По-доброто класиране, в търсачките, е предпоставка за по-висок CTR.

Фактът, че Youtube, със своите над един милиард уникални посещения на месечна база, е втората най-масово използвана търсачка в глобален мащаб, също е основателна причина да обмислите включването на видео контент във Вашата онлайн маркетинг стратегия. Ако желаете Вашия клип да бъде успешен в Youtube, прочетете тази полезна статия.

Ползи от видео съдържанието

Четири са основните ползи, които можете да извлечете, ако успешно имплементирате този вид визуално съдържание във Вашата дигитална маркетинговата стратегия :

  1. Популяризиране и промотиране на бизнеса, фирмата, бранда в онлайн пространството (brand awareness);
  2. Обвързване на потребителите с бранда и изграждане на взаимоотношения с тях (customer engagement);
  3. Ръст на продажбите/конверсиите (ако крайната Ви цел е да продадете продукт/услуга);
  4. Подобряване на оптимизацията на уеб сайт (SEO).

Въпреки че са в тясна релация по между си, в тази публикация ще се акцентира на ползите от уеб оптимизационна гледна точка. Представените, по-горе в текста, статистическите данни недвусмислено показват, че видео съдържанието увеличава престоя на интернет потребителите на Вашия сайт.

С по-дългия престой нараства и вероятността посетителите на уеб сайта Ви да проявят по-голям интерес и да потърсят допълнително информация на него, намалявайки по този начин степента на отпадане (bounce ratе). Това може да доведе до повишаване на авторитета на Вашия сайт, в следствие на което да получи по-добро класиране в SERP.

По-доброто класиране на Вашите уеб ресурси в търсачките увеличава шанса повече интернет потребители да ги посетят. Повишеният трафик е предпоставка за нарастване на конверсиите. Google, както и останалите търсачки, отчитат увеличения трафик и ръста в броя на конверсиите и допълнително Ви възнаграждава с още по-добро класиране и позициониране в уеб пространството

Как да правим оптимизация на видео съдържание- Video SEO

Успехът на видео съдържанието зависи основно от три неща: качество на контента, оптимизация и разпространение в интернет. Високото качество на клиповете е задължително условие за постигане на добри резултати, но дори и най-качествения визуален материал не би бил успешен в онлайн пространството, ако не достигне до широката аудитория. За тази цел съдържанието трябва да се оптимизира, защото с един добре оптимизиран клип можете да постигнете по-добри резултати, отколкото с 5 недобре оптимизирани клипа.

Процесът на оптимизация на видео съдържание е известен още като видео оптимизация (Video SEO) и преминава през следните препоръчителни етапи:

Първи етап: Определете целите

Заснемането и монтирането на  клип, представящ Вашия бранд (публикация по темата), трябва да бъде съобразено с цялостната Ви SEO стратегия. Определете целите, които желаете да постигнете, и измервайте крайния резултат, за да сте наясно каква е възвращаемостта на Вашата инвестиция (ROI).

Втори етап: Направете проучване и разберете какво се търси

Направете проучване какво се търси и харесва от интернет потребителите, какво би представлявало интерес за тях и какви ключови думи използват при търсене. Проверете какво се класира добре. Това можете да го направите, като видите какви ключови думи са използвани и какви теми са засегнати в клиповете, класирани на първа страница за ключовата дума, която Ви интересува и за която желаете да се класирате в SERP.

Трети етап: Окуражете зрителите си да бъдат активни

Силно препоръчително е да призовете Вашите зрители, след като изгледат клипа, да го харесат, споделят и да оставят коментар. Тези социални сигнали са важни индикатори за търсачките, затова не пропускайте възможността да се сдобиете с повече от тях.

Разбира се, освен правилните призиви за действие, ще Ви е необходимо и високо качество на съдържанието – добра идея и изпълнение (4K плюс добри кадри).

Четвърти етап: Включете ключови думи в заглавието

Поставете Вашите ключови думи в заглавието, името на файла и url адреса. Това допълнително ще спомогне за оптимизирането на визуалния контент.

Пети етап: Изберете правилното място за хостване на видеото

Правилният избор зависи от Вашите целите. Ако желаете да увеличите броя на гледанията, използвайте външни платформи, като YouTube, защото имат по-голям трафик и съответно повече хора ще видят клипа Ви. Ако обаче искате да получите по-добра оптимизация на сайта Ви, вградете клиповете си директно на Вашия уеб сайт.

Шести етап: Опишете видеозаписа с релевантни ключови думи

Мета описанието (Meta description) все още е важен компонент за оптимизацията на Вашите уеб ресурси, затова е  желателно да поставите ключови думи в него, както и в заглавието на клипа.

Седми етап: Добавете текстови транскрипции и надписи

Когато публикувате видеото, добавете в него текстови транскрипции и надписи с линкове към уеб страницата, на която се намира клипа. Добра идея е да напишете текстова публикация (статия) за клипа или обратното. Това допълнително ще подсили Вашите ключови думи и ще Ви помогне с оптимизацията на съдържанието.

Осми етап: Добавете video sitemap

Добавете Video sitemap в „Инструменти за администратори“, за да може роботите на Google да открият и индексират клиповете, качени на уеб сайта Ви.

Девети етап: Използвайте макро формати- Schema.org

За да може да настройвате какво да се показва в резултатите при търсене в търсачките (какво изображение от клипа ще се показва), използвайте Schema.org .

Десети етап: Популяризирайте клиповете

Популяризирайте клиповете си в онлайн пространството. За тази цел можете да ги споделите в социалните медии – Facebook, YouTube, Twitter, Google+, Linkedin, Pinterest и други. Ако материалът, който сте заснели и монтирали е с добро качество и е интересен, може да се превърне във „вирусна бомба“. Разбира се, можете да подсилите ефекта с платена реклама в YouTube и останалите социални медии.

Ако публикацията, посветена на оптимизацията на видео съдържание (Video SEO), Ви е била полезна, можете да я харесате и споделите във Вашите профилите, в различните социални мрежи. Абонирайте се и за нашия блог. В него ще намерите полезни статии на теми, свързани с онлайн маркетинг и реклама.

За автора:

Казвам се Иван Иванов и съм основател на онлайн маркетинг агенция OnliSeO. Имам висше образование в областта на маркетинга и трудов стаж в сферата на дигиталните комуникации и интернет рекламата. Харесвам си работата. Много от интересите и хобитата ми са свързани с нея. Пиша статии и снимам видеа на теми, свързани с бранд журналистика, видео маркетинг, управление на онлайн репутация, маркетинг чрез социални медии, копирайтинг, уеб оптимизация и изработка на уеб сайтове.

Свързани публикации

Коментарите са изключени за Как да оптимизираме видео съдържание – Video SEO
Бързо и лесно открийте съдържанието, което търсите в нашия уеб сайт, като напишете ключовата дума, за която желаете да получите информация, в полето „Търсене“.

Социални медии

В случай че желаете, можете да ни последвате в любимите ни социални медии Facebook, Youtube, Linkedin, Twitter и Pinterest, както и да добавите RSS емисии за нашето авторско съдържание.

Нови статии

Попълнете имейл адреса си и натиснете бутона „Искам“, за да получите най-новите ни статии на теми, свързани с онлайн маркетинг и реклама. Абонирането за нашия блог е безплатно.

Back to Top